Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Vuodenvaihteen tienoo on laajalti pilvinen ja sateinen – viikonloppuna käänne ja paikoin jopa −30 astetta
  Uutiset |

  Vuodenvaihteen tienoo on laajalti pilvinen ja sateinen – viikonloppuna käänne ja paikoin jopa −30 astetta

  Uudenvuoden ilotulitus Vaasassa.
  Uudenvuodenyön sää on ennusteen mukaan laajalti pilvistä, paikoin sataa lunta tai räntää. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 1.1.2017

  Sää lauhtuu aluksi etenkin maan etelä- ja keskiosassa, mutta alkaa tämän hetken ennusteen mukaan kylmetä ja pakastua viikonloppuna. Vuodenvaihteen ympäristössä on laajalti pilvistä, liikkeellä on myös lumi- ja vesisateita.

  Keskiviikkona Suomen yli kulkee hajanainen sadealue.

  – Sateet muuttuvat etelästä alkaen vedeksi. Ainoastaan Lapissa sateet pysyvät yöhön asti lumena. Runsaimmat sateet tulevat maan etelä- ja länsiosassa, jossa vedeksi muutettuna sadetta tulee paikoin yli 10 millimetriä ja yleisesti 5–10 millimetriä. Sateista osa tulee vetenä, osa räntänä ja osa lumena, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Sää lauhtuu keskiviikon mittaan maan etelä- ja keskiosassa. Iltapäivällä lämpöasteita on etelässä 1–2, mutta torstain vastaiseen yöhön mennessä lämpötilan nollaraja nousee Meri-Lappiin asti. Lapissa on keskiviikkona pakkasta 1–8 astetta. Sää on keskiviikkona myös tuulista. Tuuli on voimakkaimmillaan iltapäivällä Suomenlahdella, jossa se voi puhaltaa jopa lähes myrskylukemissa.

  Miltä näyttää vuodenvaihteen tienoo?

  Torstaina eli uudenvuodenaattona sää on päivällä pilvinen, monin paikoin myös sateinen.

  – Runsaimmat sateet tulevat maan itäosassa, jossa voi sataa jopa yli 5 senttimetriä lunta tai räntää. Sateet tulevat idässä ja pohjoisessa enimmäkseen lumena tai räntänä, muualla maassa kaikissa olomuodoissa, Joanna Rinne sanoo.

  Ennuste uudenvuodenaaton iltapäiväksi 31.12.2020.
  Ennuste uudenvuodenaaton iltapäiväksi 31.12.2020.

  Päivälämpötila on torstaina maan etelä- ja keskiosassa sekä Meri-Lapissa 0–2 plusastetta. Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa, Meri-Lappia lukuun ottamatta, on laajalti 1–7 pakkasastetta.

  Perjantain vastaisena uudenvuodenyönä vuosi vaihtuu enimmäkseen pilvisessä säässä, aivan lounaisimmassa Suomessa pilvipeite voi rakoilla.

  – Maan keski- ja pohjoisosassa satelee yöllä paikoin lunta, maan keskiosassa ja Perämeren rannikolla myös räntää. Lämpötila on yöllä etelässä nollassa, maan keskiosassa on 0–2 astetta pakkasta ja Lapissa laajalti 1–6 astetta pakkasta. Tuuli on enimmäkseen heikkoa, Kainuussa ja Lapissa itätuulessa on ajoittain kohtalaisia puuskia, Joanna Rinne ennustaa.

  Ennuste yölle 31.12.2020–1.1.2021.
  Ennuste yölle 31.12.2020–1.1.2021.

  Perjantaina eli uudenvuodenpäivänä sää on enimmäkseen pilvinen, etenkin aivan etelässä aurinko voi pilkahdella paikoin.

  – Aamulla lunta sataa siellä täällä sekä maan keski- että pohjoisosassa, yön lähestyessä enää vain paikoin pohjoisessa. Lunta tulee Itä-Lapissa enimmillään noin 5 senttimetriä, Länsi-Lapissa 2–5 senttimetriä. Maan etelä- ja keskiosassa on päivällä enimmäkseen poutaa, mutta vähäiset vesisateet, maan keskiosassa myös lumisateet, ovat mahdollisia.

  Ennuste uudenvuodenpäivän iltapäiväksi 1.1.2021.
  Ennuste uudenvuodenpäivän iltapäiväksi 1.1.2021.

  Päivälämpötilat ovat perjantaina etelässä 0–2 plusastetta, maan keskiosassa 3 pakkasasteen ja 1 plusasteen välillä. Lapissa on 3–10 astetta pakkasta, kylmintä on Pohjois-Lapissa.

  Viikonloppuna sää kylmenee – pakkassää jatkuu ensi viikolla

  Tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna sää näyttää kylmenevän koko maassa. Tämän hetken ennusteen mukaan lauantaina lounaisimmassa Suomessa lämpötila voi olla päivällä vielä nollassa tai hieman plussalla, muualla maassa on pakkasta. Sunnuntaina päivällä pakkasta on koko maassa.

  – Maan etelä- ja keskiosassa sää on edelleen pilvinen, maan itäosassa satelee näillä näkymin paikoin lunta. Tämän hetken ennusteessa näkyy Baltiasta tuleva lumisadealue, joka liikkuisi viikonloppuna maan itäosan yli. Aivan itärajan tuntumassa voi tulla jopa 10 senttimetriä lunta lauantaina, mutta vaatii vain pienen muutoksen ennusteessa, että koko lumisade jää Suomen ulkopuolelle. Ennuste on siis vielä epävarma, toteaa Joanna Rinne.

  Lapissa sää alkaa viikonlopun mittaan muuttua pohjoisesta alkaen selkeämmäksi.

  – Pakkanen kiristyy Lapissa selvästi. Erot esimerkiksi pilvisyyden osalta voivat olla suuria, mutta paikallisesti pakkasta voi olla jopa 20–30 astetta, yleisemmin 15–20 pakkasastetta. Ensi viikolla pakkassää näyttäisi jatkuvan koko maassa, Joanna Rinne kertoo.

  Kuluvan talven kylmin lämpötila tähän mennessä on tapaninpäivänä 26. joulukuuta Utsjoella mitattu −41,1 astetta.

  Lue myös: Uusi kuukausiennuste näyttää hyytävän muutoksen: Polaaripyörre uhkaa hajota – “Hyvinkin talvista säätä odotettavissa”

  Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 30.12. klo 17.27

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa