Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste hämmensi meteorologin: Vielä yli 30 asteen pakkasia – “Tilanne muistuttaa tammikuuta”
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste hämmensi meteorologin: Vielä yli 30 asteen pakkasia – “Tilanne muistuttaa tammikuuta”

  Talvinen auringonlasku.
  Ennusteissa näkyy paikoin kireitäkin pakkasia. Kuva: Tarja Kouvo, Konnevesi, 5.2.2021

  Talvi ei ole heti luovuttamassa – ensi viikko näyttää Suomessa tavanomaista kylmemmältä. Pakkaset saattavat paukkua vielä jopa 20–35 asteen lukemissa öisin. Tulossa saattaa olla myös uusia lumipyryjä.

  Tänä viikonloppuna Suomen ylittää lumipyry. Lunta tulee paikoin sakeasti.

  Ensi viikolla Suomen länsipuolella on laaja matalapaineen alue, itäpuolella puolestaan laaja korkeapaineen alue. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan 8. maaliskuuta alkava viikko on keskilämpötilaltaan maan länsi- ja eteläosassa 1–3 astetta ja maan itäosassa ja osassa Lappia 3–6 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi.

  – Näyttää siltä, että ensi viikon mittaan hyvin kylmää ilmamassaa pääsee virtaamaan Suomeen Venäjältä. Jos tämän hetken ennuste toteutuu, ensi viikolla pakkasta voi öisin olla etelässäkin 25 astetta, pohjoisessa jopa 30–35 astetta. Päivälläkin etelässä olisi 15 pakkasastetta. Ennuste on kuitenkin vielä kaukana, mutta tässä on potentiaalia todella hyytävälle jaksolle. Maaliskuun puolivälin tienoilla olevaksi tilanteeksi tämä olisi hyvin kylmää, kun tilastollisesti tuossa vaiheessa päivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä jo keskimäärin plussalla, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Paukkupakkasten lisäksi lisää lumipyryjä?

  Eikä siinä vielä kaikki – ensi viikon ennusteessa näkyy myös voimakas lumipyry.

  – Tilanne muistuttaa tammikuun paukkupakkasia ja Toini-pyryä, ennuste on vähän vastaavanlainen. Jos ennusteissa nyt näkyvä pyry pääsee Suomeen ensi viikon loppupuolella, se voi tuoda jopa toistakymmentä senttimetriä lunta. Tässä on siis mahdollisuuksia sakealle pyrylle, mutta se on vielä niin kaukana, että useat vaihtoehdot ovat mahdollisia, sanoo Markus Mäntykannas.

  Toini-pyry toi Suomeen 12. tammikuuta paikoin jopa kymmeniä senttimetrejä lunta. Pyryn jälkeen pakkaset kiristyivät 20–30 asteen lukemiin, paikoin jopa lähes 40 pakkasasteeseen.

  Kuukausiennusteen mukaan ensi viikko olisi Suomessa tavanomaista sateisempi. Sateet olisivat siis kylmän ennusteen perusteella lähtökohtaisesti lunta.

  Toini-pyry toi lumisateita Helsinkiin tammikuussa 2021.
  Toini-pyry toi lumisateita Helsinkiin tammikuussa 2021. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 13.1.2021

  Loppukuussa toivoa keväisemmästä säästä

  Kylmän ensi viikon jälkeen kuukausiennuste antaa toivoa kevättä odottaville. Kuukausiennusteessa 15. maaliskuuta alkavalla viikolla on enää pieni häivähdys keskimääräistä kylmempään suuntaan, mutta laajalti viikon keskilämpötilat ovat ennusteessa jo keskimääräisiä. Sateiden osalta viikko näyttää kuukausiennusteessa suuressa osassa maata tavanomaista kuivemmalta.

  – Näyttää siltä, että ensi viikko olisi hyytävin, jos ennuste toteutuu. Kevättä toivoville viesti olisi, että jaksetaan sinnitellä vielä ensi ja sitä seuraava viikko. Voi olla, että kevät ehtii kuin ehtiikin alkaa tavanomaiseen aikaan. Tämän kuukausiennusteen mukaan ei ole viitteitä siitä, että kylmä jakso viivästyttäisi kevään alkua tavanomaisesta, Markus Mäntykannas pohtii.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan säätilastojen perusteella keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa 0…+2 astetta, maan keskiosassa −2…+2 astetta ja pohjoisessa −6...0 astetta.

  Terminen kevät alkaa etelässä tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella. 

  Maaliskuun 22. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteen lämpötiloissa tai sateissa ei näy enää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

  – Tämä voi tosin viitata myös siihen, että ennuste muuttuu jo epävarmemmaksi. Kuitenkin tilastollisesti kevät alkaa jo painaa päälle maaliskuun loppupuolella, joten talvinen sää ei voi kestää loputtomiin. Kevättä odottavien ei siis kannata heittää kirvestä kaivoon. Edessä on kylmempi jakso, mutta kuukausiennuste antaa toivoa, että se ei olisi kovin pitkäaikainen. Kun kevät alkaa, niin se voi alkaa sitten rytinällä, Markus Mäntykannas sanoo.

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voikin siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Äkkikäännös säähän – näin viikonlopun lumipyry etenee! Katso ennuste

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 8.3. klo 09.16

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa