Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuoreessa kuukausiennusteessa karu alku – katso ennuste syys–lokakuulle!
  Uutiset |

  Tuoreessa kuukausiennusteessa karu alku – katso ennuste syys–lokakuulle!

  Syysilta ja ruskaa Vaalassa.
  Sää on ollut tavanomaista syyskuun puoliväliä viileämpää. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 16.9.2021

  Uuden kuukausiennusteen mukaan syyskuun viimeinen täysi kalenteriviikko on Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi.

  Syyskuun puolivälin tienoo on ollut viileä. Osassa pohjoista on tullut jo lumisateita.

  – Sää on nyt tasoittunut alkuviikon myräkän ja pohjoisessa paikoin jopa lumipyryn jälkeen tasaisen koleaksi ja enimmäkseen pilviseksi korkeapainesääksi, eikä suurta muutosta ole ihan heti tulossa. Pilvipeite kyllä rakoilee ja öisin lämpötila voi laskea selkeämmillä alueilla lähelle nollaa tai jopa vähän pakkasen puolelle, varsinkin pohjoisessa. Sateet jäävät lähipäivinä heikoiksi ja hyvin paikallisiksi ja painottuvat pääasiassa maan etelä- ja keskiosaan. Sateet tulevat pääasiassa vetenä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Päivisin lämpötila on lähipäivinä enimmäkseen 6–10 astetta, aivan lännessä ja etelässä voidaan nousta vähän 10 asteen yläpuolelle.

  Lumisateita Oulussa syyskuussa 2021.
  Alkuviikolla lunta tuli muun muassa Oulussa. Kuva: Fintraffic, tie 4 Oulu, Laanila, 14.9.2021

  Syyskuu jatkuu tavanomaista kylmempänä

  Kuukausiennusteessa ensi viikko eli 20. syyskuuta alkava viikko on Suomessa karun sininen merkkinä tavanomaista kylmemmästä säästä. Viikon keskilämpötila on 0–3 astetta ajankohdan keskimääräistä kylmempi. Suurin poikkeama on kaakossa, pienin Lapin pohjoisosassa.

  – Vielä ei ole varmaa, milloin korkeapaine antaa myöten. Ensi viikko alkanee samanlaisessa säässä kuin tämä viikko päättyy, mutta todennäköisesti viikon puolivälissä tai sen jälkeen on tulossa muutos. Suomi olisi siinä tapauksessa lännen laajan matalapaineen alueen ja idän korkeapaineen välissä. Etelätuuli voimistuu ja Suomeen tulee lännestä lämpimämpää ilmaa, samalla voi levitä ajoittain sadettakin. Lämpimämmässä ilmassa sade tulisi pohjoista myöten vetenä, Anna Latvala sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Kuukausiennusteen perusteella sateita tulisi ensi viikolla keskimääräistä vähemmän.

  – Päiväkohtaisissa ennusteissa on kyllä jo näkynyt sateita viikon loppupuolelle. Niiden ajoitus on kuitenkin epävarma ja ne voivat jopa jäädä Ruotsin puolelle.

  Muun Euroopan osalta kuukausiennusteessa näkyy ensi viikolla Välimereltä Britteinsaarille ja Islantiin ulottuva laaja sateinen alue. Itäisessä Euroopassa sekä Espanjassa ja Portugalissa on merkkejä tavanomaista viileämmästä viikosta, itäisellä Välimerellä puolestaan tavanomaista lämpimämmästä jaksosta.

  Miltä näyttää kuunvaihde – entä lokakuun alku?

  Kuukausiennusteen perusteella kuunvaihteen viikon keskilämpötilat 27. syyskuuta alkaen ovat meillä lähellä ajankohdan tavallisia lukemia, pohjoisessa voi olla hieman keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä näyttää Suomessa ajankohdalle tyypilliseltä.

  Ennusteessa Suomi on Välimereltä Skandinaviaan ulottuvan vähän tavallista lämpimämmän sekä kauempana Venäjällä olevan kylmemmän alueen rajalla.

  – Korkeapaine näyttää tämän ennusteen perusteella olevan Euroopan itäosassa ja Venäjällä, kun taas Brittensaarten tienoille on muodostumassa matalapaineen alue. Niiden välissä vallitsee eteläinen ilmavirtaus, josta Suomi saa osansa, Anna Latvala ennakoi.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa syys–lokakuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta, osassa pohjoista Lappia 4–6 astetta.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Lokakuun edetessä 4. lokakuuta ja 11. lokakuuta alkaville viikoille kuukausiennuste näyttää, että Suomessa oltaisiin lähellä keskimääräistä sekä lämpötiloissa että sateissa.

  – Tämä voi johtua joko siitä, että kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa selvästi, tai että sää on tasaisen vaihtelevaa, jolloin kylmät ja lämpimät jaksot tasapainottavat toisiaan. Sää myös viilenee nyt luonnostaan syksyn edetessä ja valon vähentyessä. Lokakuun puolivälissä Pohjois-Suomessa on jo keskimääräisenä vuonna yleisesti yöpakkasta. Päivälämpötilatkin jäävät tilastollisesti käytännössä koko maassa alle 10 asteeseen, Anna Latvala sanoo.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.9. klo 14.35

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat