Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Luminen lauhduttaja rantautui Suomeen ja perästä tulee jäätävä yllätys – varaudu näihin asioihin liikenteessä tänään
  Uutiset |

  Luminen lauhduttaja rantautui Suomeen ja perästä tulee jäätävä yllätys – varaudu näihin asioihin liikenteessä tänään

  Lumipyry tuo tänään huonoa ajokeliä varsinkin maan etelä- ja keskiosaan.
  Lumipyry ja lauhtuminen tuovat tänään huonoa ajokeliä suureen osaan maata. Kuvat: Fintraffic, Kelikamerat (Helsinki)

  Vain reilu viikko Toini-pyrystä ja Suomea piiskaa jälleen uusi talvinen luonnonilmiö. Torstain aikana erittäin huonoon ajokeliin, liukkauteen ja kehnoon näkyvyyteen on syytä varautua lähes koko maassa.

  Etelässä tilannetta vaikeuttavat lumipyryn perästä saapuvat jäätävät sateet, jotka voivat muodostaa luonnon omia luistinratoja. Torstain yleiskuva on siis hyvin liukas, joten maltti on valttia liikenteessä ja kävellessä: parempi varoa kuin katua.

  Ajokeli erittäin huono, myös kevyen liikenteen väylillä syytä olla varovainen

  Torstaiyönä rantautunut lumipyry on kasvattanut lumipeitettä maan eteläosassa toistaiseksi melko maltillisesti, mutta tilanne jatkuu vielä iltapäivän yli, joten lumikertymät kasvavat vielä päivän kuluessa.

  Ajokeli on lumisateiden ja lauhtumisen vuoksi tänään laajalti erittäin huono maan etelä- ja keskiosassa. Torstaiaamuna lumipyry ei ole ollut erityisen sakea, mutta voimakas tuuli tuiskuttaa vastasatanutta lunta avoimilla alueilla, kuten esimerkiksi ajoväylillä, joten näkyvyys voi ajoittain olla huono.

  Aura-auto oli liikenteessä lumisateessa.
  Aura-auto oli liikenteessä lumisateessa. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 21.1.2021

  Tamppautunut lumi liukastuttaa myös kevyen liikenteen väyliä, joten kävellessäkin on syytä olla varuillaan. Tuoreen lumen alta saattaa löytyä jo entuudestaan hyvin liukkaita ja jäisiä kohtia.

  Lue myös: Näin lumi ja sohjo heikentää ajokeliä

  Jäinen yllätys mahdollinen: Todella liukas skenaario

  Iltapäivän kuluessa lumipyry jatkaa matkaansa kohti koillista. Sen jälkipuolella virtaa lämpimämpää ilmaa kohti Suomea ja myöhäisiltaan mennessä lämpötila on kohonnut jo Pori–Porvoo-linjan eteläpuolella plusasteille.

  Ilmakehässä lämpötilan pystysuuntainen rakenne antaa tänään edellytykset jäätäville sateille aivan lumipyryn jälkireunalla maan etelä- ja lounaisosassa. Vastasataneen lumen ylle ja tienpinnoille voi kertyä iltapäivän kuluessa petollisen jäinen kerros, mikäli jäätävä sade pääsee jatkumaan pidempään.

  Tilanne näyttää hyvin liukkaalta varsinkin alemmalla tieverkostolla sivuteillä ja toisaalta myös jalankulkuväylillä. Jos tienpinnan lämpötila on vielä pakkasen puolella ja siihen päälle sataa alijäähtynyttä vettä, lopputuotteena syntyy luonnon tuottamia luistinratoja.

  Lue seuraavaksi: Tältä näyttää lopputalven sää

  Aura-autoja työssään lumisateessa.
  Aura-autoja työssään lumisateessa. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 21.1.2021

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 21.1. klo 09.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa