Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Juhannusviikko: Juhannuksen sää suosii mökkiläisiä ja ulkoilijoita
  Uutiset |

  Juhannusviikko: Juhannuksen sää suosii mökkiläisiä ja ulkoilijoita

  Kumpupilviä kesäisenä päivänä.
  Kumpupilviä kesäisenä päivänä. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 19.6.2022

  Juhannussää kiinnostaa: tuleeko räntää tai kaatosateita? Vai helteitä ja aurinkoa? Juhannuksen sääennusteeseen liittyy vielä epävarmuutta, mutta se näyttää kallistuvan aurinkoiseen päin.

  Suomeen on kautta vuosien mahtunut monenlaista juhannussäätä. Päivälämpötilat ovat etelässä Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vaihdelleet alle 15 asteesta helteisiin, ja pohjoisimmassa Lapissa vaihteluväli on vielä suurempi. Joka vuosi päivälämpötiloissa ei ole ylletty edes 10 asteeseen, mutta myös hellejuhannuksia mahtuu pohjoisimmankin Suomen tilastoihin.

  Vuoden 1981 jälkeen tuuli on yltynyt jopa juhannusmyrskyksi kolmena vuonna, vuosina 1994, 1995 ja 2018.

  Yli kahtenakymmenenä juhannuksena ainakin yhdellä havaintoasemalla Suomessa on mitattu juhannuspäivänä yli 40 millimetrin sadekertymä – rankkasateen määritelmän täyttymiseen riittäisi 20 millimetrin sadekertymä vuorokaudessa.

  Maanantaina ja tiistaina Suomen ylle vahvistuu korkeapaineen selänne

  Maanantain aikana matalapaine, joka toi Suomeen viikonlopuksi sateita, väistyy maamme itäpuolelle.

  Ennuste maanantaille 20.6.2022.
  Ennuste maanantaille 20.6.2022. Kuva: Foreca

  Maanantaina etelässä tulee vielä aamulla ja päivällä sadekuuroja, ja pilvisyys vaihtelee. Maan keskiosassa sen sijaan on aurinkoista laajalla alueella jo aamusta, ja päivälläkin sadekuuroja tulee vain paikoitellen maan länsiosassa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Lapissa on pilvisempää, mutta aurinko pääsee pilkahtamaan paikoin pilvien välistä. Sateita ei Lapissa ole juuri maanantaina tiedossa.

  Maanantain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15–19 astetta, Lapissa 11–18 astetta. Lämpimintä on Meri-Lapin suunnalla ja viileintä Pohjois-Lapin pohjoisosassa.

  Ennuste tiistaille 21.6.2022
  Ennuste tiistaille 21.6.2022 Kuva: Foreca

  Tiistain vastaisena yönä sää selkenee lähes koko maassa, Käsivarren Lapin suunnalla on yhä pilvistä.

  Tiistaina sää on aurinkovoittoinen, vaikka taivaalle kasvaa monin paikoin iltapäivän kumpupilviä. Keski- ja Pohjois-Lapissa pilvisyys on runsaampaa.

  Tiistaina sää on poutainen suurimmassa osassa Suomea. Tähän tekee kuitenkin poikkeuksen Käsivarren Lappi, jonne leviää päivällä sateita lännestä.

  Tiistain päivälämpötila on etelässä ja lännessä 19–21 astetta, idässä ja pohjoisessa enimmäkseen 15–19 astetta.

  Keskiviikkona ja torstaina Suomen yli liikkuu sateita

  Keskiviikon ja torstain aikana Suomen yli on ennustettu liikkuvan sateita. Sadetta ei ole juurikaan luvassa maan eteläosaan, vaan sateet tulevat pääosin maan keski- ja pohjoisosassa.

  Ennuste keskiviikolle 22.6.2022.
  Ennuste keskiviikolle 22.6.2022. Kuva: Foreca

  Päivittäiset sademäärät ovat muutaman millin ja lähes 20 millin välillä päivästä ja alueesta riippuen. Torstaiksi on ennustettu suurempia sademääriä kuin keskiviikoksi, mutta suurimpien sademäärien alueet ovat vielä huonosti ennustettavissa.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  On mahdollista, että Kilpisjärvellä ja Saanatunturilla osa keskiviikon vastaisen yön sateista tulee jopa räntänä. Myös lämpötilat jäävät pohjoisimmassa Lapissa ennusteiden mukaan keskiviikkona alle kymmenen asteen. Torstaiksi kylmin ilma väistyy pohjoisesta Lapista.

  Juhannusviikonlopun ennusteessa aurinkoista ja lämmintä – paitsi osassa Lappia

  Juhannusviikonlopun sääennuste on vielä epävarma, sillä mikäli Euroopan laajojen korkea- ja matalapaineen alueiden väliset voimasuhteet muuttuvat ennusteissa, Suomen juhannuksen sääennuste voi vielä muuttua kumpaan tahansa suuntaan – sateisempaan tai aurinkoisempaan.

  Nykyennusteiden mukaan juhannus tulee olemaan ainakin maan etelä- ja keskiosassa aurinkoinen ja poutainen. Lämpötila nousee laajalti yli 20 asteeseen, sunnuntaina ehkä paikoin jopa yli hellerajan eli yli 25 asteeseen.

  Pohjoisessa, erityisesti Lapissa, sää on epävakaisempaa ja sadekuuroja tulee yleisesti iltapäivisin. Ukkosta ei ole ennustettu laajalti, mutta sitä voi esiintyä paikoin. Päivälämpötilat ovat pääosin 15–18 asteessa.

  Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
  Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

  Mikäli juhannus toteutuu tämän ennusteen mukaisena, tämänvuotinen juhannus on hieman keskimääräistä juhannusta lämpimämpi. Juhannuksen lämpötilakeskiarvot vaihtelevat etelän reilusta 20 asteesta Pohjois-Lapin jopa alle 15 asteeseen.

  Sadekuuroja ei ole ennusteiden mukaan odotettavissa kuin osassa maan pohjoisosaa, joten sää näyttäisi suosivan mökkeilijöitä ja ulkoilijoita suuressa osassa Suomea.

  Joanna Rinne
  meteorologi

  Lue myös: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Katso yli 100 paikkakunnan sääennusteet:

  Päivitetty 19.6.2022 klo 22.19

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat