Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikonloppu oli erittäin lämmin, Kokemäellä mitattu jopa 23,5 astetta – ensi viikolla edelleen vuodenaikaan nähden lämmintä
  Uutiset |

  Viikonloppu oli erittäin lämmin, Kokemäellä mitattu jopa 23,5 astetta – ensi viikolla edelleen vuodenaikaan nähden lämmintä

  Jotsen uimassa lämpimänä syyskuisena päivänä.
  Jotsen uimassa lämpimänä syyskuisena päivänä. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 26.9.2020

  Lauantaina ja sunnuntaina lämpötila nousi useilla havaintoasemilla maan lounaisosassa yli 22 asteeseen. Viikonlopun korkein ja samalla korkein tähän aikaan vuodesta ainakin 61 vuoteen mitattu lämpötila, 23,5 astetta, saavutettiin Kokemäen Tulkkilassa. 23 astetta ylittyi lisäksi Porissa ja Raumalla.

  Kuluva viikonloppu on ollut osassa maata harvinaisen, jopa poikkeuksellisen lämmin. Päivälämpötilat ovat olleet useilla mittausasemilla maan etelä- ja keskiosassa 5-10 astetta ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeampia.

  Ilmatieteen laitoksen vuodesta 1959 alkaneessa tilastossa 23 astetta ei ole aiemmin ylittynyt näin myöhään: korkein 24. syyskuuta tai sen jälkeen mitattu lämpötila on ollut 22,3 astetta. Mittausasemien määrä on viime vuosikymmenien aikana lisääntynyt ja Kokemäen Tulkkilasta lämpötilahavaintoja on saatu vasta vuodesta 2010 alkaen, mutta aiempi ennätys ylittyi nyt myös esimerkiksi Porin lentoasemalla,Turun lentoasemalla sekä Kaarinan Yltöisissä, joissa havaintosarja on tätä tilastoa pitempi. Näillä havaintoasemilla oli sunnuntaina Porissa 23,1, Turussa 22,9 ja Kaarinassa 22,8 astetta.

  Lue lisää: Tällaista ei joka vuosi nähdä: Syyskuun lopun +20 asteen lukemat ovat harvinaisia, jopa poikkeuksellisia – kahden vuoden takainen lokakuun lämpöennätys meni nyt yllättäen uusiksi

  Lämmin sää ei yltänyt Lappiin asti. Kittilän Lompolonvuomalla mitattiin viime yönä syksyn tähän asti kylmin lämpötila, -7,1 astetta. Lämpötila jäi päivälläkin Lapissa alle +10 asteeseen.

  Syksyistä maaseutua.
  Syksyistä maaseutua. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 24.9.2020

  Ensi viikolla etelässäkin ajoittain pilvistä, mutta kuunvaihteessa edelleen ajankohtaan nähden lämmintä

  Suomi on ensi viikolla edelleen Venäjän korkeapaineen ja Pohjois-Atlantin matalapaineen välissä, mutta korkeapaineen reuna ulottuu myös Suomen alueelle. Kaakkoinen ilmavirtaus tuo tullessaan lämmintä ilmaa ja etenkin yölämpötilat ovat tähän aikaan syyskuuta korkeita, paikoin lähellä +10 astetta. Pilvisyys lisääntyy myös maan etelä- ja keskiosassa. Kaikkein pilvisintä on Lapissa, mutta sielläkin aurinko voi paikoin näyttäytyä.

  Sateet ovat ensi viikolla vähäisiä. Maanantaina Lapissa tulee vielä sateita, jotka heikkenevät iltaa kohti. Myöhemmin viikolla pitkin maata tulevat sateet ovat heikkoja ja hyvin hajanaisia.

  Päivälämpötila on maanantaina maan etelä- ja keskiosassa vielä 16-20 astetta, lämpimintä on läntisimmässä Suomessa. Pohjoisessa lämpötila on Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa enimmäkseen 12-17 ja Lapissa 8-14 astetta.

  Myöhemmin ensi viikolla päivälämpötilat jäävät jo hieman alemmiksi, mutta ovat edelleen keskimääräistä syys–lokakuun vaihdetta korkeampia. Maan eteläosassa on 14-17, keskiosassa 12-17, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 10-15 ja Lapissa 8-13 astetta, Kilpisjärven ympäristössä on hieman viileämpää.

  Anna Latvala

  Päivitetty 27.9. klo 18.08

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa