Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Sateet ovat vallanneet Suomen – heinäkuussa satanut jopa kolminkertainen sademäärä normaaliin verrattuna!
  Uutiset |

  Sateet ovat vallanneet Suomen – heinäkuussa satanut jopa kolminkertainen sademäärä normaaliin verrattuna!

  Sadepisaroita
  Sadepisaroita heinäkuussa. Kuva: Maarit Siitonen

  Jos heinäkuu on tuntunut sateiselta, ei ihme: sateita on tullut Suomessa paikoin jopa kolminkertainen määrä keskimääräiseen heinäkuuhun verrattuna!

  Heinäkuu ei ole vielä päättynyt, joten koko kuun tuloksia saadaan odotella vielä hetki. Nyt jo voidaan silti sanoa, että laajoilla alueilla Suomessa sademäärät ovat olleet hyvinkin suuria.

  Toistaiseksi tiedetään kaksi havaintoasemaa, joilla kuukauden sademäärä ylittää 200 mm: Kankaanpään Niinisalon lentokenttä, jossa tämän heinäkuun aikana on kuun viimeisen päivän puoleenpäivään mennessä satanut vettä 216 mm, ja Porin Rautatieasema, jossa heinäkuun sademäärä kuun viimeisen päivän puoliväliin mennessä on 200,5 mm. Kankaanpään Niinisalossa vuosina 1981-2010 heinäkuun keskimääräinen sademäärä oli 86 mm ja Porin lentoasemalla 67 mm, eli sadetta tuli Kankaanpäässä yli kaksinkertainen määrä normaaliin nähden, Porin seudulla peräti kolminkertainen määrä keskimääräiseen vuoteen verrattuna.

  Jo kuluvan viikon aikana sateita on tullut runsaasti: maanantaista torstaihin Ilomantsissa ja Kuhmossa on satanut yli 50 mm, ja kymmenillä havaintoasemilla Suomessa vettä on tullut 20-40 mm. Sunnuntaiksi on ennustettu voimakkaita kuurosateita, sadetta voi paikoin maan keskivaiheilla tulla jopa parikymmentä milliä lisää.

  Runsaista sademääristä huolimatta koko Suomen tasolla sade-ennätyksiä ei vielä rikottu: mittaushistorian korkein heinäkuun sademäärä Suomessa on vuoden 1934 heinäkuussa kertynyt Laukaan Pellosniemen 301,9 mm. Yksittäisten havaintoasemien mahdollisten heinäkuun sade-ennätysten rikkoutumisesta ei ole vielä tietoa.

  Runsaiden sateiden syy löytyy suursäätilasta: Liikkuvien matalapaineiden ja niihin liittyvien sateiden reitti on lähes koko heinäkuun ajan kulkenut Suomen yli. Suomen yllä on ajoittain myös ollut epävakaata ja viileää ilmamassaa, ja sadekuuroja on tullut yleisesti.

  Ennusteiden mukaan sää jatkuu epävakaisena seuraavan viikon ajan, mutta sen jälkeen ennusteet näyttävät kääntyvän vähäsateisempaan suuntaan.

  Lähipäivien sateita seuraat parhaiten Forecan reaaliaikaisesta sadetutkasta.

  Joanna Rinne

  Päivitetty 31.7. klo 13.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Tervetuloa Suomen helteisimpään kaupunkiin!

  Suomen helteisimmät paikkakunnat löytyvät eteläisen Suomen sisämaasta.

  Julkaistu 14.8.