Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Syysmyrsky puskee Suomeen: Rankkaa sadetta ja myrskypuuskia, lämpötilat putoavat – katso ennuste!
  Uutiset |

  Syysmyrsky puskee Suomeen: Rankkaa sadetta ja myrskypuuskia, lämpötilat putoavat – katso ennuste!

  Sadetta Lohtajalla heinäkuussa 2020.
  Viikon keskivaiheilla saapuvan matalapaineen sateet voivat vastata paikoin jopa koko syyskuun keskimääräisiä sademääriä. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 21.7.2020

  Suomeen on tämän hetken ennusteen mukaan saapumassa myrsky viikon keskivaiheilla. Tulossa on runsaita sateita. Samalla sää viilenee.

  Viikko on alkanut Suomessa laajalti poutaisena ja aurinkoisena. Jomalassa Ahvenanmaalla on mitattu maanantaina 19,6 astetta, Helsingissäkin 18,7 astetta. Sää muuttuu kuitenkin viikon edetessä, kun tulossa on ennusteiden mukaan syysmyrsky.

  Myrskyisään matalapaineeseen liittyviä sateita tulee tiistaista torstaille. Tuulet alkavat voimistua keskiviikkopäivän mittaan.

  – Keskiviikkona alkuun tuuli voi paikoin olla puuskissa kovaa etelän ja Etelä-Lapin välillä. Keskiviikon edetessä tuuli yltyy entisestään ja alkaa kääntyä pohjoisenpuoleiseksi. Iltaa kohti tuuli voi voimistua lännen merialueilla myrskylukemiin. Samalla myrskypuuskien riski kohoaa pitkin länsirannikkoa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Puuskaennuste yölle 16.–17.9.2020.
  Puuskaennuste yölle 16.–17.9.2020. Kuva: Foreca

  Tämän hetken ennusteen mukaan myrsky olisi kovimmillaan torstain vastaisena yönä ja torstaina.

  – Lännen ja lounaan merialueilla puuskat voivat olla jopa 30 m/s, jolloin rannikon tuntumassa voi olla edessä synkkä ja myrskyinen yö. Myös sisämaassa lounaassa, lännessä, etelässä ja maan keskiosassa voimakkaan puuskainen tuuli yltyy ja myrskypuuskien riski kasvaa. Torstaina tuuli käy laajalti pohjoisen puolelta ja on voimakkaan puuskaista etelästä Etelä-Lappiin, myrskypuuskat ovat paikoin mahdollisia, ennustaa Jenna Salminen.

  Puuskaennuste torstai-iltapäivälle 17.9.2020.
  Puuskaennuste torstai-iltapäivälle 17.9.2020. Kuva: Foreca

  Perjantain vastaista yötä kohti sateet ja voimakkaat puuskatuulet väistyvät matalapaineen mukana kohti kaakkoa.

  Vettä parissa päivässä jopa 60 mm

  Matalapaineen sateet jakautuvat tiistain ja torstain välille. Runsaimmat sateet tulevat tämän hetken ennusteessa maan keskivaiheilta Etelä-Lappiin yltävällä alueella. Näillä seuduilla sadetta voi tulla 30–60 mm, paikallisesti jopa enemmänkin. Syyskuun keskimääräiset sademäärät ovat tilastojen mukaan Suomessa enimmäkseen 40–75 mm.

  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 16.9.2020.
  Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 16.9.2020. Kuva: Foreca

  – Ensimmäiset sateet rantautuvat myöhään tiistaina lounaaseen. Keskiviikoksi sadetta leviää laajalti koko maahan. Torstaina sade alkaa vetäytyä kohti kaakkoa niin, että pohjoisessa runsain sade alkaa jo torstaipäiväksi helpottaa. Perjantaiyöksi poutaantuu myös laajalti muualla maassa, sanoo Jenna Salminen.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 17.9.2020.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 17.9.2020. Kuva: Foreca

  Käsivarressa sateet voivat olla keskiviikosta eteenpäin veden lisäksi myös räntää.

  Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen mittaushistorian suurin syyskuun sademäärä on vuonna 1937 Vaasassa mitattu 234,1 mm. Tänä vuonna syyskuussa vettä on tähän mennessä satanut eniten Espoon Nuuksiossa, 106 mm. Vesannolla sadetta on tullut 101 mm.

  Lämpötilat putoavat

  Tuleva myrsky myös viilentää säätä. Vielä tiistaina päivälämpötilat ovat laajalti etelän ja lännen 15 asteen ja Itä-Lapin kymmenen asteen välillä, lounaassa lämpötila voi kohota jopa 18 asteen tuntumaan.

  Keskiviikkona etelässä ollaan 12–17 asteessa, maan keskivaiheilla 8–13 asteessa ja pohjoisessa enimmäkseen 5-10 asteessa.

  Torstaiksi lämpötilat putoavat jo reilusti.

  – Päivälämpötilat ovat torstaina laajalti 7–12 astetta, mutta kaakossa voi paikoin olla hieman lämpimämpää ja Lapin pohjoisosassa paikoin viileämpää, toteaa Jenna Salminen.

  Perjantain vastaisena yönä halla ja yöpakkanen ovat mahdollisia selkenevillä alueilla, jopa maan keski- ja eteläosassa. Lapissa hallaa ja yöpakkasta voi olla paikoin jo alkuviikon öinäkin.

  Katso ennuste: Forecan tuuliennuste

  Klikkaa näkyviin "puuskat" ja alueeksi "kaikki", jotta näet ennusteen myös maa-alueille.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.9. klo 16.38

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.