Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin pyry etenee: Eteläänkin paikoin lunta – itään ja Kainuuseen…
Uutiset |

Näin pyry etenee: Eteläänkin paikoin lunta – itään ja Kainuuseen jopa 15 senttimetrin lumikertymiä

Lunta satoi ajoittain sakeasti Jyväskylässä 14. huhtikuuta 2020.
Lumisade huonontaa ajokeliä loppuviikolla osassa maata. Arkistokuva: Maarit Siitonen, 14.4.2020

Lumipyry iskee Suomeen kaakon suunnalta perjantai-iltapäivästä alkaen. Lunta tulee paikoin etelässä asti, eniten kuitenkin itäisessä Suomessa ja Kainuussa, missä lunta voi sataa paikoin jopa 15 senttimetriä.

Edessä on kolea loppuviikko. Kaakosta tulevan matalapaineen lumisateet leviävät Suomeen perjantai-iltapäivästä alkaen, samalla tuuli voimistuu. Lunta tulee näillä näkymin laajalla alueella maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa ja Koillismaalla. Ilman lumisateita voidaan jäädä aivan läntisimmässä Suomessa sekä Lapissa.

– Perjantain ja lauantain lumisademäärät ovat tuoreen ennusteen mukaan maan itäosassa ja Kainuussa enimmäkseen 5–15 senttimetriä ja Keski-Suomen maakunnassa 5–10 senttimetriä. Esimerkiksi Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Koillismaalla lumikertymät ovat enimmäkseen 0–5 senttimetriä. Satakunnassa, Pohjanmaan maakunnissa Oulun seudulle asti ja Lapissa sää jää näillä näkymin poutaiseksi. Pieniä muutoksia lumisateen sijaintiin, ajoitukseen ja voimakkuuteen voi kuitenkin vielä tulla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lämpötilat ovat lähiaikoina ajankohtaan nähden matalia.

– Öisin on pakkasta ja päivisinkin pakkaset yleistyvät, paikoin myös maan etelä- ja länsiosassa. Sunnuntaiksi lämpötila kääntyy jo vähän nousuun ja sää muuttuu poutaisemmaksi. Kauan tämä ei kuitenkaan kestä, sillä ensi viikon alkupäivinä seuraava matalapaine lähestyy jo kaakosta. Sää todennäköisesti kylmenee uudestaan, Anna Latvala toteaa.

Lumisade leviää Suomeen perjantaina iltapäivällä ja jatkuu lauantaille

Torstain vastaisen yön kylmin lämpötila oli Kittilän Lompolonvuoman havaintoasemalla mitattu −17,8 astetta. Öisiä pakkasia oli etelärannikolla asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Myös perjantain vastainen yö on kylmä. Lämpötilat vaihtelevat etelän 1–6 pakkasasteesta pohjoisen 10–20 pakkasasteeseen.

Perjantaina aamupäivällä sää on vielä poutaista. Sää kuitenkin pilvistyy päivän mittaan kaakosta alkaen. Koillistuuli voimistuu Lapin eteläpuolisessa Suomessa.

Lämpötila on perjantaina päivällä maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen 0–5 plusastetta, idässä ja pohjoisessa 0–5 pakkasastetta.

– Lumisade voi alkaa perjantaina Etelä-Karjalassa jo iltapäivän puolella, mutta illan aikana lumipyry leviää maan itäosaan sekä lännempänä esimerkiksi paikoin Uudellemaalle ja Keski-Suomen maakuntaan asti. Yöllä pyryttää Kainuussakin, Anna Latvala kertoo.

Katso videolta lumisateiden ennuste!

Lauantain vastaisena yönä pakkasta on etelässä ja lännessä 1–7 astetta, idässä 5–10 astetta ja pohjoisessa 5–15 astetta. Pohjois-Lapin vielä selkeillä alueilla lämpötila voi paikoin laskea 20 pakkasasteen tienoille. Koillistuuli voimistuu yöllä myös Lapissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisateita tulee edelleen lauantaina – sunnuntaina jo poutaisempaa

Lumisateet jatkuvat lauantaina.

– Lauantaina lunta sataa edelleen maan itäosassa ja Kainuussa, heikompia lumisateita tulee myös paikoitellen maan etelä- ja länsiosassa. Päivän kuluessa lumisateet heikkenevät ja vähenevät. Lapissa lauantai on enimmäkseen poutainen päivä, mutta pilvisyys lisääntyy, Anna Latvala ennustaa.

Pohjoisenpuoleinen tuuli on lauantaina kohtalaista, mutta heikkenee vähitellen.

Päivälämpötila on lounaassa ja lännen poutaisilla alueilla 0–5 plusastetta, mutta yleisemmin Suomessa on 0–7 pakkasastetta.

Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on laajalti 1–10 astetta. Pilvipeitteen rakoillessa idässä ja pohjoisessa voi olla 10–16 pakkasastetta.

Sunnuntaina lumisateet ovat jo enimmäkseen ohi.

– Sää on sunnuntaina pääasiassa poutainen, pilvisyys vaihtelee. Lämpötila kohoaa etelässä, lännessä ja Perämeren ympäristössä 0–6 plusasteeseen, idässä ja pohjoisessa on monin paikoin 0–5 pakkasastetta, Anna Latvala toteaa.

Maanantain vastainen yö on edelleen pakkasyö. Lämpötilat vaihtelevat etelän 2–6 pakkasasteesta Lapin enimmäkseen 10–20 pakkasasteeseen.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 18.4.2024 klo 15.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat