Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syysmyrsky pyyhkäisi Suomen yli itään – marraskuun alku on pilvinen…
Uutiset |

Syysmyrsky pyyhkäisi Suomen yli itään – marraskuun alku on pilvinen ja lauha

Etelä- ja Keski-Euroopan syksyinen lämpöaalto ei yllä Suomeen, vaan viikonloppu näyttää meillä sateiselta. Lämpöä tulee kuitenkin etelämpää Euroopasta jonkin verran, ja ylimmillään lämpötila kohoaa sunnuntaina lounaassa lähelle 15 astetta.
Marraskuun alkuun on odotettavissa enimmäkseen lauhaa ja pilvistä syyssäätä. Kuva: Pertti Karjalainen, Kajaani, 14.10.2022

Lauantain ja sunnuntain välillä vaikuttaneen syysmyrskyn tuulet ovat laantumassa vähitellen myös idässä. Enimmillään sähköttä oli n. 9700 taloutta. Alkavalla viikolla tuulet ovat rauhallisempia.

Korkeapaineen selänne on vahvistumassa Suomen ylle lännestä ja lokakuun viimeinen aamu on kylmä. Lämpötila painuu pakkaselle lähes koko maassa, mutta viikon edetessä sää lauhtuu etelävirtauksen myötä Lappia myöten.

Lokakuu päättyy laajalti aurinkoisena

Maanantaina sää on selkeä suuressa osassa maata korkeapaineen selänteen vaikutuksesta. Aamulla pakkasta on etelässäkin yleisesti pari kolme astetta. Pohjoisessa pakkaslukemat ovat 5 ja 10 asteen välillä.

Lännestä alkaen pilvisyys lisääntyy ja päivän aikana myös sateita saapuu maan länsiosaan. Tuuli on yleisesti heikkoa, mutta lännessä ja pohjoisessa etelätuuli puhaltelee paikoin kohtalaisesti.

Lokakuun viimeinen päivä on suurelta osin aurinkoinen, mutta länteen saapuu sateita.
Lokakuun viimeinen päivä on suurelta osin aurinkoinen, mutta länteen saapuu sateita. Kuva: Foreca

Sadealue liikkuu maanantai-illan ja tiistaiyön aikana maan yli itään ja koilliseen. Keski- ja Pohjois-Lapissa sade tulee lumena. Etelämpänä olomuoto on vettä ja paikoin voi tulla myös jäätävää sadetta, etenkin Etelä-Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa. Sateiden perässä maan etelä- ja keskiosaan leviää lauhempaa ilmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Marraskuun alku – pilvistä lauhaa ja ajoittain sateista

Valtaosa maanantaina saapuvista sateista siirtyy tiistaiksi jo maan itäpuolelle. Sää on pilvistä ja lauhaa, etelässä lämpötila kohoaa jälleen lähelle 10 astetta. Lapissa pysytään vielä tiistaina vähän pakkasen puolella.

Keskiviikkona etelänpuoleinen ilmavirtaus vähitellen voimistuu. Lännessä ja pohjoisessa tuuli on kohtalaista, idässä heikkoa. Sää on pilvinen koko maassa pohjoisessa voi olla myös laajalti sumuista tai utuista. Lännestä lähestyy hajanaisia vesisateita ja lauhaa ilmaa virtaa myös Lappiin, missä lämpötila kohoaa nollan vaiheille.

Marraskuun ensimmäinen viikko etenee pitkälti pilvisessä ja lauhassa säässä. Välillä satelee myös vähän vettä.
Marraskuun ensimmäinen viikko etenee pitkälti pilvisessä ja lauhassa säässä. Välillä satelee myös vähän vettä. Kuva: Foreca

Torstaina ja perjantaina säässä ei tapahdu kovinkaan paljoa. Pääosin on pilvistä ja lauhaa. Lämpötila kohoaa Lapissakin plussan puolelle ja etelässä lämpötila on n. 10 asteen tuntumassa. Siellä täällä satelee myös ajoittain vähän vettä.

Viikon loppupuolella etelätuuli voi jälleen voimistua selvästi, kun lännestä on tämänhetkisten ennusteiden valossa saapumassa voimakkaampi matalapaine sateineen. Lauha sää jatkuu siis ainakin viikon loppupuolelle asti.

Lue myös: Tuore kuukausiennuste julki: Marraskuun alkupuoliskolla selvä signaali

Joonas Koskela
Meteorologi

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien ennuste!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

31.10.2022: Päivitetty jäätävän sateen ennustetta.

Päivitetty 31.10.2022 klo 14.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat