Mainos latautuu…

Jäätävä sade on petollinen: Ajokeli muuttuu vaaralliseksi ja pinnat jäätyvät

Sateet
Ensilumi ja nollan molemmin puolin poukkoileva lämpötila saivat ajokelin liukkaaksi. Myös mustaa jäätä voi esiintyä jos pilvipeite rakoilee.
Jäätävän sateen jälkeen ajokeli oli Helsingissä liukas. Kuva: Markus Mäntykannas

Jäätävä sade on alijäähtynyttä vettä, joka jäätyy helposti kiinni kylmiin pintoihin. Suuret kertymät voivat taivuttaa myös puita ja oksia sähkölinjojen päälle aiheuttaen laaja-alaista vahinkoa.

Liikenteessä jäätävä sade liukastuttaa tienpintoja ja saa ajokelin jopa erittäin huonoksi. Jäätävä sade voi liittyä esimerkiksi voimakkaaseen lauhtumiseen pakkasjakson päätteeksi.

Miten jäätävä sade syntyy?

Jäätävälle sateelle otolliset olosuhteet syntyvät, kun lämpötila on ylemmissä ilmakerroksissa plussan puolella ja maan tasalla on vielä pakkasta. Tällöin lumihiutaleet ehtivät sulaa niissä ilmakerroksissa, missä lämpötila on nollan yläpuolella.

Mikäli maanpinnan lähellä on pakkasta, saattavat vesipisarat muuttua alijäähtyneeksi vedeksi. Kun sitten nämä alijäähtyneet pisarat kohtaavat kylmiä pintoja, jäätyvät ne niihin välittömästi kiinni. Yhdysvalloissa ja etelämpänä Euroopassa jäätävän sateen kertymät voivat muodostaa paksunkin jääkerroksen.

Jäätävää sadetta tavataan varsinkin talvisten lämpimien säärintamien yhteydessä. Tällöin maanpinta voi olla vielä selvästi pakkasen puolella, mutta ylempänä ilmakehässä lämpötila on jo lauhtunut plussan puolelle.

Jäätävä sade aiheuttaa liukasta ajokeliä ja sähkökatkoja

Jäätävän sateen haittapuolet liittyvät ennen kaikkea ajokeliin. Jäätävä sade voi muodostaa autojen tuulilaseihin ikävän jääkerroksen ja liukastuttaa tienpintoja. Myös kevyen liikenteen väylät ovat jäätävän sateen seurauksena petollisen liukkaita.

Jos jäätävän sateen kertymät ovat suuria, voi jään paino taivuttaa puita ja oksia sähkölinjojen päälle. Näin käy Suomessa harvoin, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa jääpeitteen painosta sähköjohtojen päälle kaatuvat puut voivat aiheuttaa laaja-alaisiakin sähkökatkoja.

Lue seuraavaksi: Jäätävä tihkusade voi yllättää kipakassa pakkasessa

Päivitetty 9.2.2022 klo 09.09

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa