Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Keskiviikkona ukkonen, myrskytuulet ja Saharan hiekka mahdollisia – kesälämpö…
Uutiset |

Keskiviikkona ukkonen, myrskytuulet ja Saharan hiekka mahdollisia – kesälämpö yrittää kaakkoon

Tuulta ja aaltoja.
Keskiviikko ja torstai ovat tuulisia. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 3.4.2024

Vaihteleva sää jatkuu. Suomen yli kulkee viikon mittaan sateita, mutta ajoittain nähdään myös aurinkoa. Keskiviikkona etenkin maan länsiosassa voi ukkostaa, lisäksi tuuli voimistuu ja saattaa yltää myrskylukemiin merellä. Saharasta kulkeutuu ilmavirtausten mukana tällä viikolla jälleen hiekkapölyä Eurooppaan, ennusteen mukaan myös Suomeen asti. Ensi viikoksi sää näyttää viilenevän.

Sää on tällä viikolla vaihtelevaa.

Tiistaina etenkin etelässä ja lännessä oli laajalti lämmintä. Päivän korkein lämpötila mitattiin Hattulassa, 17,5 astetta. Se jäi vain vähän vuoden tähän asti korkeimmasta lukemasta, joka on Vantaalla 1. huhtikuuta mitattu 17,7 astetta.

Keskiviikkona voi olla vielä lämpimämpää, mutta ennuste on epävarma.

– Viikon lämpimimmät päivät ovat näillä näkymin tiistai ja keskiviikko. Tiistaina lämpöä ja aurinkoa oli laajemmalla alueella, kun taas keskiviikkona lämpöä levittäytyy tämän hetken ennusteen mukaan vain paikoin maan kaakkoisosaan. Korkeimmat lämpötilat voivat kuitenkin nousta kaakossa paikallisesti jopa 20 asteen rajalle, mahdollisesti sen ylikin. Keskiviikon ennuste on kuitenkin vielä vaihdellut, joten on mahdollista, että lämpöaalto saattaa jäädä myös Suomen rajojen ulkopuolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Keskiviikoksi on odotettavissa mahdollisen lämmön lisäksi monenlaisia muitakin säätapahtumia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomeen leviää sateita, maan länsiosassa voi myös ukkostaa. Lisäksi ennusteiden mukaan Suomen yli liikkuu annos Saharan hiekkaa. Iltapäivällä tai alkuillasta tuuli puhaltaa Merenkurkussa ja Perämerellä mahdollisesti jopa myrskylukemissa. Koko maassa on tuulista, Joanna Rinne listaa.

Lämpimän ilman kieleke, joka yrittää kurkottaa keskiviikkona Suomeen, liikkui jo tiistaina Ruotsin yli. Eteläisessä Ruotsissa mitattiinkin jo paikoin yli 20 asteen lukemia. 

Esimerkiksi Saksassa oli tiistaina paikoin yli 28 astetta ja Puolassa sekä Liettuassa yli 27 astetta.

– Saksassa ja Puolassa lämmin ilmamassa kuitenkin väistyy niin, että lämpötila putoaa keskiviikkoon mennessä lähes 30 asteesta alle 15 asteeseen.

Katso videolta lähipäivien sateiden ja tuulten ennuste Suomeen!

Näin sääviikko etenee Suomessa: Keskiviikkona tuulta, sadetta ja mahdollisesti kaakossa lämpöä – pohjoisessa Suomessa vielä öisin ajoittain pakkasia

Keskiviikon vastaisena yönä Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa on monin paikoin 1–5 pakkasastetta, muualla maassa on enimmäkseen 1–8 plusastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keskiviikkona maan länsi- ja pohjoisosan yli liikkuu sadealue.

– Kilpisjärvellä voi sataa veden lisäksi räntää tai lunta, mutta muuten sateet tulevat vetenä. Maan länsiosassa, erityisesti Pohjanmaan suunnalla, voi myös ukkostaa sateiden yhteydessä. Päivälämpötila voi siis keskiviikkona nousta maan kaakkoisosassa enimmillään jopa 20 asteen tuntumaan, mahdollisesti ylikin, mutta näin lämmintä on odotettavissa vain hyvin pienellä alueella ja sen toteutumisen epävarmuus on suuri, Joanna Rinne kertoo.

Enimmäkseen päivälämpötila on keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa 9–14 astetta ja Lapissa 3–10 astetta.

Sää on keskiviikkona koko maassa tuulinen.

– Tuuli puhaltaa maan etelä- ja keskiosassa lounaasta ja maan pohjoisosassa etelästä tai kaakosta. Merenkurkussa ja Perämerellä lounaistuulessa voidaan yksittäisillä havaintoasemilla mitata iltapäivällä tai alkuillasta hetkellisesti jopa myrskyä.

Sateiden, tuulten ja mahdollisen lämmön lisäksi Suomeen kulkeutuu näillä näkymin myös hiekkapölyä Saharasta asti.

– Näyttää siltä, että ilmavirtauksien mukana Suomeen kulkeutuu keskiviikkona laajalle alueelle Saharan hiekkaa. Sää on kuitenkin suuressa osassa maata pilvinen, joten utuisen oloiset taivaat jäävät suuressa osassa maata näkemättä. Paras mahdollisuus utuisen taivaan näkemiseen on maan kaakkoisosassa, jossa auringolla on suurin todennäköisyys näyttäytyä, Joanna Rinne kertoo.

Saharan hiekkapölyä on kulkeutunut tänä vuonna Suomeen asti jo aiemminkin, esimerkiksi pääsiäisen tienoilla. Taivaalta alas tullutta hiekkaa on voinut nähdä paikoin esimerkiksi ruskeana värinä lumen pinnalla.

Myös loppuviikolla vaihtelevaa säätä – ensi viikoksi viilenevää

Vielä torstainakin tuuli on koko maassa puuskaista. Viikon edetessä kovimmat tuulet kuitenkin rauhoittuvat. Vaihteleva sää jatkuu.

– Suomen yli liikkuu ajoittain pienehköjä sadealueita. Pilvisyys vaihtelee. Lämpötilat eivät ole enää yhtä korkeita kuin tiistaina ja paikoin keskiviikkona, mutta silti monin paikoin selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpiä, Joanna Rinne kertoo.

Torstain vastaisen yön aikana maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu kuurosadealue, Keski- ja Pohjois-Lapissa sateita tulee paikoin lumena tai räntänä. Yölämpötila on enimmäkseen 0–6 astetta.

Torstaina päivällä Itä- ja Pohjois-Lapissa satelee vielä paikoin vettä, mutta suuressa osassa maata on aurinkoista ja poutaista. Tuuli on kuitenkin puuskaista koko maassa. Iltapäivällä maan eteläosaan leviää lännestä sadealue. Torstain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 8–13 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 3–10 astetta.

Perjantain vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat pysyvät plussan puolella, pohjoisessa on muutama pakkasaste.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Perjantai on melko aurinkoinen ja poutainen päivä. Päivälämpötilat pysyvät torstain kaltaisissa lukemissa. Viikonloppuna sää on osin aurinkoinen, mutta Suomen yli liikkuu myös sateita. Lämpötilat saattavat hieman nousta edellispäivistä, Joanna Rinne sanoo.

Ennusteen mukaan säässä on edessä käännettä kylmempään suuntaan ensi viikoksi. Osassa maata sateita voi tulla myös räntänä ja lumena.

– Ensi viikolla Suomeen levittäytyy kylmempää ilmaa pohjoisen puolelta. Tämän hetken ennusteen perusteella sateiden olomuoto pysyy pelkkänä vetenä vain maan eteläosassa, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

9.4.2024: Lisätty tiistaina mitattuja lämpötiloja.

Päivitetty 10.4.2024 klo 14.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat