Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Katso ennuste: Tuuli voimistuu myrskyksi merellä, maa-alueilla puuskat…
Uutiset |

Katso ennuste: Tuuli voimistuu myrskyksi merellä, maa-alueilla puuskat monin paikoin 15–20 m/s

Aallot saavat alkunsa tuulen aiheuttamasta pyörteisyydestä. Navakalla tuulella aallot murtuvat vaahtopäiden kera.
Merelle on odotettavissa myrskytuulia. Kuva: Keijo Väänänen, Kustavi, 11.1.2023

Sää on lähipäivinä tuulista. Tuuli voimistuu jo keskiviikkona Lapissa ja länsirannikolla, torstaina tuuli puhaltaa pohjoisen lisäksi maan etelä- ja keskiosassa. Perjantaina voimakkaimmat maa-alueiden puuskat osuvat näillä näkymin maan etelä- ja keskiosaan. Läntisillä merialueilla tuuli yltyy jopa myrskyksi asti keskiviikkoillan sekä torstain vastaisen yön ja torstaiaamun aikana. Maa-alueilla puuskat ovat jopa 15–20 m/s, länsirannikolla jopa yli 21 m/s. Tuulivahingot ja sähkökatkot ovat mahdollisia. Lämpötilat vaihtelevat suuresti loppuviikon aikana, paikoin tulee lumi- ja vesisateita.

Viikon loppuosa on Suomessa melko tuulinen.

– Tuuli on voimakasta jo keskiviikkona iltapäivällä Lapissa ja länsirannikolla, missä puuskat voimistuvat monin paikoin 15–20 metriin sekunnissa. Tuuli voimistuu edelleen keskiviikkoillasta alkaen läntisillä merialueilla, jopa myrskyksi asti. Voimakkaimmillaan tuuli on merellä todennäköisesti varhain torstaiaamuna, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Sateet jäävät keskiviikkona vähiin. Lämpötilat ovat päivällä enimmäkseen −3 ja 3 asteen välillä. Torstain vastaisena yönä lämpötilat eivät juurikaan muutu.

Katso videolta lähipäivien tuuliennuste!

Torstaina länsirannikolla monin paikoin myrskypuuskia – sisämaassa laajemmin 15–20 m/s puuskia

Tämän hetken ennusteen mukaan tuuli on siis merellä rajuimmillaan torstain vastaisena yönä ja torstaiaamuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tuuli voimistuu mahdollisesti myrskyksi asti Perämerellä, Merenkurkussa ja paikoin Selkämerellä. Länsirannikolla on monin paikoin myrskypuuskia eli puuskissa vähintään 21 m/s. Sisämaassa maan länsi- ja pohjoisosassa on torstaina aamulla ja päivällä laajalla alueella 15–20 m/s puuskia. Vähitellen tuuli kuitenkin heikkenee Lapissa ja maan keskivaiheilla. Etelässäkin on varsinkin rannikon lähellä torstain aikana 15–20 m/s puuskia, idässä maa-alueilla puuskat vaihtelevat 15 m/s molemmin puolin, Anna Latvala ennustaa.

Melko kapea sadealue pyyhkäisee torstaina Pohjois-Suomen yli itään, suurin osa pohjoisen sateesta tulee lumena. Heikkoja vesi- tai lumisateita voi tulla myös lännessä varsinkin Pohjanmaan maakunnissa.

Katso videolta lähipäivien sateiden ja lämpötilojen ennuste!

Lämpötila laskee torstaina Pohjois-Lapissa paikoin alle −5 asteeseen. Etelä-Suomesta Etelä-Lappiin päivälämpötila on enimmäkseen 0–3 astetta.

Perjantaina edelleen puuskaista tuulta – lumi- ja vesisateita liikkeellä

Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa kulkee syvenevä matalapaine. Jo perjantain vastaisena yönä lännestä leviää lumisateita maan etelä- ja keskiosaan, etelässä ja lounaassa tulee myös vähän vettä. Aamulla lumisateet leviävät paikoin pohjoiseen asti.

– Matalapaineen yhteydessä tuuli voimistuu jälleen. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tuulennopeus on maan etelä- ja keskiosassa maa-alueilla puuskissa laajalla alueella 15–20 m/s, mutta tämä ennuste tarkentuu lähempänä. Ensin tuuli voimistuu lännessä, iltapäivästä alkaen idässä, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantaina tuuli kääntyy puhaltamaan länsiluoteesta. Lämpötilat putoavat lähes koko maassa pakkasen puolelle.

Lauantain vastaisena yönä pakkasta on laajalti 5–15 astetta, heikkotuulisilla alueilla Kainuusta Etelä-Lappiin voi olla kylmempääkin. Etelässäkin pakkasta on monin paikoin 5–10 astetta.

Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Näin edetään kohti talvilomia! Polaaripyörre heikkenemässä, eteläiseen Eurooppaan lumisateita – ”Lunta voi sataa jopa Afrikan puolella asti”

Lauantaina laajalti pakkasta, sunnuntaina föhn-tuuli mahdollinen

Lauantaina uusi matalapaine viistää maan lounaisosaa. Pakkasasteita on lähes koko maassa. Tuuli on lauantaina perjantaita heikompaa.

Sunnuntain vastaisena yönä pakkaslukemat ovat laajalti 5–15 asteessa.

Tämän hetken ennusteen mukaan sunnuntaiksi sää lauhtuu jälleen.

– Seuraava mahdollinen föhn-tuulitilanne on sunnuntaina, jolloin sää voi jälleen lauhtua paikoin pohjoisessa asti. Tuuli voimistuu. Näillä näkymin kovia puuskia on maa-alueilla ainakin maan pohjois- ja keskiosassa, Anna Latvala kertoo.

Ennuste iltapäiville 11.–13.2.2023.
Ennuste iltapäiville 11.–13.2.2023.

Mikäli föhn-tilanne syntyy, sunnuntain lämpötilat voivat olla Perämeren tienoilta etelämmäs 0–6 plusastetta, itärajalla lämpötilat kohoavat mahdollisesti vasta sunnuntaina illalla tai maanantain vastaisena yönä.

– Föhn-tuuli on kuitenkin aina vähän arvaamaton. Jos tuuli heikkenee, niin sää jää viileämmäksi, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 8.2.2023 klo 15.52

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat