Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Pitkä sääennuste julki: Tällainen on tuleva talvi – meteorologilla déjà-vu-tunne
  Blogi |

  Pitkä sääennuste julki: Tällainen on tuleva talvi – meteorologilla déjà-vu-tunne

  Lauhaa ja harmaata säätä Vaasan seudulla helmikuussa 2020.
  Lauhaa ja harmaata säätä Vaasan seudulla helmikuussa 2020. Kuva: Matti Hietala, 9.2.2020

  Suomeen ennustetaan tavanomaista leudompaa talvea.

  Tuore Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n vuodenaikaisennuste ennakoi Suomeen tavanomaista lauhempia talvikuukausia.

  Ennusteen mukaan jakso joulukuusta helmikuuhun on keskilämpötilaltaan maan eteläosassa ja pohjoisessa Lapissa 1–2 astetta vuodenajan keskiarvoa lämpimämpi, muualla maassa yli kaksi astetta keskiarvoa lämpimämpi. Tilanne näyttää meteorologin mukaan kovasti viime talvelta.

  – Nämä tiedot viittaisivat siihen, että alkavan talven ennustetaan olevan samankaltainen kuin viime talvi: maan etelä- ja keskiosassa lauhaa ja sateista, etelässä ehkä jopa lumetonta, mutta maan pohjoisosassa suuria lumimääriä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Sademäärät ovat ennusteessa laajalti hieman tavanomaista suurempia, pohjoisessa ja keskisessä Lapissa tavanomaisia.

  Jyväskylässä oli ajoittain lumetonta tammikuussa 2020.
  Jyväskylässä oli ajoittain lumetonta tammikuussa 2020. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 17.1.2020

  Tuore vuodenaikaisennuste on linjassa La Niña -ennusteen kanssa, joka ennakoi lauhaa talvea Pohjois-Eurooppaan.

  Lue myös: La Niña sekoittaa pian sään eri puolilla maapalloa – tämä tiedetään sen vaikutuksista Suomen talveen

  Vuodenaikaisennuste niputtaa kolmen kuukauden poikkeamat yhteen ennusteeseen, mutta käytännössä pitkän jakson sisään mahtuu sekä lämpimämpiä että kylmempiä jaksoja.

  Viime talvi oli erittäin lauha

  Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan viime talvi joulukuusta helmikuuhun oli poikkeuksellisen tai ennätyksellisen lauha lähes koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia. Suurimmillaan lämpötilan poikkeama oli maan itäosassa, missä talvi oli vajaa seitsemän astetta tavanomaista lämpimämpi. Terminen talvi alkoi etelässä ja lännessä sekä Ahvenanmaalla paikoin vasta 25. helmikuuta 2020. Tilastojen mukaan terminen talvi alkaa näillä alueilla keskimäärin marraskuun loppupuoliskolla, joten talvi käynnistyi kolmisen kuukautta tavallista myöhemmin. Termisen talven pituus oli esimerkiksi Helsingissä ja Turussa vain viisi päivää. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

  Lue myös: Uskomaton kuun alku: Marraskuun lämpöennätys voi rikkoutua uudelleen loppuviikolla – ylittyykö +15 astetta? Katso, missä lämpimintä

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 6.11. klo 13.47

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa