Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Säteilysumun kahdet kasvot: Katso, miltä näyttää saman sumutyypin sisällä ja sen yläpuolella
  Blogi |

  Säteilysumun kahdet kasvot: Katso, miltä näyttää saman sumutyypin sisällä ja sen yläpuolella

  Säteilysumua kylmän yön jäljiltä. 
  Säteilysumua kylmän yön jäljiltä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 25.10.2020

  Viikonlopun aikana eri puolilla Suomea herättiin komeisiin sumumaisemiin. Selkeät ja kylmät yöt tekivät tehtävänsä ja muodostivat näyttäviä säteilysumuja.

  Säteilysumu syntyy, kun maanpinta kylmenee ylempiä ilmakerroksia nopeammin selkeänä ja heikkotuulisena yönä ja ilmassa oleva vesihöyry alkaa tiivistyä pilvipisaroiksi. Maanpinta menettää nopeasti lämpöä avaruuteen pitkäaaltosäteilynä, jos taivaalla ei ole pilvikattoa, eikä tuuli sekoita ilmaa.

  Säteilyjäähtymisen seurauksena maanpinta voi olla useamman asteen kylmempi kuin ylemmät ilmakerrokset. Kylmä maanpinta alkaa kuitenkin vähitellen laskea lämpötilaa myös yläpuolella olevassa ilmakerroksessa. Tässä tilanteessa sumua muodostuu herkästi, jos ilmassa on tarpeeksi vesihöyryä.

  Sunnuntaiaamun olosuhteet olivat maan etelä- ja keskiosassa sumunmuodostumisen kannalta otolliset: lauantain aikana saatiin paikoin sateita ja ilmankosteus jäi korkeaksi, kun taas sunnuntaiyönä taivas selkeni ja tuuli tyyntyi.

  " Ilmassa oleva kosteus tiivistyi paikoin hyvinkin sakeaksi säteilysumuksi.

  Säteilysumulle on ominaista, että sitä syntyy vain mantereen yllä. Se voi toki ajautua vesistöjen ylle heikon tuulen mukana, mutta jos tuuli on liian voimakasta, alkaa sumun rakenne rikkoutua ja se hälvenee.

  Säteilysumu muodosti paikoin tiheitäkin esiintymiä esimerkiksi Uudellamaalla ja  Pirkanmaalla sunnuntaiaamuna.

  " Ajaessani Tammisaaresta kohti Helsinkiä näkyvyys tippui paikoitellen vain 100 metriin ja paksuimmasta sumukerroksesta tihutti hieman vettä.

  Sumun sakeudessa oli suurta paikallista vaihtelua, kuten siihen kuuluukin. Tunnelma sumun sisällä uhkui harmautta ja lähestyvää marraskuuta.

  Säteilysumun sisällä.
  Säteilysumun sisällä. Kuva: Markus Mäntykannas, Tammisaari, 25.10.2020

  Lintuperspektiivistä katsottuna säteilysumu voi näyttäytyä taianomaisena. Tämän todisti Pirkanmaalla asuva Ari Branthin, joka laukaisi lennokkikameransa sunnuntaiaamuna säteilysumun yläpuolelle ja kertoi Forecalle havainnoistaan näin:

  – Taustalla näkyvät hyvin pieninä Tampere ja Näsinneula sekä auringon alapuolella Naistenlahden voimalaitoksen savuava piippu. Kuva on otettu dronella Ylöjärven Keijärven pohjoispäässä, jossa suurin sallittu lentokorkeus on 150 metriä.

  Säteilysumua kylmän yön jäljiltä. 
  Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 25.10.2020

  Lue seuraavaksi: Mitä tarkoittaa sumupilvi ja miten se eroaa sumusta?

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 26.10. klo 11.41

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa