Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumimyräkkä iskee viikonloppuna eteläiseen Suomeen – miten käy lumien…
Uutiset |

Lumimyräkkä iskee viikonloppuna eteläiseen Suomeen – miten käy lumien ensi viikolla?

Lumipyry aiheutti huonoa ajokeliä Helsingissä.
Lumisateet huonontavat ajokeliä etelässä ja paikoin maan keskiosassa viikonlopun aikana. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Eteläiseen Suomeen on tulossa viikonloppuna syystalven ensimmäinen lumimyräkkä, myös maan keskiosassa tulee lumisateita. Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan etelärannikon tuntumaan, missä lunta voi sataa loppuviikon aikana paikoin yli kymmenen senttimetriä. Ajokeli heikkenee lumisateissa ja voi olla jopa erittäin huono.

Sää on kylmentynyt tällä viikolla ja muuttuu viikonloppuna entistä talvisempaan suuntaan myös etelässä.

– Viikonloppuna on etelässä odotettavissa syystalven ensimmäinen lumimyräkkä. Tämän hetken ennusteiden mukaan lämpötila nousee etelässä plussalle seuraavan kerran vasta ensi viikon lopulla, joten satanut lumi tulee näillä näkymin pysymään maassa lähes viikon verran, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Suurimpia lumikertymiä ennakoidaan täksi viikonlopuksi etelärannikon tuntumaan, missä lunta voi tulla 5–12 senttimetriä. Pitemmällä etelän sisämaassa lumikertymät ovat 2–7 senttimetriä ja maan keskiosassa 2–5 senttimetriä tai alle.

Näin lumisateet etenevät – varaudu huonoon ajokeliin

Vielä perjantain aikana lumisateita ei juurikaan ulotu etelärannikolle asti, mutta hyvin paikallisesti lunta voi päästä satamaan jo aivan rannikolla.

– Lauantain aikana lunta tulee paikoin aivan etelärannikon tuntumassa Suomenlahden rannikon länsipuoliskolle painottuen. Lunta voi lauantaina sataa pari senttimetriä, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuuli voimistuu viikonloppuna, joten lunta tulee ajoittain pyryttämällä. Lauantaina myrskypuuskat voivat olla mahdollisia Suomenlahden meriasemilla.

Laajempi ja voimakkaampi lumisadealue on tulossa sunnuntaina.

– Sunnuntaina lumisateet pääsevät leviämään laajemmin Uudenmaan alueelle ja päivän edetessä laajemminkin maan etelä- ja keskiosaan. Lunta voi sataa sunnuntain aikana aivan maan eteläisimpään osaan 5–8 senttimetriä, laajemmin Uudellemaalle ja osaan Varsinais-Suomea 2–8 senttimetriä. Pieniä määriä lunta voi sataa suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa, Joanna Rinne ennustaa.

– Viikonlopun etelärannikon sateiden yhteydessä tuuli on puuskaista, joten lumi pöllyää ja vaikeuttaa sekä autoilijoiden että jalankulkijoiden liikkumista. Tuuli ei kuitenkaan ole niin voimakasta, että sen yhteydessä olisi odotettavissa myrskyä keskituulessa tai suurempia tuulituhoja, Joanna Rinne kertoo.

Muualla Suomessa sää on viikonloppuna poutaista ja pilvipainotteista, paikoin pilvipeite rakoilee.

Pakkasta on päivisin laajalti 1–8 astetta, mutta paikallisesti pilvipeitteen rakoillessa enemmänkin. Sunnuntaina Pohjois-Lapissa on odotettavissa laajalla alueella yli 10 pakkasastetta. Öisin ja aamuisin pohjoisessa Lapissa voi olla selkeillä alueilla paikoin yli 20 pakkasastetta, jopa yli 25 pakkasastettakin.

Miltä näyttää ensi viikon sää?

Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon alussa sää jatkuu koko maassa pakkaslukemissa sekä pääosin poutaisena ja pilvipainotteisena, vaikka paikoin pilvipeite pääseekin rakoilemaan.

– Suomenlahdelta voi ajoittain ajautua etelärannikolle lumikuuroja. Tämän hetken ennusteen mukaan viikon loppupuolella Suomeen leviää etelästä lumi- ja vesisateita. Plusasteita on odotettavissa laajemmin viikon päästä viikonloppuna, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Mistä on kyse? Lämpöennätykset vaihtuivat pakkasiin muutamassa päivässä – Lapissa inversio saa aikaan yli 30 asteen lämpötilaeroja

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 18.11.2022 klo 21.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat