Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> SYKE: Jäät yhä petollisia – jäällä liikkumista syytä välttää…
Uutiset |

SYKE: Jäät yhä petollisia – jäällä liikkumista syytä välttää erityisesti Etelä-Suomessa

Sulaa sillan alla, heikkoja jäitä lähistöllä.
Jäät ovat tammikuun pakkasista huolimatta edelleen petollisia ja tavanomaista ohuempia, paikoin jäätä ei ole ollenkaan. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 20.1.2021

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan koko maan vesistöjen jäät ovat 5–20 senttimetriä ohuempia kuin tavallisesti tähän aikaan. Jään paksuus voi vaihdella petollisesti pienelläkin alueella.

Jäälle satanut lumi on hidastanut kantavan teräsjään paksuuskasvua. Lumipeite myös hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan jäällä liikkumista on edelleen syytä välttää erityisesti Etelä-Suomessa. Jään kantavuudesta on aina varmistuttava omalla kulkureitillä kaikkialla Suomessa.

Vesistöjen jäät 5–20 senttimetriä tavanomaista ohuempia

Tuoreiden mittausten mukaan jäänpaksuus on Etelä-Suomen havaintopaikoilla 10–20 senttimetriä. Jääpeite on pääsääntöisesti 10–15 senttimetriä ohuempaa kuin tavanomaisesti tähän aikaan.

Keskisessä Suomessa jäänpaksuus on 10–30 senttimetriä. Lukemat ovat laajalti 5–20 senttimetriä pienempiä kuin tähän aikaan keskimäärin. Viime viikolla jäätyneellä Päijänteen Tehinselällä mittausta ei ole vielä voitu turvallisuussyistä tehdä.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jäänpaksuus on 18–33 senttimetriä. Jäätä on näillä alueilla 10–15 senttimetriä keskimääräistä vähemmän. Lapissa jäänpaksuus on mittauspaikoilla 29–46 senttimetriä. Jääpeite on Lapissa 5–20 senttimetriä ajankohdan keskimääräisiä lukemia ohuempaa.

Katso jäätilanne Forecan sivuilta: Jäätilanne sisävesistöillä

Suomen ympäristökeskuksen arviot perustuvat 47 havaintopaikan jäänpaksuusmittauksiin eri puolilta Suomea. SYKE muistuttaa, että jäänpaksuushavainnot edustavat mittauspäivänä vain kyseistä paikkaa eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Jään laatu ja paksuus vaihtelevat suuresti samankin järven eri kohdissa ja eri vesistöissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ilmatieteen laitoksen mukaan myös merijäitä on selvästi vähemmän kuin tähän aikaan keskimäärin.

Lue seuraavaksi: Luminen lauhduttaja rantautui Suomeen ja perästä tulee jäätävä yllätys – varaudu näihin asioihin liikenteessä tänään

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat