Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Myrskytuulet riepottelivat Suomea – nyt tulevat hyytävät yöpakkaset!
  Uutiset |

  Myrskytuulet riepottelivat Suomea – nyt tulevat hyytävät yöpakkaset!

  Auringonlasku talvimaisemassa.
  Auringonlasku talvimaisemassa. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 11.2.2021

  Myrskytuulet pyyhkivät lauantain ja sunnuntain aikana yli Suomen, ja lunta pyrytti vaakatasossa. Nyt Suomeen alkaa vahvistua korkeapaine, ja selkeän taivaan alla yöpakkanen kiristyy etelässäkin yli 20 asteeseen.

  Matalapaineen keskus toi Suomeen viikonlopuksi myrskytuulet. Myrskytuulia mitattiin useilla meriasemilla sekä lauantain että sunnuntain puolella, ja puuskissa tuulennopeus ylitti jopa 30 m/s.

  21–25 m/s keskituulennopeuksia, jopa korkeampiakin lukemia mitattiin Pohjanlahden rannikolla sekä paikoin Ahvenanmerellä ja Suomenlahdella. Samoilla alueilla mitattiin myös voimakkaimmat tuulenpuuskat.

  Paitsi merialueilla, tuuli oli voimakasta myös maa-alueilla. Esimerkiksi Kuopion seudulla mitattiin lauantai-iltana tuulen nopeudeksi puuskissa jopa 25 m/s.

  Myrskypuuskia eli yli 21 m/s tuulenpuuskia mitattiin lauantain ja sunnuntain aikana useilla maan etelä- ja keskiosan havaintoasemilla. Tuulituhoja saattaa esiintyä jo 15 m/s puuskien yhteydessä, joten olosuhteet mahdollisille tuulituhoille ovat olleet otolliset.

  Lunta pyrytti laajalla alueella

  Lumisateita tuli lauantain ja sunnuntain aikana laajalla alueella. Sunnuntaina klo 18 mennessä lunta on kahden vuorokauden aikana mitattu sataneen enimmillään vedeksi muutettuna 16,4 millimetriä, mikä vastaa karkeasti reilun 16 sentin lumikerrosta. Tämä lukema mitattiin Puolangan Paljakalla.

  Toiseksi eniten lunta sadetta on mitattu sunnuntai-iltaan mennessä kertyneen Joutsan Savenahossa, jossa sademääräksi mitattiin vedeksi muutettuna 15,4 millimetriä, eli karkeasti reilun 15 senttimetrin lumikerrosta vastaava määrä.

  Yleisesti sadekertymät ovat kuitenkin pysyneet maan etelä- ja länsiosassa 1–5 lumisenttiä, maan keski-, itä- ja pohjoisosassa 5–10 lumisenttiä vastaavissa määrissä.

  Lähipäivät pysytellään talvisessa säässä

  Arktinen, kylmä ilmamassa hallitsee Suomen säätä, ja maanantaista torstaihin lämpötilat pysyvät pakkasella ennusteiden mukaan koko maassa päivin ja öin. Selkeän taivaan heikkotuulisina öinä pakkasta voi koko maassa olla jopa 20–30 astetta, paikallisesti enemmänkin.

  Viikko tuo mukanaan myös lumisateita: tiistaina lumisadealue ylittää maan etelä- ja keskiosan, ja uutta lunta odotetaan jopa 5–15 senttiä.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste hämmensi meteorologin: Vielä yli 30 asteen pakkasia – “Tilanne muistuttaa tammikuuta”

   

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa