Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun…
Vuodenaikaisennuste |

Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa.
Kesäkuu on alkanut lämpimänä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

Uuden vuodenaikaisennusteen perusteella kolmen kuukauden jakso heinä–syyskuussa olisi Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Meteorologin tulkinnan mukaan tänä kesänä voi olla odotettavissa pitkiäkin jaksoja helteistä ja aurinkoista kesäsäätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n vuodenaikaisennusteen perusteella heinä–elo–syyskuun jakso olisi vuodenaikaan nähden hieman keskimääräistä lämpimämpi sekä Suomessa että lähes koko Euroopassa. Suomessa poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on ennusteessa 0,5–1 astetta.

– Kolmen kuukauden jakson ennuste näyttää suosivan meillä etelänpuoleisia, lämpimiä ilmavirtauksia. Ennusteen mukaan on mahdollista, että Pohjois-Euroopan ylle voisi kehittyä yksi pitkä tai useampi lyhyempi niin sanottu sulkukorkeapaine- eli blocking-tilanne, jossa meidän yllemme jämähtää korkeapaine. Tällainen tilanne pakottaa sadealueet Suomen pohjoispuolelta ohi ja tuo meille pitkän, lämpimän ja aurinkoisen jakson. Tähän viittaisivat sekä ilmanpaine-, ilmamassa-, lämpötila- että sade-ennusteet. Vuodenaikaisennusteen mukaan tänä kesänä voi siis olla odotettavissa pitkiäkin jaksoja helteistä ja aurinkoista kesäsäätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Alkukesän vehreyttä Virroilla.
Alkukesän vehreyttä Virroilla. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 7.6.2021

Muualla Euroopassa poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on heinä–syyskuun ennusteessa laajalti 0,5–1 astetta, läntisessä Euroopassa jakson keskilämpötila on ennusteen mukaan paikoin 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Sateista vai kuivaa?

Suomessa sademäärät ovat heinä–syyskuun ennusteessa keskimääräisiä. Laajemmin Pohjois-Eurooppaan ennakoidaan heinä- ja elokuulle vuodenaikaan nähden vähäsateista jaksoa, sen jälkeen sademäärien ennustetaan palaavan vuodenajan keskiarvon tasolle.

Lue myös:

Vuodenaikaisennusteita tulkitessa kannattaa huomioida, että ennuste on suunnattu pääasiassa tropiikin pitkäaikaisten sääilmiöiden ennustamiseen.

– Euroopan luonteeltaan epävakaisen sään ennustamiseen ennuste soveltuu huonommin. Näin ollen ennusteet ovat epävarmempia kuin vastaavat ennusteet tropiikissa, sanoo Joanna Rinne.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat