Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lämpöä yksille, räntää toisille – tältä näyttää tulevien päivien…
Uutiset |

Lämpöä yksille, räntää toisille – tältä näyttää tulevien päivien sää

Osassa pohjoisen järviä on vielä jääpeite, mutta virallisten havaintojen mukaan Oulujärvellä jääpeitettä ei enää ole.
Osassa pohjoisen järviä on vielä jääpeite, mutta virallisten havaintojen mukaan Oulujärvellä jääpeitettä ei enää ole. Kuva: Raija Seppänen, Vaala, 17.5.2024

Sää ei kohtele Suomen eri alueita tulevina päivinä tasaveroisesti. Yksillä lämpötilat notkahtavat, mutta pysyvät yli 20 asteessa, toisilla sää viilenee selvästi. Sääkartoilla näkyy ensi viikolla osassa Suomea jopa räntäsateita.

Suomen yllä oleva korkeapaine yhdistettynä hyvinkin lämpimään ilmamassaan on tuonut Suomeen ajankohtaan nähden lämpimiä lämpötiloja, paikoin lämpötila on kivunnut jopa hellelukemiin. Lämmin ilmamassa pysyy Suomen yllä vielä tovin, mutta sunnuntain tienoilla Suomeen alkaa levitä pohjoisessa selvästi kylmempää ilmaa.

Sunnuntaina ja alkuviikolla Pohjois-Lapissa voi olla odotettavissa jopa räntäsateita.

Näyttää kuitenkin siltä, että kylmä ilmamassa ei levittäydy koko Suomeen, vaan ensi viikolla eteläinen lämmin ilma saattaa jälleen vallata Suomessa enemmän alaa. Vaikka etelässä lämpötilat viilenevät hellelukemista, ne pysyvät silti päivisin pääosin 20 asteen yläpuolella. Maan keskiosassa lämpötilojen vaihtelu tulevien päivien aikana vaihtelee sijainnin mukaan – mitä pohjoisempana ollaan, sitä enemmän sää kylmenee.

Pohjoisessa päivälämpötilat putoavat muutamassa päivässä jopa yli 10 asteella, etelässä viilenemistä on odotettavissa vain muutaman asteen verran. Öisin ensi viikolla on odotettavissa pakkasia monin paikoin Lapissa, mutta paikoin maan keskiosassakin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantai ja lauantai ovat aurinkoisia lähes koko maassa

Perjantai ja lauantai ovat molemmat korkeapainepäiviä, ja sää on suuressa osassa maata aurinkoinen ja poutainen. Pohjois-Lapissa voi perjantaina tulla paikallisia sadekuuroja, ja lauantaina sadekuuroja voi Pohjois-Lapissa esiintyä laajemminkin. Muualla maassa sateita ei ole odotettavissa.

Perjantaina tuuli on koko maassa heikkoa, mutta lauantaina maan keskiosassa ja osassa Lappiakin lounaistuuli on puuskaista.

Sääennuste perjantaille ja lauantaille 17.–18.5.2024.
Sääennuste perjantaille ja lauantaille 17.–18.5.2024. Kuva: Foreca

Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 20–26 astetta, paikallisesti lämpötila voi kivuta korkeammallekin. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 19–24 astetta, Keski- ja Etelä-Lapissa 17–22 astetta ja Pohjois-Lapissa päivälämpötila vaihtelee pohjoisimman Pohjois-Lapin vain noin 5 asteesta eteläisen Pohjois-Lapin jopa pariinkymmeneen asteeseen.

Lauantaina lämpötilat jäävät osassa maata hitusen perjantain korkeimmista lukemista, mutta ero ei ole suuri. Maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen 20–25 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 19–23 astetta ja Lapissa enimmäkseen 15–20 astetta; Pohjois-Lapin pohjoisimmilla säähavaintoasemilla saatetaan kuitenkin jäädä 10 asteen alle.

Sunnuntaina viileneminen näkyy jo pohjoisessa

Sunnuntain vastaisena yönä Suomeen alkaa levitä pohjoisen puolelta kylmempää ilmaa. Kylmempi ilma ei kuitenkaan leviä koko maahan, vaan suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa sää jatkuu vielä aurinkoisena ja lämpimänä. Pohjoisessa sen sijaan on viileämpää, pilvistä ja sateista; maan pohjoisosaan levittäytyy hajanainen sadealue. 

Pohjoisen sateissa voi paikallisesti esiintyä ukkosta, mutta toisaalta pohjoisimmassa Pohjois-Lapissa sateet voivat osin tulla olomuodoltaan räntänä.

Ennuste sunnuntaille 19.7.2024.
Ennuste sunnuntaille 19.5.2024. Kuva: Foreca

Sunnuntain päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosan aurinkoisilla alueilla enimmäkseen 20–25 asteessa. Pohjoista kohden sää voi paikoin jo päästä päivällä pilvistymään, ja silloin lämpötila jää laajalti 15 asteen alapuolelle. Pohjoisessa pilvisyys on melko runsasta, mutta aurinkoisiakin alueita löytyy. Lämpötilat jäävät laajalti 9–14 asteeseen, Pohjois-Lapissa päivälämpötila on 1–9 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensi viikoksi suuri osa sateista vetäytyy

Maanantaina sateet ovat väistyneet suuresta osasta maata, mutta Pohjois-Lapissa vähäiset vesi- tai räntäkuurot ovat yhä mahdollisia. Päivälämpötilojen lasku näkyy pohjoisen Suomen lisäksi nyt myös maan etelä- ja keskiosassa. Päivälämpötila on etelässä 20–22 astetta, maan keskiosassa 15–20 astetta, ja pohjoisessa jäädään laajalti 10 asteen alapuolelle; Pohjois-Lapissa paikallisesti jopa nollan tuntumaan, ehkä hitusen pakkasellekin. Tiistaina säässä ei tapahdu ennusteiden mukaan suuria muutoksia.

Ennuste maanantaista keskiviikkoon 20.–22.5.2024.
Ennuste maanantaista keskiviikkoon 20.–22.5.2024. Kuva: Foreca

Ensi viikon puolivälissä pääosin aurinkoinen sää näyttäisi jatkuvan, mutta lämpötilat alkavat koko maassa vähitellen jälleen nousta. Aluekohtainen lämpötilaennuste kuitenkin tarkentuu vielä ensi viikon lähestyessä. 

Ensi viikon lopulla sää saattaa muuttua sateisempaan suuntaan, mutta samalla helteiden palaamisen mahdollisuus kasvaa. Niin pitkälle ulottuvaan ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta.

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli 100 paikan ennusteet:

Päivitetty 18.5.2024 klo 21.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat