Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näin hurrikaani Epsilonin jäänne vaikuttaa Suomenkin säähän – “Lumipeite sulaa Lapissa paikoin kokonaan”
  Uutiset |

  Näin hurrikaani Epsilonin jäänne vaikuttaa Suomenkin säähän – “Lumipeite sulaa Lapissa paikoin kokonaan”

  Viikko alkaa Suomessa lauhana ja sateisena. Hurrikaani Epsilonin jäänne jyllää Atlantilla.
  Viikko alkaa Suomessa ajankohtaan nähden lämpimänä ja sateisena. Hurrikaani Epsilonin jäänne jyllää Atlantilla. Taustan kuva: Sirpa Jyske 

  Lähipäivien sää on Suomessa lauhaa ja sateista. Osa pohjoiseen sataneista lumista uhkaa sulaa kokonaan. Hurrikaani Epsilonin jäänteet Atlantilla ovat osaltaan pitämässä yllä lauhaa lounaista ilmavirtausta Suomeen.

  Euroopan sää on tällä hetkellä jakautunut kahtia. Itäisen Euroopan yllä on korkeapaine ja suhteellisen lämmintä ilmamassaa, kun taas Länsi-Euroopassa vallitsee voimakas kylmä ilmavirtaus pohjoisesta.

  – Britteinsaarten ja Norjanmeren tienoilla on laaja matalapaineen keskus, jonka reuna-alueilla liikkuvat sadealueet kulkevat sekä maanantaina että lähipäivinä Suomenkin yli. 
  Lisäksi lännestä lähestyvät myrskymatalapaineeksi heikentyneen hurrikaani Epsilonin jäänteet, jotka liikkuvat lähipäivinä Islannin eteläpuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Ennuste tiistai-iltapäivälle 27.10.2020.
  Ennuste tiistai-iltapäivälle 27.10.2020. Kuva: Foreca

  Hurrikaani Epsilon muodostui viime viikolla Atlantilla ja kulki Bermudan tienoilta Atlantin yli kohti Eurooppaa samalla heikentyen pois hurrikaaniluokasta. Epsilonin jäänteet jäävät loppuviikoksi Islannin ympäristöön.

  – Entiseen hurrikaaniin liittyvät voimakkaimmat sääilmiöt eivät tämänhetkisten ennusteiden mukaan osu maa-alueille. Siihen liittyvä pitkä saderintama liikkuu silti maanantain ja tiistain aikana Britteinsaarten yli. Epsilon vetää myös kylmän ilmamassan alla olevaan Länsi-Eurooppaan lämpimämpää ilmaa etelästä.

  Katso videolta, miten hurrikaani Epsilonin jäänne vaikuttaa Euroopassa.

  Epsiloniin liittyviä sateita kulkeutuu viikon mittaan myös Suomen yli.

  – Keskiviikon ja torstain sateet Suomessa ovat Epsiloniin liittyvän saderintaman jäänteitä. Itse myrskymatalapaineen keskus ei kuitenkaan lähesty Suomea, vaan pysyttelee Islannin lähellä. Epsilonin vaikutukset ovat Suomessa vähäiset, mutta Epsilon on yksi useista Islannin seudun matalapaineen keskuksista, jotka pitävät meillä yllä lounaista ilmavirtausta, sanoo Joanna Rinne.

  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 28.10.2020.
  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 28.10.2020. Kuva: Foreca

  Epsilonin matalapaineen keskuksen ilmanpaineeksi on ennustettu 940 hehtopascalia (hPa). Tämä on erittäin alhainen lukema. Euroopan mittaushistorian alhaisin lukema, Islannissa vuonna 1929 mitattu 920 hPa, ei kuitenkaan ole näillä näkymin uhattuna.

  – Näin alhaisia ilmanpainelukemia ei esiinny usein. Lukema ei kuitenkaan kerro varmaa tietoa myrskyn voimakkuudesta, sillä myrskyn voimakkuus riippuu ilmanpaineen nousemisnopeudesta matalapaineen keskuksesta etäännyttäessä, ei siitä, kuinka alhainen itse paine on keskuksessa, toteaa Joanna Rinne.

  Pohjoisen lumet uhattuina

  Suomeen tällä viikolla virtaava lauha ilma ja vesisateet uhkaavat sulattaa pohjoisen lumia. Maanantaina suurin lumensyvyys oli Pelkosenniemen 34 senttimetriä.

  – Maanantaina iltapäivällä sateet tulevat koko maassa vetenä. Lähipäivinä osa Pohjois-Lapin sateista tulee lumena ja osa vetenä, muualla sateet ovat vettä. Tulevien päivien aikana lumipeite sulaa Lapissa paikoin kokonaan, paikoin osittain. Paras mahdollisuus lumen pysymiselle on runsaslumisilla seuduilla sekä Pohjois-Lapissa, vaikka Pohjois-Lapinkin sateet tulevat siis ainakin osittain vetenä. Viikon edetessä lämpötilat lähtevät kuitenkin vähitellen laskuun aluksi Pohjois-Lapissa, loppuviikolla laajemminkin maan pohjoisosassa. Torstaina ja perjantaina lunta tulee paikoin etelämpänäkin maan pohjoisosassa, ennustaa Joanna Rinne.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 29.10.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 29.10.2020. Kuva: Foreca

  Tänään maanantaina Turussa on mitattu 12,5 astetta. Tiistaina etelärannikolla voi olla ylimmillään paikallisesti 12 astetta. Muuten maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat ovat 9–11 astetta ja Lapissa 4–8 astetta, paitsi Pohjois-Lapissa, jossa lämpötilat ovat nollan molemmin puolin. Tiistai näyttää lähipäivistä lämpimimmältä.

  Alkuviikon lämpötilat ovat paikoin viitisen astetta tavanomaista lokakuun loppua lämpimämpiä, maan keskiosassa paikoin enemmänkin.

  Lue myös: Säteilysumun kahdet kasvot: Katso, miltä näyttää saman sumutyypin sisällä ja sen yläpuolella

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa