Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syyslomakausi lähestyy: Kuukausiennuste otti lämpimämmän ja sateisen…
Kuukausiennuste |

Syyslomakausi lähestyy: Kuukausiennuste otti lämpimämmän ja sateisen suunnan – Etelä-Euroopassa lokakuun alussa vielä paikoin yli 30 asteen lukemia

Lokakuun alun värejä Jämsässä.
Sää jatkuu vaihtelevana. Kuva: Maarit Siitonen, Jämsä, 1.10.2022

Tuore kuukausiennuste näyttää lokakuulle laajalti keskimääräistä lokakuuta lämpimämpää ja tavanomaista sateisempaa säätä Suomeen. Koululaisten syyslomia vietetään lokakuun loppupuoliskolla. Espanjaan ja Portugaliin ennakoidaan 3. lokakuuta alkaneelle viikolle paikoin yli 30 asteen lukemia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 3. lokakuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan lokakuu olisi Suomessa laajalti tavanomaista lämpimämpi.

– Kuukausiennuste on muuttunut Suomen osalta lämpimämpään suuntaan verrattuna edelliseen ennusteeseen. Uuden ennusteen mukaan koko kuukausi vietetään meillä viikkokeskiarvoiltaan ajankohtaan nähden lämpimässä, sateisessa ja matalapainepainotteisessa syyssäässä. Viikkojen sisällä sää voi silti vaihdella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Uusimmassa kuukausiennusteessa matalapainetoiminta Fennoskandian yllä on vahvistunut edelliseen ennusteeseen nähden.

– Islannin tienoilla olevan suhteellisen viileän alueen vaikutuspiiri on tuoreessa ennusteessa liikkunut aiempaan ennusteeseen nähden läntisemmäksi. Siksi Suomessa ennuste on muuttunut viikkokeskilämpötiloiltaan keskiarvoisesta lämpimämpään suuntaan. Sateiden osalta ennuste ei ole varsinaisesti muuttunut, mutta ennusteen sadesignaalit Fennoskandian yllä ovat vahvistuneet aiempaan verrattuna, Joanna Rinne kertoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 3.10.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
3.–9.10.Viikon keskilämpötila on lähes koko maassa kaksi astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Sateita tulee suuressa osassa maata keskimääräistä enemmän, lounaassa kuitenkin ajankohdalle tyypillinen määrä.Hyvä
10.–16.10.Viikko on suuressa osassa maata ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi ja sateisempi, osassa Lappia sekä lämpötilat että sateet ovat lähempänä tavanomaisia.Kohtalainen
17.–23.10.Sää jatkuu ajankohtaan nähden lämpimänä ja sateisena.Heikko
24.–30.10.Kuukausiennusteessa on edelleen merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä ja sateisemmasta säästä.Heikko

Lokakuun 3. päivä alkanut viikko: Kaksi astetta keskimääräistä lämpimämpää – sateista ja tuulista säätä liikkeellä

Kuukausiennusteen mukaan 3. lokakuuta alkaneen viikon keskilämpötila on lähes koko Suomessa kaksi astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen, joka peittää Fennoskandian, Islannin ja osin Grönlanninkin. Laajan matalapaineen seurauksena ilmavirtaus käy meille pääosin lännestä, Atlantilta päin. Matalapaineet tuovat meille myös sateita. Sen seurauksena viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan ajankohdan keskiarvoja suurempi suuressa osassa Suomea. Lounaassa sateita tulee ajankohdan keskiarvon verran, Joanna Rinne sanoo.

Päivittäisennusteiden mukaan Suomeen on tulossa viikon mittaan useita matalapaineita ja niihin liittyviä sateita.

– Keskiviikon ja torstain aikana Suomen luoteispuolelta kulkee voimakas matalapaineen keskus, johon liittyen Suomessa saadaan keskiviikkona ja torstaina sateita. Tuuli voi voimistua mahdollisesti jopa myrskyksi asti. Myös loppuviikolla Suomen yli liikkuu sateita. Sää on loppuviikollakin ajoittain tuulista.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Viikon sateet tulevat tämän hetken ennusteen mukaan lähes koko maassa vetenä, Kilpisjärvellä voi tulla ajoittain myös räntää tai lunta. Lämpötilat pysyvät enimmäkseen plussalla päivin ja öin, mutta viikonloppuna tuulen heikentyessä Lapissa voi esiintyä paikallisesti ajoittain yöpakkasia, Joanna Rinne ennustaa.

Muun Euroopan osalta 3. lokakuuta alkanut viikko on Etelä- ja Keski-Euroopassa keskimäärin korkeapainepainotteinen. Viikko on Euroopassa monin paikoin tavanomaista lokakuun alkua lämpimämpi, mutta etenkin Balkanin suunnalla viikko on ajankohdan keskiarvoja kylmempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Yli 30 asteen lukemia on tällä viikolla odotettavissa päivittäin paikoin Espanjassa ja Portugalissa. Lämpimimmillään siellä on noin 37 astetta, päivittäin yli 34 astetta. Ensi viikon alussa sää viilenee, Joanna Rinne sanoo.

Lokakuun 10. päivä alkava viikko: Yhä laajalti tavanomaista lämpimämpää ja sateisempaa

Kuukausiennusteen mukaan 10. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi, osassa Lappia ollaan kuitenkin lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Sateita tulee suuressa osassa maata yhä ajankohdan keskiarvoja enemmän, paikoin Lapissa keskiarvoinen määrä.

– Laaja matalapaine, johon Suomikin kuuluu, näyttää pitävän pintansa. Sää jatkuu meillä todennäköisesti länsivirtausvoittoisena. Matalapaineiden reitti vaikuttaisi kulkevan ainakin maan etelä- ja keskiosan yli. Lappiin ulottuu Norjanmeren suunnalla olevan laajan ja ajankohtaan nähden viileän alueen reuna, joten viikon keskilämpötilat pysyvät kuukausiennusteen mukaan siellä ajankohdan keskiarvojen tasolla, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Päivittäisennusteiden mukaan sää jatkuu vaihtelevana.

– Ajoittain on sateista, ajoittain aurinko paistaa. Tämän hetken ennusteen mukaan Kilpisjärvellä vähäiset sateet voivat tulla osin räntänä tai lumena, mutta muuten koko maassa sateet tulisivat yhä vetenä. Heikkotuulisina, pilvettöminä öinä pakkasia voi esiintyä koko maassa, mutta todennäköisimmin pohjoisessa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

Läntisessä Euroopassa 10. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat laajalti melko lähellä ajankohdan tyypillisiä lukemia. Muualla Euroopassa viikko on enimmäkseen ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi.

– Suurimmassa osassa Eurooppaa sateita tulee ajankohdalle melko keskiarvoinen määrä, Fennoskandiassa laajalti tavanomaista enemmän, Joanna Rinne sanoo.

Lokakuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää syyslomien tilanne?

Koululaisten syyslomia vietetään Suomessa 17. ja 24. lokakuuta alkavilla viikoilla.

– Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa matalapainevoittoisena, sateisena ja lämpötilojen viikkokeskiarvoiltaan ajankohtaan nähden lämpimänä. Lokakuun 17. päivä alkavalla viikolla Euroopan länsipuoliskolla viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia, Euroopan itäpuoliskolla on keskiarvoja lämpimämpää. Matalapainetoiminta ja sateet painottuvat Pohjois-Eurooppaan. Näyttää siltä, että 24. lokakuuta alkava viikko jatkuu samankaltaisena, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 4.10.2022 klo 15.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat