Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Päivä päivältä lämpimämpää: Loppuviikolla lämpötila jo laajalti 20 asteen yläpuolella?
  Uutiset |

  Päivä päivältä lämpimämpää: Loppuviikolla lämpötila jo laajalti 20 asteen yläpuolella?

  Auringonlasku
  Viikko alkaa kuurosateisena, mutta muuttuu päivä päivältä poutaisemmaksi. Sateita on silti yhä lähettyvillä ja ne voivat vielä kutkutella Suomea suunnasta ja toisesta. Kuva: Maarit Siitonen, Repovesi, Kouvola, 3.7.2020

  Kesälomakausi on hyvässä vauhdissa, ja lämpenevä sää kohottaa päätään ennusteissa. Loppuviikolla lämpötila on nousemassa jo ajankohtaan nähden tavanomaiselle tasolle..

  Heinäkuun pari ensimmäistä viikkoa aktiivinen matalapainetoiminta on pitänyt säätä epävakaisena ja sateita on riittänyt monin paikoin useammalle päivälle. Sadetta on osunut jo tavanomaisen heinäkuun edestä esimerkiksi Helsinki-Vantaan, Jokioisten, Hangon, Savonlinnan, Lohjan, Paraisten, Hyvinkään ja Tohmajärven suunnalla oleville havaintoasemille eikä kaukana olla Lahden tai Rovaniemenkään suunnalla. Monin paikoin keskimääräisen heinäkuun sadekiintiön täyttymiseen on silti yhä matkaa.

  Nyt kuitenkin korkeapaine ponnistaa vuorostaan ennusteissa ja pyrkii vahvistumaan ainakin hetkeksi Suomen ylle. Loppuviikkoa kohti säässä on odotettavissa jo mahdollisesti laajemmin poutaista säätä.

  Alkuviikko vielä yleisesti kuurosateinen

  Tiistaina sää on yhä epävakaista ja paikoin sateiden viilentämä. Sadekuuroja tulee yleisesti maan keskivaiheilta Lappiin ulottuvalla alueella sekä kaakon suunnalla. Ukkosen mahdollisuus on olemassa monin paikoin.

  Pilvisyys vaihtelee pohjoisen ja maan keskivaiheen alueella pitkälti puolipilvisestä pilviseen. Runsainta pilvisyys on pohjoisen sateisilla alueilla, länsirannikolla on päivällä jo paikoin aurinkoisempaa. 

  Aivan pohjoisimmassa osassa Lappia sekä laajalti myös etelässä on poutaisempaa. Aamulla sää on enimmäkseen aurinkoista, päivällä pilvisyys lisääntyy.

  Päivällä lämpötila kohoaa etelässä 20 asteen paikkeille, maan keskivaiheilla ja Lapin pohjoispuoliskolla 14–19, muualla pohjoisessa 11–16 asteeseen.

  Tiistai-iltaa kohti sää muuttuu poutaiseksi laajalti koko maassa, pohjoisessa voi vielä yöllä olla liikkeellä jokunen sadekuuro.

  Lue lisää: Miksi sataa, vaikka piti paistaa? Näin tulkitset sade-ennusteita kesällä

  Sadetta enteileviä pilviä.
  Sadekuuroja tulee etenkin vielä tiistaina laajalti, mutta keskiviikkona jo harvemmassa. Kuva: Maarit Siitonen, Palokkajärvi, Palokka, 1.7.2020

  Askel kerrallaan kohti lämpimämpää ja poutaisempaa säätä

  Keskiviikkona sää ottaa jo laajemmin suuntaa kohti poutaisempaa. Pohjoisessa tulee vielä siellä täällä sadekuuroja, yleisimmin Kainuusta Länsi-Lappiin, ja ukkonenkin voi jyrähdellä. Muualla maassa sää on poutainen, lännessä voi rannikon tuntutumaan syntyä muutama yksittäinen sadekuuro. Päivän mittaan pilvisyys vaihtelee laajalti koko maassa.

  Päivälämpötila nousee laajalti 17–22 asteeseen, lämpimintä on etelän ja lännen suunnalla, sadekuurojen alueella on paikoin hieman viileämpää. 

  Kukkaloistoa ja pilvenhattaroita.
  Viikonloppua kohti poutainen ja aurinkoinen sää vaikuttaisivat yleistyvän monin paikoin. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 11.7.2020

  Torstaina päivä on monin paikoin poutainen, vaikka jonkin verran sadekuuroja on liikkeellä. 

  Päivällä voi päästä muodostumaan kapea, maan keskiosasta Lappiin ulottuva sadekuurojen nauha. Se voi tuoda sadetta hyvin paikallisesti juurikin maan keskiosassa, mutta Lapissa sadekuuroja voi päästä syntymään yleisemminkin ja samassa esiintyä ukkosta. Iltapäivällä Pohjanmaan maakuntien suunnalla yksittäisten sadekuurojen todennäköisyys kasvaa.

  Päivällä pilvisyys on ajoittain runsasta etelässä ja lännessä. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee ja on runsasta mahdollisten sadekuurojen yhteydessä, muuten sää vaihtelee enimmäkseen selkeästä puolipilviseen.

  Idässä voi olla laajalti aurinkoistakin runsaasta yläpilvisyydestä huolimatta, mutta Venäjällä pyörivän matalapaineen runsaampaa pilvisyyttä voi vielä päästä kurkottamaan ylle kaakosta.

  Päivälämpötila kohoaa laajalti 17–22 asteeseen, maan lounaisosassa mahdollisesti jo 23 asteen tuntumaan.

  Lue myös: Helsingin yötaivasta väritti ilmiö, joka näkyy vain harvoille ja valituille – katso kuvat!

  Rantakasveja kesäyön maisemassa.
  Lämmintä ilmaa voi päästä viikonlopuksi virtaamaan Suomeen ja sää lämmetä laajalti 20 asteiseksi. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, Kokkola, 23.6.2020

  Korkeapaineen mahdollisuutta pukkaa

  Loppuviikolla Suomen ylle saattaa päästä voimistumaan ainakin hetkeksi korkeapaineen alue, joka toisi laajalti poutaista ja monin paikoin myös aurinkoistakin säätä. 

  Sateen riski ei kuitenkaan ole täysin pois suljettu, sillä loppuviikon korkeapaine tulisi muodostumaan matalapaineen alueiden väliin. Sateita voi siis päästä viikonloppuna lähestymään lännestä tai kutkutella maata idästä.

  Poutaisemman sään lisäksi myös lämpimämpi sää vaikuttaisi mahdollistuvan. Yllä oleva ilmamassa vaihtuu lämpimämpään, ja lämpötila voi päästä nousemaan loppuviikon aikana jo yleisemmin 20 asteen yläpuolelle, monin paikoin 20–25 asteeseen. Jos sateita pääsee ylle, voi niiden alueella olla hieman viileämpää.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 13.7. klo 16.46

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa