Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Lämpöaalto käväisee – sitten tulevat sateet
  Uutiset |

  Viikon sää: Lämpöaalto käväisee – sitten tulevat sateet

  Kävelijät nauttivat Roihuvuoren kirskikankukinnasta.
  Kirsikankukat ovat nyt etelässä vasta avautumassa. Kuvan vuonna 2020 kukat olivat tähän aikaan jo täydessä loistossa. Arkistokuva: Foreca, Helsinki, 7.5.2020

  Lämpöaalto käy Suomessa alkuviikolla pikaisesti kääntymässä. Sen jälkeen luvassa on kuitenkin sateisempaa ja viileämpää säätä.

  Viikon sää on Suomessa varsin vaihtelevaa. Meillä käväisee lämpöaalto etelästä, mutta sen jälkeen on luvassa matalapainevoittoista säätä eli sateita.

  Suuressa osassa Suomea vettä on nyt runsaasti järvissä ja myös pohjaveden korkeus on korkea. Sateet tuovat vettä vesistöihin lisää.

  Maanantai ja tiistai: Lämpöaalto ylittää Suomen

  Maanantai on poutainen päivä lähes koko maassa. Suomen ylittää lämmin säärintama, mutta rintama näkyy meillä vain melko pilvisenä säänä, ja sateita tulee vain Pohjois-Lapissa.

  Sääennuste maanantaille 9.5.2022.
  Sääennuste maanantaille 9.5.2022. Kuva: Foreca

  Pohjois-Lappiin sateet leviävät lännestä, ja ne alkavat Kilpisjärven tienoilla alkuiltapäivästä. Siellä sateet tulevat kaikissa olomuodoissa. Illan ja yön lähestyessä hajanainen sadealue jatkaa matkaansa Pohjois-Lapin yli kohti itää. Nyt sateet tulevat enimmäkseen vetenä, jokunen räntähiutale voi olla seassa.

  Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 8–13 asteessa, Lapissa jonkin verran 10 asteen alapuolella. Kilpisjärven tienoilla sade viilentää iltapäivällä säätä entisestään.

  Maan etelä- ja keskiosassa sää selkenee yöksi, mutta pohjoisessa yö on pilvinen. Yölämpötila pysyy ennusteiden mukaan plussan puolella koko maassa.

  Sääennuste tiistaille 10.5.2022.
  Sääennuste tiistaille 10.5.2022. Kuva: Foreca

  Tiistaina ilmamassa Suomen yllä on lämmintä. Maan etelä- ja keskiosassa taivas on ohuen pilviharson alla, pohjoisessa on enimmäkseen pilvistä. Maan eteläosassakin pilvisyys runsastuu illalla.

  Suuressa osassa maata tiistai on poutainen, mutta Pohjois-Lapissa vesisateita odotetaan ajoittain. Pohjois-Lapin sateet ovat etureuna kylmästä säärintamasta, joka tulee ylittämään Suomen seuraavan yön ja keskiviikon aikana.

  Lounaistuuli on tiistaina etenkin maan etelä- ja keskiosassa puuskaista.

  Tiistaina lämpötila nousee Etelä-Lappia myöten 10 asteen yläpuolelle, maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella jopa yli 15 asteeseen. Harsopilvikerroksen paksuus määrittää sen, kuinka korkealle lämpötila voi nousta, mutta erityisesti maan etelä- ja itäosan sisämaassa on mahdollista, että lämpötila voisi paikallisesti nousta jopa vuoden toistaiseksi korkeimpiin lukemiin.

  Vuoden 2022 toistaiseksi korkein mitattu lämpötilalukema on 6.5. Mikkelin lentoasemalla havaittu 18,6 asteen lämpötila.

  Keskiviikko ja torstai tuovat sateita

  Keskiviikon vastaisena yönä Suomeen leviää lännestä laaja vesisadealue, joka tuo tämänhetkisen ennusteen mukaan sateita koko maahan. Pohjoisessa sadetta voi tulla vuorokaudessa jopa yli 15 mm, ja muuallakin Suomessa sadetta tulee keskiviikon aikana laajalti 5–10 mm. Puuskainen tuuli jatkuu yhä.

  Sääennuste keskiviikolle 11.5.2022.
  Sääennuste keskiviikolle 11.5.2022. Kuva: Foreca

  Maan etelä- ja keskiosassa aurinko näyttäytyy sateiden jälkeen, kun taas Lapissa koko päivä on pilvinen ja sateinen.

  Auringossa lämpötila voi nousta 12–15 asteeseen, kun taas Lapin sateissa pysytään 4–9 asteessa, Pohjois-Lapissa jopa 2–4 asteessa.

  Torstaina Lapissa on yhä pilvistä ja sateista, maan etelä- ja keskiosassa puolestaan melko aurinkoista, mutta iltapäiväkuuroja tulee sisämaassa yleisesti. On mahdollista, että kuuroissa on mukana yksittäisiä heikkoja ukkosiakin.

  Viikonlopun ennuste on vielä epävarma

  Ensi viikonloppuna sää näyttää jatkuvan epävakaisena. Säähän mahtunee siis sekä aurinkoa, pilvisempää säätä että sadekuuroja. Pohjois-Lapissa myös räntäkuurot ovat mahdollisia.

  Tämänhetkisissä ennusteissa Suomeen saattaisi viikonloppuna levitä laajempikin sadealue, mutta sen tilanne on vielä hyvin epävarma. Lämpötilat näyttäisivät pääosin pysyvän torstain kaltaisissa lukemissa.

  Katso yli 100 paikan ennuste:

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat