Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tällaista säätä ennakoidaan lokakuulle – katso tuore kuukausiennuste!
Kuukausiennuste |

Tällaista säätä ennakoidaan lokakuulle – katso tuore kuukausiennuste!

Ruskaa Töölönlahdella.
Suomen lokakuihin on mahtunut monenlaista säätä. Lokakuun lämpöennätys Suomessa on 14. lokakuuta 2018 Oulussa mitattu 21,1 astetta. Lokakuun kylmyysennätys on puolestaan −31,8 astetta. Se on mitattu Sodankylässä 25. lokakuuta 1968. Arkistokuva: Joanna Rinne, Helsinki, 1.10.2020

Uuden kuukausiennusteen mukaan lokakuu etenee Suomessa viikkojen keskilämpötilojen osalta pääasiassa tyypillisissä lokakuun lukemissa. Maan etelä- ja keskiosaan ennakoidaan kuun alkuun keskimääräistä sateisempaa säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 29. syyskuuta tuoreen kuukausiennusteen lokakuulle.

– Näyttää siltä, että syksyinen sää etenee tavanomaisen vuoden tapaan, sää viilenee vähitellen. Pohjoisimmassa Suomessa ajoittaiset räntä- ja lumisateet yleistyvät hiljalleen, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 29.9.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
3.–9.10.Viikon keskilämpötila on ajankohdalle tavanomainen. Sateita tulee maan eteläpuoliskolla runsaanlaisesti, pohjoisessa ajankohdalle keskiarvoinen määrä.Hyvä
10.–16.10.Viikkokeskilämpötilaltaan keskiarvoinen tilanne jatkuu. Myös sademäärät ovat laajalti ajankohdan keskiarvojen tuntumassa, Pohjois-Lapissa sateita tulee hieman tavanomaista enemmän.Kohtalainen
17.–23.10.Viikon keskilämpötila on Suomessa ajankohdalle tyypillinen. Sateisiin ennuste ei enää ota juurikaan kantaa.Heikko
24.–30.10.Ajankohtaan nähden lämpimän sään mahdollisuus kasvaa, sateisiin ennuste ei enää ota voimakasta kantaa.Heikko

Lokakuun 3. päivä alkava viikko: Osassa maata tavanomaista lokakuun alkua sateisempaa

Kuukausiennusteen mukaan 3. lokakuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa lähellä ajankohdan keskiarvoa.

– Sadekartan perusteella matalapaineiden reitit vievät sateet Atlantilta Norjan ja Ruotsin yli Suomen eteläpuoliskolle, Baltiaan ja Venäjälle. Näillä alueilla sateita odotetaan ajankohdan keskiarvoa enemmän. Suomen pohjoisosaan sateita ennustetaan ajankohdalle tavanomainen määrä, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lokakuun ensimmäisellä täydellä kalenteriviikolla Suomen eteläpuolella sijaitsee laaja lauhempi ilmamassa, pohjoisessa puolestaan kylmempi ilmamassa.

– Ilmamassojen välinen raja aaltoilee Suomen yllä niin, että päivittäin ja alueittain vaihtelee, kumpi Suomessa on voitolla. Etelässä päivälämpötilat vaihtelevat vajaasta 10 asteesta jopa 15 asteeseen, maan keskiosassa 5–10 asteesta vähän yli 10 asteeseen ja Lapissa selvästi alle 5 asteesta jopa lähes 10 asteeseen.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Viikon alku näyttää päivittäisennusteissa melko pilviseltä, vaikka paikoin pilvipeite rakoileekin.

– Vähäisiä sateita tulee siellä täällä. Viikon puolivälissä ja loppuviikolla ennusteet näyttävät Suomeen matalapaineen keskuksia laajoine sadealueineen. Nämä sateet todennäköisesti selittävät kuukausiennusteen tavanomaista runsaampien sateiden alueet. Perjantaina 30. syyskuuta tehdyissä ennusteissa näkyy viikon puolivälissä jopa myrskyn mahdollisuus, mutta ennuste on vielä hyvin epävarma, Joanna Rinne sanoo.

Länsi- ja Etelä-Euroopassa 3. lokakuuta alkava viikko on korkeapainepainotteinen, Fennoskandiassa ja Baltiassa puolestaan matalapainepainotteinen. Läntisessä ja eteläisessä Euroopassa on paikoin keskimääräistä lämpimämpää ja tavanomaista vähäsateisempaa. Itäisessä Euroopassa on puolestaan keskimääräistä viileämpää tai lämpötilat ovat ajankohdalle tavanomaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lokakuun 10. päivä alkava viikko: Matalapainepainotteinen viikko Suomessa

Suursääkuvio näyttäisi jatkuvan 10. lokakuuta alkavalla viikolla edellisen viikon kaltaisena.

– Viikko on Etelä- ja Keski-Euroopassa korkeapainepainotteinen, meillä Suomessa matalapainepainotteinen. Keskilämpötilaltaan tämäkin viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa, kuten suuressa osassa Eurooppaa, melko keskiarvoinen. Länsi-Euroopassa sekä Venäjällä on hieman tavanomaista lämpimämpää, Joanna Rinne sanoo.

Sateet ovat muuttuneet jo huonommin ennustettaviksi.

– Suomen osalta Pohjois-Lapissa sateita näyttäisi tulevan hieman ajankohdan keskiarvoja enemmän, muualla maassa sateita odotetaan vastaavia määriä kuin yleensä lokakuun puolivälin lähestyessä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

Lokakuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää lokakuun loppu?

Kuukausiennusteen mukaan lokakuun 17. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on ajankohdan keskiarvon tuntumassa sekä Suomessa että suuressa osassa muuta Eurooppaa, läntisimmässä Euroopassa on vielä ajankohtaan nähden lämmintä.

– Sää on kuitenkin muuttunut jo huonosti ennustettavaksi. Lokakuun 24. päivä alkavalla viikolla Suomen itäpuolelle näyttäisi muodostuvan tai siirtyvän ajankohdan keskiarvoihin nähden lämmin alue, joka voisi ehkä vaikuttaa Suomenkin säähän. Sateisiin ennuste ei enää ota juuri kantaa. Fennoskandian alueen kartoilla on viitteitä pikemmin matalapainepainotteiseen, tavanomaista sateisempaan säähän kuin kuivaan säähän, Joanna Rinne kertoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 30.9.2022 klo 19.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat