Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lappiin jopa yli 15 astetta pakkasta loppuviikolla – “Maanantaina tuuli voi voimistua myrskyksi asti”
  Uutiset |

  Lappiin jopa yli 15 astetta pakkasta loppuviikolla – “Maanantaina tuuli voi voimistua myrskyksi asti”

  Etenkin pohjoisessa mitataan loppuviikolla pakkasia. Tuulet voimistuvat viikkojen vaihteessa.
  Etenkin pohjoisessa mitataan loppuviikolla pakkasia. Tuulet voimistuvat viikkojen vaihteessa. Kuvat: Maarit Siitonen ja Matti Hietala

  Sää kylmenee loppuviikolla hetkeksi, erityisesti pohjoisessa. Lapissa pakkaset voivat kiristyä syyskauden tähän mennessä kovimpiin lukemiin. Viikkojen taitteessa tuuli voimistuu, maanantaina mahdollisesti myrskyksi saakka.

  Torstaina suuressa osassa maata vallitsee vielä lauha lounaisvirtaus, mutta Lapissa tuuli alkaa kääntyä luoteeseen. Korkeapaine on leviämässä Pohjois-Suomeen.

  – Luoteesta virtaa Suomeen selvästi viime päiviin verrattuna kylmempää ilmaa. Lauantaina päivälämpötila laskee pakkasen puolelle Kainuussa ja mahdollisesti Pohjois-Karjalassa asti. Pitkään tämä selkeämpi ja kylmempi kausi ei kuitenkaan kestä, sillä jo sunnuntaina korkeapaine väistyy Suomen itäpuolelle, tuuli alkaa voimistua ja sää muuttuu pohjoisessa jälleen pilviseksi, kuvailee Forecan meteorologi Anna Latvala loppuviikon säätä.

  Lapissa yöpakkaset voivat kiristyä paikoin yli 15 pakkasasteen lukemiin. Maanantain ennusteista meteorologit pitävät silmällä mahdollista myrskyä.

  Pohjoisen lumet ovat huvenneet vauhdilla

  Torstain aikana pohjoisessa on sadellut monin paikoin vettä tai lunta. Lappiin alkaa virrata luoteesta kylmempää ilmaa.

  – Pohjois-Lapissa sade on tullut jo päivällä osittain lumena. Sadealue vetäytyy Lapissa vähitellen kaakkoon. Sade muuttuu sään viiletessä lumeksi, yöllä Etelä-Lapissa asti. Sadealueen jäljessä sää selkenee.

  Perjantain vastaisena yönä Pohjois-Lapissa on −5…−10 astetta, Käsivarressa paikoin kylmempääkin. Heikkoa pakkasta on Koillismaalla asti. Maan etelä- ja keskiosassa yölämpötila on +5…+9 astetta.

  Lauha sää ja vesisateet ovat sulattaneet pohjoisen lumia vauhdilla. Vielä viikko sitten lunta oli laajalti pohjoisessa, nyt enää lähinnä pohjoisessa Lapissa.

  Syyskauden suurin lumensyvyys tähän mennessä on mitattu Pelkosenniemellä, 39 senttimetriä 23. lokakuuta. Tänään torstaina suurin lumensyvyys on Enontekiön 30 senttimetriä.

   

  Pohjoisen lumet ovat sulaneet vauhdilla viikossa.
  Pohjoisen lumet ovat sulaneet vauhdilla viikossa. Kuva: Foreca

  Perjantaina kylmän ilman alue laajenee

  Perjantaina korkeapaine leviää hitaasti Pohjois-Suomen ylle ja liikkuu kohti kaakkoa. Pohjoisessa nähdään aurinkoa.

  – Kylmä valahtaa vieläkin etelämmäs. Sää on Lapissa enimmäkseen selkeää, myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sää muuttuu väliaikaisesti selkeämmäksi.
  Maan etelä- ja keskiosassa sen sijaan pilvisyys on runsasta tai vaihtelevaa. Paikalliset vesisateet vähenevät päivän aikana, sanoo Anna Latvala.

  Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa +5…+10 astetta, iltapäivällä lämpötilan nollaraja kulkee suunnilleen Oulun korkeudella. Lapissa mitataan päivälläkin pakkasta, kun lämpötilat ovat laajalti −2…−7 astetta, Perämeren rannikolla nollan tuntumassa.

  Lauantain vastaisena yönä lämpötila painuu pakkasen puolelle paikoin maan keskiosassa asti.

  – Pohjoisessa kylmenee entisestään ja Pohjois-Lapissa on yöllä −10…−15 astetta, Käsivarressa voidaan mennä paikoin −15 asteen kylmemmällekin puolelle. Todennäköisesti tulossa on tämän syyskauden toistaiseksi kylmin yö, ennustaa Anna Latvala.

  Tähän mennessä syyskauden kylmin lämpötila on −12,4 astetta. Se mitattiin 21. lokakuuta Utsjoella.

  Viikonloppuna tuuli voimistuu

  Korkeapaine väistyy lauantain aikana Suomen itäpuolelle.

  – Pilvisyys lisääntyy jälleen, mutta päivällä sateet jäävät vähäisiksi. Maan etelä- ja keskiosassa voi kuitenkin paikallisesti sadella vettä. Lappiin leviää illaksi lännestä lumisadealue. Meri-Lapissa sade muuttuu vedeksi ja paikallisesti jäätävä sadekin on mahdollista, ennustaa Anna Latvala.

  Joutsenia syyspellolla.
  Joutsenia syyspellolla. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 14.10.2020

  Maan etelä- ja länsiosassa lauha sää jatkuu lauantaina. Lämpötila on päivällä maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen +4…+9 astetta, nollaraja kulkee Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle. Pohjois-Suomessa on enimmäkseen −5...0 astetta.

  – Sää lauhtuu yöllä pohjoisessa ja Lapin lounaisosassa asti päästään jälleen nollan yläpuolelle. Tuuli kääntyy etelään ja alkaa voimistua kohtalaiseksi.

  Lue myös: Kuukausiennuste: Odotatko jo talvea? Tällainen on marraskuun alkupuolen sää – näin meteorologi kommentoi talven alkua

  Sunnuntaina sää on etenkin lännessä ja pohjoisessa melko pilvinen. Lapissa heikot sateet tulevat enimmäkseen vetenä. Muualla maassa sateet jäävät tämänhetkisen ennusteen mukaan vähäisiksi.

  – Etelänpuoleinen tuuli on kohtalaista ja puuskaista, Pohjois-Lapissa jopa navakkaa. Läntisillä merialueilla voi olla jo myrskypuuskia.

  Lämpötila nousee sunnuntaina koko maassa nollan yläpuolelle ja läntisimmässä Suomessa voidaan päästä taas +10 asteeseen. Maanantain vastaisena yönäkin on lauhaa.

  Tuleeko alkuviikolla myrsky?

  Maanantaina voimakas, mutta lauha etelävirtaus jatkuu.

  – Tuuli voimistuu maa-alueilla kohtalaiseksi tai navakaksi ja puuskat ovat kovia, läntisillä merialueilla tuuli voi voimistua myrskyksi asti. Alkuviikon aikana myrskypuuskia voi olla maa-alueillakin. Suomeen leviävän matalapaineen ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta, joten voimakkaimpien tuulien ajoitus ja samalla niiden voimakkuus voivat vielä muuttua, toteaa Anna Latvala.

  Matalapaineen mukana Suomeen leviävät sateet tulevat enimmäkseen vetenä.

  – Tuuli vaihtelee ensi viikolla etelän ja lännen välillä ja viikon yleiskuva on tämänhetkisessä ennusteessa tuulinen, sanoo Anna Latvala.

  Lue myös: Tutkimusraportti: Ilmastonmuutoksen ei ennusteta lisäävän tuulisuutta – myrskytuhot saattavat kuitenkin pahentua

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 29.10. klo 18.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa