Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Liisa-myrsky kurittaa Suomea: Sähköttä yli 60 000 taloutta, mutta pahin vasta edessä – katso, mihin tänään tulee varautua
  Uutiset |

  Liisa-myrsky kurittaa Suomea: Sähköttä yli 60 000 taloutta, mutta pahin vasta edessä – katso, mihin tänään tulee varautua

  Myrsky riepottelee Suomea torstain aikana ja myrskypuuskia laajalti sisämaahankin.
  Myrsky riepottelee Suomea torstain aikana ja myrskypuuskia on odotettavissa laajalti sisämaahankin. Taustakuva: Ari Branthin, Tampere

  Suomea riepottelee tänään järjestyksessään jo kuluneen vuoden 40. myrsky, joka on nimetty Liisa-myrskyksi. Kovimmat puuskatuulet ovat vielä edessä päin.

  Aamun aikana voimakkaimmat tuulet ovat painottuneet Suomenlahdelle ja etelärannikolle. Hangon edustalla Russarön mittauspisteellä 10 minuutin keskituulennopeus on ollut enimmillään 24,3 m/s ja yksittäinen tuulenpuuska 30,9 m/s.

  Myrskypuuskia on esiintynyt jo laajalti sisämaassakin Uudellamaalla, paikoin myös Etelä-Karjalassa ja länsirannikolla. Energiateollisuuden mukaan sähköttömien talouksien lukumäärä on ollut puolenpäivän jälkeen jo yli 60 000.

  Hirmumyrskypuuskat mahdollisia puolenpäivän aikaan

  Ärhäkkä matalapaineen osakeskus on iltapäivällä rantautumassa Merenkurkusta Pohjanmaalle. Osakeskuksen eteläreunassa tuulet ovat erittäin voimakkaita ja tuulen suunta kääntyy rajusti lyhyen ajan sisällä.

  Voimakkaimmat tuulet osuvat hyvin pienelle alueelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rantakaistaleelle, missä yksittäisten tuulenpuuskien voimakkuus voi puolenpäivän aikana lähennellä jopa hirmumyrskyrajaa (33 m/s).

  " Myrskypuuskat aiheuttavat haittaa laajalti myös sisämaassa maan länsiosassa aamupäivän ja alkuiltapäivän aikana.

  Myöhemmin iltapäivällä myrskypuuskien painopiste siirtyy maan keskivaiheille, erityisesti Pohjois-Savon alueelle.

  Matalapaineen osakeskuksen ja tuulen puuskien voimistumista edesauttavat tänään voimakkaat lämpötilaerot niin vaaka- kuin pystysuunnassa. Meri on varsin lämmin, mutta päälle on kiilaamassa ylemmässä ilmakehässä kylmää ilmamassaa. Kun lämpötila laskee voimakkaasti korkeuden mukana, puhutaan epävakaasta ilmakehästä – tässä tilanteessa tuulet voivat joskus olla jopa ennustettua voimakkaampia.

  Seuraa tuulitilannetta Forecan ennusteanimaatiosta

  Vasemmassa kuvassa ennustetut tuulenpuuskat klo 11 ja oikeassa klo 17. Aamupäivällä myrskypuuskia tavataan yleisesti maan länsiosassa sisämaassa ja etelärannikolla, myöhemmin voimakkaimpien tuulten painopiste siirtyy kohti maan keskiosaa.
  Vasemmassa kuvassa ennustetut tuulenpuuskat klo 11 ja oikeassa klo 17. Aamupäivällä myrskypuuskia tavataan yleisesti maan länsiosassa sisämaassa ja etelärannikolla, myöhemmin voimakkaimpien tuulten painopiste siirtyy kohti maan keskiosaa. Kuva: Foreca

  Lumentulo haittaa liikennettä

  Ei myrskyä ilman sateita, eikä marraskuista myrskyä ilman lumipyryä. Maan keskivaiheilla on voimakkaiden tuulten lisäksi syytä varautua torstain aikana lumisateisiin.

  Aluksi lunta tulee tupaan lähinnä Etelä-Lapissa, mutta kunhan matalapaineen osakeskus tunkeutuu iltapäivällä sisämaahan, saapuu sen jälkipuolella kylmää ilmaa myös läntiseen Suomeen. Sateet muuttuvat lumeksi Pohjanmaalla iltaan mennessä, ja paikoin lunta tulee pyryttämällä.

  Lumisateet vaikeuttavat tänään ajokeliä maan pohjoisosassa ja illemmalla myös 
  Lumisateet vaikeuttavat tänään ajokeliä maan pohjoisosassa ja illemmalla myös maan länsiosassa. Kuva: Foreca

  Myrsky nostatti poikkeuksellista lämpöä

  Tuulen ja lumisateen lisäksi tämänpäiväiseen Liisa-myrskyyn liittyy myös kolmas mielenkiintoinen elementti: poikkeuksellinen lämpö. Myrsky nostatti etelästä hyvin lämmintä ilmaa ja lämpötila on kohonnut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin Suomessa ja Ruotsissa.

  Korkein lämpötila Suomessa mantereen puolella aamukymmeneen mennessä on ollut Porin lentoasemalla mitattu 12,4 astetta. Ahvenanmaan Hammarlandissa lämpötila kipusi jopa 12,6 asteeseen eilisiltana. Länsinaapurissamme lämpötila kipusi peräti 15,1 asteeseen Norrköpingissä.

  Kulunut marraskuu on jo muutenkin ollut lämpötilojen puolesta sangen erikoinen, sillä marraskuun kaikkien aikojen lämpöennätys rikkoutui alkukuusta peräti kaksi kertaa.

  Lue seuraavaksi: Tuore pitkä sääennuste ulottuu jouluviikolle: Näin edetään kohti joulua – katso ennuste!

  Päivitetty to 19.11.2020 klo 10.59: Mantereen puolella Suomessa korkein lukema on Porin lentoaseman 12,4 astetta ja Ahvenanmaan Hammarlandissa 12,6 astetta. Nämä lukemat mitattiin jo keskiviikkoiltana 18.11.2020.

  Päivitetty to 19.11.2020 klo 12.26: Sähköttömien talouksien lukumäärä on ollut puolenpäivän jälkeen jo liki 50 000.

  Päivitetty to 19.11.2020 klo 13.47: Sähköttömien talouksien lukumäärä on nyt yli 60 000.

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 19.11. klo 17.04

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa