Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Helsingissä on nyt enemmän lunta kuin osassa Lappia – katso lumitilanne…
Uutiset |

Helsingissä on nyt enemmän lunta kuin osassa Lappia – katso lumitilanne ja ennuste!

Helsingissä oli maa valkeana 24. marraskuuta 2022.
Helsingissä oli lunta maassa tasan kuukautta ennen jouluaattoa. Kuva: Tiina Asula, Helsinki, 24.11.2022

Marraskuun loppupuoli on tuonut lumisateita eteläiseen Suomeen, mutta osassa Lappia lunta on paikoin jopa vähemmän kuin etelässä. Miltä näyttää jatko – onko lunta tulossa lisää lähiaikoina?

Talvinen sää tuli viime viikonloppuna ryminällä eteläiseen Suomeen. Torstaina 24. marraskuuta tehdyissä lumensyvyysmittauksissa esimerkiksi Helsingin Kumpulassa, Nurmijärven Röykässä ja Porvoon Harabackassa oli lunta 7 senttimetriä.

Koko maan suurimmat lumensyvyydet löytyvät kuitenkin pohjoisesta ja keskisestä Lapista, missä lunta on laajalti 10–20 senttimetriä. Eniten lunta on Enontekiön Kaaresuvannon havaintoasemalla, 23 senttimetriä. Kuitenkin esimerkiksi Utsjoen Nuorgamin havaintoasemalla lunta on vain 8 senttimetriä ja Kolarin Kattilamaan havaintoasemalla 6 senttimetriä.

Lumensyvyys 24.11.2022 sekä ajankohdan keskimääräinen lumensyvyys vertailukaudella 1991–2020.
Lumensyvyys 24.11.2022 sekä ajankohdan keskimääräinen lumensyvyys vertailukaudella 1991–2020. Kuva: Foreca / Tilastolähde: Ilmatieteen laitos

Osassa Lappia, etenkin eteläisessä Lapissa, lunta onkin nyt paikoin vähemmän kuin Helsingissä. Esimerkiksi Posion Raistakan havaintoasemalla lunta oli torstain mittauksissa vain 1 senttimetri ja Rovaniemen lentoasemalla 2 senttimetriä. Ranuan lentokentän ja Ylitornion Meltosjärven havaintoasemilla lunta on mitattu 3 senttimetriä, Kemijärven lentokentällä 4 senttimetriä ja Pellon kirkonkylässä 5 senttimetriä.

– Etelän lumipeitteen tämänhetkinen paksuus johtuu viime viikonlopun ja alkuviikon lumisateista. Baltian tienoilla liikkuneeseen matalapaineen keskukseen liittyneet sateet ylsivät myös maan eteläosaan lauantain, sunnuntain ja maanantain aikana, jolloin lumipeite kasvoi etelässä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lunta riitti paikoin kasoiksi asti Helsingissä marraskuun loppupuolella 2022.
Lunta on riittänyt paikoin kasoiksi asti Helsingissä. Kuva: Tiina Asula, Helsinki, 24.11.2022

Maan eteläosassa lunta onkin nyt ajankohdan keskimääräistä tilannetta enemmän, pohjoisessa puolestaan tavanomaista vähemmän.

Maan eteläosassa oltiin päästy jo lumitöihin marraskuun loppupuolella 2022.
Lunta on myös keskisellä Uudellamaalla. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 24.11.2022

– Lapissa on vaikuttanut korkeapaine, joten siellä sateita ei ole juuri tullut marraskuun puolivälin jälkeen. Myöskään maan keskiosassa sateita ei ole juurikaan tullut sen jälkeen, kun lämpötilat ovat muuttuneet talvisemmiksi, joten lumipeitettä ei ole päässyt paljoa kertymään, Joanna Rinne kertoo.

Lännessä ja maan keskiosassa onkin paikoin vielä lumettomia alueita, paikallisesti pohjoisessakin.

Onko tulossa lisää lunta?

Loppuviikon ja ensi viikon ennusteet ovat vielä vaihdelleet sekä lämpötilojen että mahdollisten lumisateiden osalta. Perjantaina tehdyn ennusteen mukaan perjantaina lumisateita tulee etenkin maan länsi- ja pohjoisosassa. Viikonloppuna lumisateita odotellaan etenkin maan etelä- ja länsiosaan, mutta paikoin lunta satelee muuallakin.

Helsingin Kannelmäessä oli valkoinen maa tasan kuukautta ennen jouluaattoa marraskuussa 2022.
Sää on loppuviikolla melko pilvistä. Kuva: Joanna Rinne, Helsinki, 24.11.2022

Viikonlopun lumikertymät jäävät kuitenkin suuressa osassa maata pieniksi, mutta paikallisesti lunta voi sataa maan etelä- ja länsiosassa tämän hetken ennusteen mukaan 5–10 senttimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kaamos – aika, jolloin aurinko ei nouse

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

25.11.2022: Poistettu virheelliseksi osoittautunut havainto Jokioisissa mitatusta lumimäärästä: 10 senttimetrin sijaan lunta on mitattu siellä 2 senttimetriä. Lisäksi päivitetty ennustetta tuoreen ennustemallin tiedoilla.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 25.11.2022 klo 12.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat