Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Ääripäästä toiseen: Välimerelle iskee poikkeuksellinen helleaalto, hetki sitten Espanjassa –36 astetta
  Uutiset |

  Ääripäästä toiseen: Välimerelle iskee poikkeuksellinen helleaalto, hetki sitten Espanjassa –36 astetta

  Kuva: Espanjassa oli laaja lumipeite Filomena-myräkän jäljiltä 12.1.2021, mutta tammikuun viimeisinä päivinä koetaan epätavallinen lämpöaalto.
  Espanjassa oli laaja lumipeite Filomena-myräkän jäljiltä 12.1.2021, mutta tammikuun viimeisinä päivinä koetaan epätavallinen lämpöaalto. Satelliittikuva: NASA

  Välimeren talvisäätä voisi kuvailla säätieteelliseksi vuoristoradaksi. Vielä muutama viikko sitten Iberian niemimaata piinasi pahin lumimyräkkä ja pakkanen vuosikymmeniin, mutta nyt ennustekartoilla näkyy poikkeuksellinen talvihelle.

  Filomena-myräkän yhteydessä Espanjaan satoi paikoin yli 40 senttimetriä lunta, ja ennen lumikaaosta maassa rekisteröitiin myös kaikkien aikojen uusi kylmyysennätys, kun lämpötila painui lähes 36 astetta pakkasen puolelle. Lähipäivinä on odotettavissa täysin päinvastaista menoa, sillä lämpötila voi kohota jopa lähelle 30 lämpöastetta.

  Lue seuraavaksi: Ilmastonmuutos – miten se vaikuttaa lämpötiloihin maapallolla?

  Tammikuinen helleaalto nostaa lämpötilan lähelle 30 astetta

  Tammikuun meteorologinen alttari on tarjonnut useita jännitysnäytelmiä ympäri Eurooppaa, mutta tuleva käänne on ylitse muiden. Iberian niemimaalla koettiin vielä kaksi viikkoa sitten hyvin talvista kyytiä ja kireitä pakkasia, mutta lähipäivinä kelkka kääntyy täysin. Tiedossa on mahdollisesti niin korkeita lämpötiloja, joita ei joka kesä Suomessakaan mitata.

  Iberian niemimaalle on leviämässä keskiviikon ja torstain aikana hyvin lämmintä ilmamassaa matalapaineen eteläpuolitse Afrikasta. Kun kostea ilmavirtaus käy vuoriston yli lännestä kohti itää, syntyy Espanjan itä- ja kaakkoisosaan paikallinen föhn-ilmiö. Lämpimän ilmamassan ja föhn-ilmiön yhteisvaikutus voi nostaa lämpötilan paikoin lähelle 30 astetta.

  Paikallisen föhn-ilmiön ansiosta lämpötila voi kohota Espanjan itä- ja kaakkoisosassa lähipäivinä jopa lähelle 30 astetta.
  Paikallisen föhn-ilmiön ansiosta lämpötila voi kohota Espanjan itä- ja kaakkoisosassa lähipäivinä jopa lähelle 30 astetta. Kuva: Pixabay

  Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita ja hipovat usean kaupungin tammikuisia lämpöennätyksiä. Esimerkiksi Murciassa tammikuun ennätys on 27,2 astetta ja Valenciassa 26,6 astetta. Nyt on edellytyksiä mitata paikallisesti jopa 28–29 astetta.

  Tilanne on varsin erikoinen, sillä Suomessa on useita vuosia, kun kesän korkeinkaan lämpötila ei ole saavuttanut näitä lukemia. Esimerkiksi vuonna 2017 korkein lämpötila oli Suomessa 27,6 astetta (Utsjoki Kevo, 28.7.2017). 

  Lue myös: Kuukausiennuste muuttui: Toteutuuko kylmyys vai ei? “Tulevat viikot ovat arvaamattomia”

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 27.1. klo 10.46

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa