Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Perseidien tähdenlentojen paras havaintoaika käsillä: ”Haastava tilanne” – katso, missä pilvisyys voi rakoilla lähiöinä
  Uutiset |

  Perseidien tähdenlentojen paras havaintoaika käsillä: ”Haastava tilanne” – katso, missä pilvisyys voi rakoilla lähiöinä

  Perseidien tähdenlento kuvattuna Inkoossa vuonna 2018.
  Perseidien tähdenlento kuvattuna Inkoossa vuonna 2018. Kuva: Keijo Lehtimäki

  Tällä viikolla on mahdollista ihastella tähdenlentoja, jos pilvisyys pääsee rakoilemaan öisin.

  Perseidien tähdenlentoparven parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14. elokuuta ja näistä erityisesti keskiviikon ja torstain välinen yö 12.–13. elokuuta, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Perseidejä näkyy kuitenkin käytännössä vain Oulun eteläpuolella, sillä pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia.

  Valitettavasti pilvisyys haittaa tähdenlentojen näkymistä laajalti torstain vastaisena yönä.

  – Ensi yönä on haastava tilanne tähdenlentojen katselua ajatellen, mutta toivoakin ennusteessa on. Pilvisyys rakoilee tämän hetken ennusteen mukaan eniten lännessä ja maan kaakkoisosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, mutta näilläkin seuduilla on myös pilviä liikkeellä, sanoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Etelässäkin pilvisyys vaihtelee torstain vastaisen yön mittaan, joten ajoittain voi nähdä vilahduksen taivaasta. Pilvisyys rakoilee paikoin myös idässä sekä siellä täällä Lapin länsi- ja pohjoisosassa.

  – Maan länsiosasta kohti kaakkoa kulkee kuitenkin yöllä kuurosateiden alue, jonka yhteydessä taivas on täynnä pilviä. Myös Pohjois-Karjalasta Koillismaalle ensi yö on ennusteen mukaan pilvinen. Sadekuurojen alue liikkuu yön aikana Etelä- ja Itä-Lapin yltä Pohjois-Pohjanmaan itäosan yli kaakkoon ja pitää taivaan pilvisenä näilläkin alueilla.

  Lämpötila laskee ensi yönä laajalti 7–12 asteeseen. Paikoin selkeillä alueilla Lapin pohjoispuoliskolla ja Pohjanmaan maakunnissa sisämaan puolella lämpötila voi käydä matalammissakin lukemissa.

  Jos tähdenlentoja katselee vielä perjantain vastaisena yönä, ennustetaan etelään, maan keskivaiheille ja itään vaihtelevaa pilvisyyttä. Pohjoisen taivas sen sijaan on monin paikoin pilvinen, kun sadealue liikkuu maan pohjoisosan yli luoteesta kaakkoon. Yölämpötilat ovat laajalti 8–13 astetta.

  Seuraa pilvisyystilannetta ja ennustetta Forecan sivuilta: Pilvihavainnot ja pilvisyysennuste

  Perseidit yksi näyttävimmistä tähdenlentoparvista

  Perseidien tähdenlentoparvi on yksi näyttävimmistä tähdenlentoparvista, kertoo Ursa. Parveen kuuluvia tähdenlentoja eli meteoreja voidaan nähdä yötaivaalla 17. heinäkuuta alkaen aina 24. elokuuta saakka, mutta valtaosa tähdenlennoista nähdään välillä 10.–14. elokuuta. Parasta tähdenlentojen havaintoaikaa on keskiviikon ja torstain välinen alkuyö 12.–13. elokuuta noin kello 23 eteenpäin, jolloin tunnin aikana voisi pilvisyyden niin salliessa nähdä parhaimmillaan muutamia kymmeniä parveen kuuluvia tähdenlentoja.

  Perseidien tähdenlentoja elokuussa 2020.
  Perseidien tähdenlentoja elokuussa 2020. Kuva: Timo Oksanen, Lieto, 12.8.2020

  Perseidien tähdenlentoparvi, kuten muutkin yleisesti tunnetut meteoriparvet, aiheuttaa tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Säännölliset meteoriparvet johtuvat pyrstötähtien eli komeettojen ydinten murusista, joita komeetat jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Mikäli maapallon rata risteää tämän pölyn kanssa, osa tästä materiaalista voi ajautua Maan ilmakehään. Ilmakehään putoava komeettapöly kuumentaa välitöntä ilmaa ympärillään hehkuvan kuumaksi, mikä synnyttää ilmaan valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Perseidit aiheuttaa pyrstötähti nimeltä Swift-Tuttle, joka kiertää Auringon kerran 133 vuodessa.

  Lue myös: Perseidien tähdenlentoja nähdään pian, näillä ohjeilla nappaat upean kuvan!

  Saitko hyvän kuvan tähdenlennoista? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 12.8. klo 16.51

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.