Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen…
Vuodenaikaisennuste |

Elo–lokakuun pitkä ennuste: Euroopassa selvä jako etelän ja pohjoisen välillä

Syksyisin puistot ja metsät voivat peittyä sumuisiin maisemiin.
Loppukesäisin ja syksyisin sumujen määrä lisääntyy. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Nokia

Elokuun ja alkusyksyn sää saattaa olla sekä Suomessa että laajemmin Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi. Pohjois-Euroopassa voi olla tavallista useammin sateista matalapainesäätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut ennusteen, jonka mukaan edessä on mahdollisesti tavallista lämpimämpi kolmen kuukauden jakso elo–lokakuussa. Eurooppa jakautuu ennusteen mukaan sateiseen pohjoiseen ja kuivempaan etelään.

Suomessa tavallista lämpimämmän ja sateisemman sään todennäköisyys on siis lähikuukausina koholla.

Pohjois-Euroopassa matalapainetoiminta vilkastuu

Tämän vuodenaikaisennusteen perusteella korkeapainejaksoja on Etelä- ja Keski-Euroopassa enemmän kuin yleensä, jolloin sää olisi viikkojen välisestä vaihtelusta huolimatta keskimääräistä lämpimämpää ja vähäsateisempaa. Hellejaksot ovat eteläisessä Euroopassa mahdollisia vielä loppukesästä ja syksyn alussa.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista elo–lokakuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista Euroopassa elo–lokakuussa 2024.

Pohjois-Euroopassa sen sijaan on suurempi todennäköisyys matalapainesäähän. Tämä näkyy suoraan myös lämpötilassa ja sateessa: vilkas matalapainetoiminta Atlantilta Fennoskandian ja Jäämeren kautta itään toisi tavallista enemmän sateita varsinkin alueen pohjoisosaan ja Norjan rannikolle. 

Matalapaineiden mukana pohjoiseen virtaa usein lämmintä ilmaa etelämpää Eurooopasta. Suomen osalta elo–lokakuun poikkeama onkin tämän ennusteen mukaan 0–1 astetta lämpimän suuntaan.

Euroopan sää on kuitenkin erittäin vaihtelevaa päivä- ja viikkotasolla. Kolmeen kuukauteen mahtuu sekä kylmiä että lämpimiä hetkiä, ja Pohjois-Euroopassa matalapaineiden välissä on myös poutaisia jaksoja.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista elo–lokakuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista Euroopassa elo–lokakuussa 2024.

Muualla maailmassa tavallista sateisempaa säätä on edessä varsinkin Indonesian ja Filippiinien seudulla sekä Väli-Amerikassa. Karibianmerellä myös trooppisten myrskyjen ja hirmumyrskyjen määrä voi olla tavanomaista suurempi.

Tyynenmeren ENSO-kierto eli vaihtelu El Niñon ja La Niñan välillä on nyt neutraalissa vaiheessa, mutta voi syksyn aikana kallistua jo hieman La Niñan puolelle. 

Elokuussa yleensä vielä kesäistä, syys–lokakuussa ensimmäiset lumihiutaleet

Sää muuttuu elokuun ja lokakuun välillä Suomessa selvästi. Kesä vaihtuu termiseen syksyyn, eli vuorokauden keskilämpötila laskee 0 ja +10 asteen välille. Elokuussa on vielä pääasiassa kesäistä, mutta kuukauden jälkimmäisellä puoliskolla terminen syksy levittäytyy tavallisesti Pohjois- ja Keski-Lappiin. Syyskuun lopulla syksyinen sää yltää usein jo maan eteläosaan.

Ensilumi satelee lokakuun puoliväliin mennessä yleensä Lapin pohjois- ja keskiosassa, mutta vuosien välillä on paljon vaihtelua. Syyskuun lopussa ja lokakuussa alkaa tavallisesti myös syysmyrskyjen kausi, joka voimistuu vuodenvaihdetta kohti.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Kolmen kuukauden ennusteet eli vuodenaikaisennusteet ovat todennäköisyysennusteita, jotka kertovat, onko tulevassa suursäätilanteessa esimerkiksi lämpimän sään todennäköisyys suurempi kuin kylmän.

Pitkät ennusteet ovat parhaimmillaan tropiikin ilmiöissä, kuten El Niñon ja La Niñan kierron seuraamisessa. Korkeilla leveysasteilla, kuten Euroopassa, ennustettavuus on nopeasti vaihtelevan sään vuoksi selvästi heikompi. 

Lue seuraavaksi lähikuukausien tyypillisestä säästä!

Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan

Suomen sää syyskuussa tilastojen mukaan

Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

Anna Latvala
meteorologi

Päivitetty 8.7.2024 klo 18.14

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat