Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikko alkaa aurinkoisena – keskiviikkona saapuu syysmyrsky kaatosateineen
  Uutiset |

  Viikko alkaa aurinkoisena – keskiviikkona saapuu syysmyrsky kaatosateineen

  Harmaata ja tuulta Lohtajalla.
  Tuuli voimistuu viikon puolivälissä. Kuva: Matti Hietala, 5.7.2016, Lohtaja

  Sää jatkuu ensi viikolla edelleen hyvin vaihtelevana: tulossa on auringonpaistetta, myrskytuulia ja runsaita sateita.

  Maanantaina sää on suuressa osassa maata aurinkoinen, päivällä pilvisyys paikoin hieman lisääntyy. Pohjoisessa tulee paikallisia sadekuuroja, jotka painottuvat Keski- ja Pohjois-Lappiin ja joiden mukana voi olla myös ukkosta. Lännen ja luoteen välinen tuuli on kohtalaista ja etenkin maan keskiosassa puuskaistakin.

  Maanantaina lämpötila voi nousta etelässä paikoin lähelle 18 astetta.
  Maanantaina lämpötila voi nousta etelässä paikoin lähelle 18 astetta. Kuva: Foreca

  Tiistaina pilvisyys vaihtelee monin paikoin, etelässä ja lännessä on aurinkoisempaa. Pohjoisessa, yleisimmin Lapin pohjoisosassa, tulee edelleen paikoin kuurosateita. Kohtalainen luoteistuuli heikkenee ja illalla pilvisyys alkaa lisääntyä lounaasta alkaen. Yöllä läntisimmässä Suomessa voi jo sadella.

  Lämmintä ilmaa virtaa alkuviikon aikana Etelä-Ruotsiin ja siellä lämpötila kohoaa aurinkoisilla alueilla 20–25 asteeseen. Lämmin ilmamassa pääsee hyvin lähelle Suomea, mutta jää kuitenkin meren puolelle. Lämpötila nousee Suomessa maanantaina ja tiistaina päivällä etelässä 14–18 asteeseen ja maan keskiosassa 12–16 asteeseen, pohjoisessa sen sijaan jäädään 8–13 asteeseen.

  Yölämpötila on alkuviikosta maan etelä- ja keskiosassa 5–10, pohjoisosassa 0–6 astetta. Lapissa voi mennä paikoin pakkasenkin puolelle.

  Tiistaina sää on samankaltainen kuin maanantainakin, mutta illalla pilvisyys alkaa lisääntyä.
  Tiistaina sää on samankaltainen kuin maanantainakin, mutta illalla pilvisyys alkaa lisääntyä. Kuva: Foreca

  Keskiviikkona matalapaine saapuu lännestä. Sää on pilvinen ja sateinen suuressa osassa maata, Lapissa sateet tosin jäävät vähemmälle. Etelässä ja lännessä lämpötila voi nousta vielä paikoin 15–17 asteeseen, mutta muualla maassa on päivälläkin enimmäkseen lähellä 10 astetta.

  Matalapaine runsaine sateineen leviää Suomeen.
  Matalapaine runsaine sateineen leviää Suomeen. Kuva: Foreca

  Tuuli voimistuu keskiviikkona vähitellen myrskyksi asti läntisillä merialueilla ja torstaita kohti maa-alueillakin on paikoin myrskypuuskia. Tämänhetkisen ennusteen mukaan myrskytuulet jatkuvat torstainakin, mutta voimakkaimpien tuulten ajoitus ja sijainti tarkentuvat vielä lähipäivinä. Matalapaineen jälkipuolella tuuli kääntyy koilliseen ja sää viilenee, lämpötila voi jäädä torstaina suuressa osassa maata alle 10 asteeseen.

  Tämänhetkisen ennusteen mukaan tuuli voimistuu torstaita kohti myrskyksi asti läntisillä merialueilla, puuskat ovat voimakkaita maa-alueillakin.
  Tuuli voimistuu myrskyksi läntisillä merialueilla, puuskat ovat voimakkaita maa-alueillakin. Kuva: Foreca

  Runsasta sadetta maan etelä- ja keskiosaan

  Myrskymatalapaine tuo tullessaan runsaita sateita keskiviikkona ja torstaina. Suurimmat sademäärät tulevat maan etelä- ja keskiosassa, paikoin kahden päivän aikana voi tulla tämänhetkisen ennusteen mukaan 30–60 millimetriä vettä.

  Kuun alku on ollut sateinen ja osalla havaintoasemista on jo ylitetty keskimääräinen syyskuun sademäärä; esimerkiksi Espoon Nuuksiossa on jo satanut hieman yli 106 ja Vesannolla 100 millimetriä. Ilmatieteen laitoksen ylläpitämän ilmastollisen vertailukauden 1981–2010 syyskuun keskiarvo on molempien havaintoasemien seudulla lähellä 60 millimetriä.

  Kuukausi on kuitenkin menossa vasta puolivälissä, joten ensi viikon sateet sekä kuun jälkimmäisellä puoliskolla tulevat seuraavat matalapaineet nostavat sademääriä entisestään. Onkin mahdollista, että tässä kuussa tulee uusia asemakohtaisia syyskuun sademääräennätyksiä.


  Lue seuraavaksi: Syksy voi kestää jopa puoli vuotta – uudella vuodenaikaisennusteella lohduton sanoma

  Anna Latvala

  Päivitetty 14.9. klo 09.48

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.