Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste muuttui: Toteutuuko kylmyys vai ei? “Tulevat viikot ovat arvaamattomia”
  Uutiset |

  Kuukausiennuste muuttui: Toteutuuko kylmyys vai ei? “Tulevat viikot ovat arvaamattomia”

  Hiihtäjä lumisissa maisemissa Jyväskylässä.
  Sään ennustetaan viilenevän loppuviikolla. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

  Kuukausiennuste näyttää osaan maata tälle viikolle tavanomaista lämpimämpää säätä. Helmikuun alkupuoliskolle ennuste ennakoi tavanomaista kylmempää. Ennusteet ovat kuitenkin vaihdelleet viime aikoina.

  Tammikuun alussa Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennuste näytti koko tammikuulle selvästi tavanomaista kylmempää säätä Suomeen. Ajoittain pakkanen onkin ollut kireää etelässä asti. Lämpötilat kääntyivät kuitenkin laajalti plusasteille ja toivat Suomeen lauhan jakson.

  Vielä viikko sitten kuukausiennuste ennakoi Suomeen tälle viikolle 2–5 astetta keskimääräistä kylmempää säätä. Perjantaina päivitetyssä ennusteessa tilanne oli jo muuttunut lauhempaan suuntaan – ja nyt uusi ennuste näyttää, että tämän viikon keskilämpötila on laajalti etelässä, idässä ja Kainuussa 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Pohjois-Karjalassa jopa kuusi astetta tavanomaista lämpimämpi. Lounais-Suomesta lännen kautta Etelä-Lappiin ennakoidaan tälle viikolle keskimääräisen tienoilla olevia lämpötiloja, muualle Lappiin laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempää.

  Venäjän yllä on tämän viikon kuukausiennusteessa laaja, selvästi tavanomaista lämpimämmän sään alue, joka on seurausta yli kulkevasta lauhemman ilman alueesta. Lauhan ilman vaikutukset ulottuvat myös Suomeen asti. Viikon takaisessa ennusteessa tuo alue jäi kauemmas Suomesta.

  – Euroopan itäpuolelle on päässyt virtaamaan lauhaa ilmaa etelämpää. Suomessakin lauhan alkuviikon takia koko viikosta on muodostumassa keskimääräistä lämpimämpi osassa maata. Sateita pääsee kuluvalla viikolla Suomeen keskimääräistä enemmän – sekä hieman suorempaa reittiä Atlantilta päin että koukaten etelämpää Keski- ja Itä-Euroopan yltä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että pakkaslukemat olisivat palaamassa koko Suomeen viikon edetessä. Pilvisyys on melko runsasta, mutta pilvisyyden rakoillessa Lapissa voi olla loppuviikolla 20 asteen pakkasia, lännessä 10–15 asteen pakkasia.

  Helmikuussa keskimääräistä kylmempää?

  Helmikuun kolmeksi ensimmäiseksi viikoksi kuukausiennuste näyttää Suomeen sinisen sävyjä eli merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä. Ennuste voi kuitenkin vielä elää.

  – Nuo tulevat viikot ovat arvaamattomia, vaikka Suomea sävyttää ennusteessa sininen väri. Lauhan ilman alue ei ole kaukana, joten matalapaineiden voimakkuuksissa ja reiteissä ei tarvitse tapahtua isojakaan muutoksia, että jokin niistä pääsee kiskomaan taas lauhempaa ilmaa pohjoiseen, Jenna Salminen toteaa.

  Normaaliin tapaan sään vaihtelut viikkojen sisällä voivat jatkossakin olla suuria.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan pakkaslukemat ovat kuitenkin todennäköisimpiä tammikuun lopun ja helmikuun alun mittaan, samoin kuin luminen olomuoto sateissa. Helmikuun puolella on kuitenkin kuluneen tammikuun tapaan mahdollisuus plusasteiden paluuseen etelässä ja maan keskivaiheillakin. Plusasteiden mahdollisuuden myötä vesisateidenkin mahdollisuus on olemassa, pohtii Jenna Salminen.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Ensi viikolle eli 1. helmikuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää Suomeen laajalti 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää. Suurin poikkeama on Lapissa, missä viikon keskilämpötila on paikoin 3–3,5 astetta tavanomaista kylmempi. Etelärannikon ennuste on meteorologin mukaan epävarmempi, poikkeama on noin yksi aste tavanomaista kylmempään suuntaan.

  Sateiden osalta helmikuun ensimmäiselle viikolle ennustetaan Suomeen tavanomaisia tai keskimääräistä vähäisempiä sademääriä.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla paikoin 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–12 pakkasastetta.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Miten edetään kohti talvilomia?

  Kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa 8. helmikuuta alkavalla viikolla. Suomeen ennuste näyttää hieman keskimääräistä kylmempää viikkoa, sademäärät ovat ennusteessa melko tavanomaisia. Helmikuun 15. päivä alkavalla viikolla kuukausiennuste on edelleen jonkin verran tavanomaista kylmemmän viikon kannalla Suomen osalta.

  Helmikuun 22. päivä alkava viikko on koululaisten ensimmäinen talvilomaviikko. Näin pitkälle asti ulottuva ennuste on jo hyvin epävarma.

  – Näyttää, että normaalia lämpimämmän sään alue on jo lähempänä Suomea. Ennen talvilomia on mahdollisesti ihan talvisia viikkoja, ellei lämmön syöttöä pääse käynnistymään. Ensimmäisen talvilomaviikon ennusteessa lauhemman sään todennäköisyys vaikuttaisi kuitenkin jonkin verran kasvavan, toteaa Jenna Salminen.

  Lue seuraavaksi: Lunta tulossa jopa 10–20 senttimetriä kolmessa päivässä – loppuviikolla käänne lämpötiloissa

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 26.1. klo 15.29

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa