Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> La Niña sekoittaa pian sään eri puolilla maapalloa – tämä tiedetään sen vaikutuksista Suomen talveen
  Blogi |

  La Niña sekoittaa pian sään eri puolilla maapalloa – tämä tiedetään sen vaikutuksista Suomen talveen

  Parhaillaan on meneillään La Niña -vaihe, jonka vaikutusta Suomen talvisäähän ei suoraan pysty todentamaan.
  Parhaillaan on meneillään La Niña -vaihe, joka vaikuttaa säähän ympäri maapalloamme. Pohjois-Amerikassa kylmänpurkutilanteet ja lumiset olosuhteet ovat todennäköisempiä.

  Tyynellä valtamerellä meriveden pintalämpötila on parhaillaan laskusuunnassa, ja tämä tulee heijastumaan tulevan talven säähän eri puolilla maapalloa. Suomessa talvesta on ennustettu tavanomaista lämpimämpää.

  La Niña -nimitys juontaa juurensa espanjan kieleen ja se tarkoittaa tyttölasta. Moni on varmaankin kuullut myös tämän ilmiön vastakohdasta, El Niñosta, joka puolestaan tarkoittaa poikalasta.

  Hyvä muistisääntö ilmiöiden vaikutuksista on se, että La Niña hyydyttää ja El Niño lämmittää. La Niña -vuosina koko maapallon keskilämpötila saattaa hieman laskea, kun taas El Niño -vuosina se kohoaa.

  Nyt meneillään on La Niña -vaihe eli Tyynen valtameren pintalämpötila on keskimääräistä alhaisempi. Keskisellä ja itäisellä valtamerellä pintaveden lämpötila voi laskea jopa 2–5 asteella La Niñan aikana.

  Lue myös: Miten La Niña -ilmiö saa alkunsa?

  NOAA: La Niña jatkuu kevääseen saakka

  Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan La Niñan todennäköisyys on tulevan talven aikana 85 % ja ensi keväänäkin vielä 60 %.

  Pintalämpötila on viilentynyt itäisellä Tyynellä valtamerellä paikoin jo kahdella asteella ja vaikutukset tuntuvat 200 metrin syvyydessä.

  La Niñan aikana itätuulet voimistuvat Tyynellä valtamerellä ja lämpimin merivesi pakkautuu kohti Indonesiaa. Vastaavasti tilalle nousee syvemmistä kerroksista viileämpää merivettä keskisellä ja itäisellä Tyynellä valtamerellä.

  Havainnot tukevat voimistuvaa La Niña -vaihetta: merivesi tosiaan on tällä hetkellä keskimääräistä lämpimämpää Tyynen valtameren länsiosassa Indonesian edustalla, kun taas Etelä-Amerikan länsipuolella merivedessä näkyy selvä anomalia kylmempään suuntaan.

  Lue myös: Itämeri hautoo nyt suurta lämpömäärää ja sen vaikutus voi tuntua vielä tulevana talvenakin

  Jäiset ilmat vaanivat Pohjois-Amerikkaa

  Tyttölapseksi nimetyllä La Niña -ilmiöllä on mittavia vaikutuksia erityisesti Yhdysvaltojen ja Kanadan talvisäähän.

  La Niña sysää polaarisen suihkuvirtauksen Pohjois-Amerikan yllä tavanomaista eteläisemmälle reitille, jolloin Kanadan ja Yhdysvaltojen ylle pääsee talvisin helpommin lurahtamaan jopa arktisen kylmää ilmaa.

  Hyytävästä menosta saatiin jo esimakua syyskuun alkupuolella, kun lumisateita esiintyi vuodenaikaan nähden hyvin eteläisissä osavaltioissa – Teksasissa saakka.

  " Tulevan talven kylmänpurkutilanteet voivat hyydyttää Niagaran putoukset ja tuoda lumisateita eteläisiä osavaltioita myöden.

  Jää nähtäväksi, mikä on vaikutus äänestyssäähän.

  Lumisella säällä maisema on valoisampi
  La Niña voi tuoda Kanadaan ja osaan Yhdysvaltoja kylmän talven. Kuva: Foreca

  Tuntuuko vaikutus Suomessa?

  Nyt kun on puhuttu La Niñan vaikutuksista rapakon toisella puolella, niin pohditaanpa kotimannertamme.

  Brönnimann ym. (2006) tutkivat ENSO-vaiheiden (El Niño ja La Niña) vaikutusta Euroopan säähän eri vuodenaikoina. Kävi ilmi, että korrelaatiota löytyi – joskaan vaikutukset eivät kaikkina vuosina olleet yhdenmukaisia.

  Tutkimustuloksiin nojaten on kuitenkin mahdollista, että La Niñan aikana länsivirtausten todennäköisyys on Suomessa kohonnut. Tämä perustuu La Niñan aikana havaittuun positiiviseen tendenssiin NAO-indeksissä eli Pohjois-Atlantin oskillaatiossa.

  " La Niña -ilmiön huomattiin olevan kytköksissä positiiviseen NAO-indeksiin, jonka aikana Pohjois-Atlantilla ilmanpaine on pitkäaikaisia keskiarvoja matalampi ja vastaavasti Azoreiden kohdalla keskiarvoja korkeampi. Tämä asetelma tuo Suomeen lauhaa ja kosteaa talvisäätä.

  Tuorein vuodenaikaisennuste povaa tulevasta talvesta tavanomaista lämpimämpää, mutta miten on käynyt aiempina talvina La Niña -ilmiön ollessa irti?

  La Niñan vaikutus Suomen talvisäähän 2000-luvulla
  TalviVaikutus (+/–)
  2018+ Talvi laajalti tavanomaista lämpimämpi Pohjois-Lappia lukuun ottamatta
  2016+ Talvi koko maassa tavanomaista lämpimämpi
  2012+ Talvi koko maassa tavanomaista lämpimämpi
  2011– – Talvi koko maassa selvästi tavanomaista kylmempi
  2009+ Talvi koko maassa tavanomaista lämpimämpi
  2008++ Talvi ennätyslämmin suuressa osassa maata
  2006+/– Talven lämpötila lähellä keskiarvoja; Etelä- ja Itä-Suomessa vähän tavanomaista kylmempää, Lapissa tavanomaista lämpimämpää
  2001+ Talvi koko maassa tavanomaista lämpimämpi
  2000+ Talvi laajalti tavanomaista lämpimämpi

  Tilastotiedot: Ilmatieteen laitos

  Lue seuraavaksi: Tältä näyttää tuorein kuukausiennuste

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 14.10. klo 11.36

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa