Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Espanjassa erikoisin tammikuu ikinä: Uusi pakkas- ja helle-ennätys saman kuukauden aikana – taustalla tuttu ilmiö Norjasta
  Uutiset |

  Espanjassa erikoisin tammikuu ikinä: Uusi pakkas- ja helle-ennätys saman kuukauden aikana – taustalla tuttu ilmiö Norjasta

  Espanjassa rikottiin kolmen viikon sisään kaikkien aikojen kylmyysennätys ja tammikuun lämpöennätys.
  Espanjassa rikottiin kolmen viikon sisään kaikkien aikojen kylmyysennätys ja tammikuun lämpöennätys. Kuvat: Pixabay

  Kolmen viikon sisään mahtuu kaikenlaista. Erityisesti eteläisessä Euroopassa kulunut tammikuu on ollut säiden puolesta tapahtumarikas. Manner-Espanjassa lämpötila on huidellut –36 ja +30 asteen välillä, mikä on ennätyksellisen suuri lämpötilahaarukka. Espanjassa on saman kuukauden aikana mitattu uusi kylmyys- ja lämpöennätys.

  Kolme viikkoa sitten Espanjan pohjoisosassa mitattiin kaikkien aikojen uusi kylmyysennätys, kun lämpötila laski liki –36 asteeseen. Eilen Manner-Espanjassa mitattiin alustavien tietojen mukaan (AEMET C. Valenciana) kaikkien aikojen uusi tammikuun lämpöennätys, 29,7 astetta.

  Lukema edustaa samalla myös koko Manner-Euroopan kärkikastia tammikuun osalta, vaikka vahvistusta tälle asialle ei vielä ole. Ainoastaan Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla lämpötilan tiedetään kohonneen talvikuukausina yli 30 asteen. 

  Hämärtyvä ilta helmikuisessa Etelä-Espanjan vuoristossa. Kun auringon lämmitys lakkaa, ilma vuorenrinteillä viilenee ja alkaa laskeutua laaksoihin.
  Hämärtyvä ilta helmikuisessa Etelä-Espanjan vuoristossa. Kun auringon lämmitys lakkaa, ilma vuorenrinteillä viilenee ja alkaa laskeutua laaksoihin. Kuva: Jenna Salminen, Espanja, Andalusia 8.2.2019

  Voimakas föhn-vaikutus taustalla

  Muutama päivä sitten uutisoimme Iberian niemimaata lähestyvästä poikkeuksellisesta lämpöaallosta ja siitä, että useammat paikkakuntakohtaiset ennätykset olisivat vaarassa rikkoutua. Viimeisimpien tietojen mukaan nyt on rikkoutunut koko tammikuun lämpöennätys Manner-Espanjassa, kun lämpötila kohosi torstai-iltapäivänä Valencian itsehallintoalueella Saguntossa 29,7 asteeseen. Aiempi tammikuun ennätyslukema, 29,2 astetta, oli mitattu 7.1.1982 Alicantessa.

  Korkeimmat lämpötilat Espanjassa 28.1.2021 (lähde: AEMET C. Valenciana)
  HavaintopisteLämpötila (°C)
  Sagunto29,7
  Elche29,5
  Alicante29,2
  Miramar28,5
  Pego28,5

  30 astetta lähentelevät lämpötilat sydäntalvella ovat Manner-Euroopassa poikkeuksellisia, eli tilastollisesti vastaava tilanne toistuu enintään muutaman kerran vuosisadassa. Torstain huippulämmön mahdollistivat Afrikasta saapunut lämmin ilmamassa ja itäisen Espanjan vuoristossa syntynyt föhn-ilmiö.

  Föhnin aikana Norjassakin talvella +19 astetta

  Föhn-ilmiön ansiosta lämpötilan tiedetään kohonneen Suomea vastaavilla leveysasteilla keskellä talvea lähelle 20 astetta. Esimerkiksi Norjan Sunndalsørassa mitattiin vuosi sitten tammikuussa föhn-tuulen vallitessa uskomattomat 19 astetta – tämä on siis Norjan kaikkien aikojen uusi tammikuinen lämpöennätys.

  Föhn-ilmiö voi tuoda Norjan laaksoalueille erikoisen lämpimiä talvipäiviä.
  Föhn-ilmiö voi tuoda Norjan laaksoalueille erikoisen lämpimiä talvipäiviä. Kuva: Pixabay

  Föhn-ilmiö toimii kuin hiustenkuivaaja: sisäänottoilma on kosteaa, mutta toisesta päästä tulee ulos lämmintä ja kuivaa ilmaa.

  "Meteorologinen hiustenkuivaus" toimii näin: kun kostea ilma törmää esimerkiksi Norjan tai Espanjan vuoriston länsirinteille, muodostuu pilviä ja sateita. Vesihöyryn tiivistymisen yhteydessä vapautuu runsaasti lämpöä, ja kun kuivempi ilma lähtee laskeutumaan vuoriston itärinteitä pitkin kohti laaksoalueita, voi ilma lämmetä lähes 10 asteella jokaista kilometrin laskua kohden.

  Suomessa föhn-ilmiö ei yleensä tunnu näin voimakkaana, sillä meiltä puuttuvat korkeammat vuoristot. Norjan vuoristoilla syntyvän föhn-ilmiön vaikutukset yltävät parhaiten Suomen länsiosaan ja Länsi-Lappiin, missä lämpötila voikin sopivissa olosuhteissa kohota keskellä talvea lähelle 10 astetta föhnin vaikutuksesta.

  Lue seuraavaksi: Vieläkö muistat nämä hirmupakkaset? 22 vuotta sitten Suomessa mitattiin –51,5 astetta

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa