Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Meteorologi viikosta: “Pyry ja 10 senttiä lunta torstaina – loppuviikolla +20 astetta voi olla lähellä!”
  Uutiset |

  Meteorologi viikosta: “Pyry ja 10 senttiä lunta torstaina – loppuviikolla +20 astetta voi olla lähellä!”

  Joutsen takatalvessa Ylöjärvellä ja kesäinen tunnelma Tampereella.
  Sää vaihtelee tällä viikolla ennusteen mukaan takatalven tunnelmista keväiseen lämpöön.
  Vasen kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 11.5.2020 / Oikea kuva: Pirjo Räisänen, Tampere, 17.5.2020

  Viikon alku on viileä. Lumi- ja räntäsateet ovat yhä mahdollisia etelässä asti. Torstaille ennustetaan runsaita lumisateita osaan maata, mutta loppuviikolla sää olisi tämän hetken ennusteen mukaan lämpenemässä paikoin jopa 20 asteen tienoille.

  Viime vuonna tähän aikaan 18. toukokuuta alkoi viiden päivän hellejakso, jolloin jossain päin maata mitattiin vähintään 25,1 astetta. Tänä keväänä 20 astetta on vielä rikkomatta. Kevään korkein lämpötila tähän mennessä on 11. toukokuuta Lappeenrannassa mitattu 18,7 astetta.

  Tämän viikon alku etenee viime viikolta totutulla kaavalla: aamut ovat melko aurinkoisia, vähitellen kumpupilviä alkaa kerääntyä taivaalle ja iltapäivisin voi tulla rankkojakin kuurosateita. Alkuviikolla enimmät kuurot hiipuvat pois yön ajaksi. Pakkasta voi olla öisin etelää myöten.

  – Jokunen kuuropilvi voi kuitenkin selvitä yön tunneille. Jos öisin jotain sataa, niin se voi olla etelässä asti lunta tai räntää. Eli voipa takatalvi vielä jossain päin maata yllättää lähiaamuina, varoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Viikonloppuna saatiin maistiaisia myös ukkosista ja lisää saattaa olla tulossa. Myös rakeita voi sataa edelleen.

  – Erityisesti tiistai näyttää ukkosherkältä päivältä, todennäköisesti tulossa on kuluneen kevään aktiivisin ukkospäivä tähän mennessä. Kuurosateet ovat tiistaina erittäin herkässä lähes koko maassa.

  Päivälämpötilat lähtevät vähitellen hitaasti kohoamaan. Alkuviikolla Etelä- ja Keski-Suomessa on ylimmillään 10–13 astetta, pohjoisessa yli viisi astetta. Sadekuuroissa lämpötilat kuitenkin romahtavat yli viidellä asteella.

  Torstaina lumipyry, viikonloppuna +20 astetta lähellä?

  Mäntykannas toteaa, että torstaina on kenties tulossa takatalven viimeinen yritys.

  – Idästä lähestyy sadealue, joka tuo tämän hetken ennusteen mukaan itään lumipyryn. Itärajalla saattaa tulla paikoin jopa kymmenen senttimetriä märkää lunta. Lunta ja räntää voi sataa yleisesti maan itä- ja kaakkoisosassa, lännempänä sadealue kuivahtaa kokoon. Päivälämpötilat ovat sateessa vain muutamassa asteessa. Tämä on yli kymmenen astetta normaalia kylmempää, sanoo Markus Mäntykannas.

  Loppuviikolla ennusteissa näkyy vihdoin kauan odotettua lämpenemistä.

  – Perjantaista eteenpäin tuulen suunta näyttäisi viimein kääntyvän lounaanpuoleiseksi. Suomeen vahvistuisi korkeapaineen selänne. Jos aurinko paistaa tämän hetken ennusteen mukaisesti, koko maassa Lapissa asti ylittyy 15 astetta, paikallisesti 20 astetta voi olla lähellä. Nopea lämpeneminen voi olla todella paha juttu Lappiin ennustettujen isojen tulvien kannalta, toteaa Markus Mäntykannas.

  Mikäli sää lämpenee loppuviikolla ennustetun mukaisesti, hypättäisiin lämpötiloissa selvästi tavanomaista kylmemmistä lämpötiloista keskiarvojen yläpuolella oleviin lukemiin. Yöt ovat kuitenkin edelleen kylmiä.

  Viime vuoden toukokuussa oli yhteensä kuusi hellepäivää. Vuoden 2019 korkein toukokuun lämpötila oli 27,8 astetta. Vuonna 2018 hellepäiviä oli toukokuussa peräti 14 kappaletta, vuonna 2017 vain yksi. Vuoden 2018 toukokuun korkein lukema oli 29,6 astetta, vuonna 2017 puolestaan 27,0 astetta.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 18.5. klo 16.29

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa