Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lumikuuroja lähipäivinä siellä täällä, viikonloppuna paikoin 10…
Uutiset |

Lumikuuroja lähipäivinä siellä täällä, viikonloppuna paikoin 10 senttimetrin lumikertymiä – Lapin kovat pakkaset hellittämässä

Rannikoille voi ajautua mereltä lumikuuroja, jotka tuovat ajoittain sakeaakin lumipyryä.
Suomessa tulee loppuviikolla lumisateita. Varsinkin viikonloppuna etelärannikon tuntumassa lumisade voi olla hetkittäin sakeaa. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Viikko etenee laajalti pakkassäässä. Lähipäivinä sää on enimmäkseen poutaista, mutta lumikuuroja tulee paikoin. Viikonlopuksi odotellaan jo laajempaakin lumisadealuetta, joka voi tuoda paikoin etenkin etelään ja länteen jopa 10 senttimetriä lunta. Muualla Euroopassa runsaita sateita on tullut niin vetenä kuin lumenakin. Balkanilla on kärsitty rankoista sateista ja tulvista.

Marraskuun loppupuoli on tuonut Suomeen talvisen jakson. Lapissa on mitattu alkuviikolla paikoin yli 25 asteen pakkasia, mutta nyt näin kovat pakkaset ovat hellittämässä.

– Lapista kovimmat pakkaset väistyvät tuulen voimistuessa ja pilvisyyden lisääntyessä, mutta suojasään puolelle mennään loppuviikolla vain Ahvenanmaalla sekä paikoin rannikkoseuduilla. Seuraavat merkittävät lumisateet tulevat näillä näkymin viikonloppuna. Ensi viikon tilanne on vielä epävarma, mutta jos idän korkeapaine väistyy etelämmäksi, Suomeen pääsee lännestä lauhempaa ilmaa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lumikuuroja paikoin – mereltä voi yltää lumisateita etelärannikolle

Keskiviikkona hyvin heikkoja lumisateita tulee siellä täällä, varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa, mutta paikoin myös etelässä.

– Suomenlahdella on muodostunut lumikuuroja, jotka hivuttautuvat vähitellen lähemmäs etelärannikkoa. Keskiviikkona myöhäisillasta alkaen lumikuuroja voi jo tulla Uudellamaalla. Ahvenanmaan tienoilla sadekuurot saattavat tulla vetenä, Anna Latvala kertoo.

Torstain vastaisen yön lämpötila on maan etelä- ja länsiosassa 0–8 pakkasastetta. Maan itä- ja pohjoisosassa on 5–10 pakkasastetta ja Länsi- sekä Pohjois-Lapissa paikoin 10–15 pakkasastetta. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Jos pilvipeitteessä on sopivassa kohtaa aukkoja, Lapissa voi olla kuitenkin paikoin kylmempääkin.

Alkutalven kuulasta harmautta.
Edessä on pilvisiä päiviä. Kuva: Maija Savolainen, Ylikylänjärvi, Nurmes, 14.11.2022

Torstaina sää jatkuu enimmäkseen pilvisenä, paikoin tulee sateita.

– Torstaina lumisateet painottuvat maan etelä- ja länsiosaan, mutta määrät jäävät tämän hetken ennusteen mukaan 1–3 senttimetriin, paikoin alle senttimetriinkin. Eniten satelee paikoin etelärannikolla. Ahvenanmaalla sade tulee enimmäkseen vetenä, Anna Latvala sanoo.

Lapin pohjoisosassa etelälounainen tuuli voimistuu torstaina kohtalaiseksi. Myös etelässä varsinkin rannikolla itätuuli on kohtalaista.

Lämpötila on torstaina maan etelä- ja lounaisosassa 0–4 pakkasasteessa, muualla enimmäkseen 4–10 pakkasasteessa. Lapissa on paikoin pari astetta kylmempää.

Perjantain vastaiseksi yöksi lännen lumisateet leviävät Pohjois-Pohjanmaalle asti.
Lämpötila on yöllä vain hieman kylmempi kuin päivällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantaina sateet jäävät melko vähiin. Sää on pilvistä. Lämpötilat ovat melko lähellä torstaisia lämpötiloja. Myös tuulitilanne on samankaltainen kuin torstaina.

Viikonloppuna lumisateita liikkeellä – paikoin lunta voi tulla kymmenkunta senttimetriä

Lauantaina sää jatkuu edelleen laajalti pilvisenä, paikoin pilvipeitteessä on pientä rakoilua.

– Tämän hetken ennusteen mukaan Suomen eteläpuolelta leviää lumisateita maan etelä- ja keskiosaan. Aluksi heikkoja sateita tulee etelässä, jossa sateet myös vähitellen voimistuvat. Lauantaina illalla ja sunnuntain vastaisena yönä lumisadetta alkaa levitä jo paikoin maan keskiosaan, Anna Latvala ennustaa.

Katso videolta sääennuste lauantaille asti!

Lumisateiden alueella viikonlopun kahden vuorokauden lumikertymän ennakoidaan olevan monin paikoin 1–10 senttimetriä. Tämän hetken ennusteen mukaan suurimmat lumikertymät painottuvat paikoin maan etelä- ja länsiosaan, varsinkin Uudellemaalle.

Päivälämpötila on lauantaina etelässä ja lännessä enimmäkseen 0–5 pakkasasteessa, idässä ja pohjoisessa 4–10 pakkasasteessa.

Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosan lumisateet liikkuvat hiljalleen kohti pohjoista. Tuoreen ennusteen mukaan sunnuntaina illalla lunta voi sadella jo Oulun seudulla asti. Päivälämpötilat ovat sunnuntaina lauantain lukemien tasolla.

Mitä tapahtuu ensi viikon säässä?

Näyttää siltä, että ensi viikon alussa ajoittaiset sateet jatkuvat. 

– Eri ennusteiden välillä on vielä vaihdellut, milloin sää lauhtuu Suomessa. Tämä vaikuttaa myös sateiden olomuotoon; todennäköisemmin kuitenkin sateesta suurin osa tulee lumena alkuviikolla. On mahdollista, että jo ensi viikon alussa varsinkin maan etelä- ja länsiosassa voidaan käväistä plussan puolella, mutta tilanne on epävarma. Siihen vaikuttaa muun muassa se, pysyyko korkeapaine yhä sitkeästi Suomessa ja Suomen itäpuolella vai pääseekö lämpimämpi ilma tänne asti, Anna Latvala toteaa.

Syyspäivän sumua Pirkanmaalla.
Lauhassa talvisäässä myös sumun mahdollisuus kasvaa. Kuva: Pirjo Räisänen, Alinenjärvi, Nokia, 14.11.2022

Euroopassa lumisateita ja tulvia

Muualla Euroopassa on tullut viime aikoina paikoin runsaita vesi- ja lumisateita. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Balkanin seudulla Albaniassa, Montenegrossa ja Serbiassa on kärsitty viime päivinä rankoista sateista ja tulvista. Ainakin kuusi ihmistä on menehtynyt tulvissa, kertoo Associated Press.

– Balkanilla sateet jatkuvat vielä keskiviikkona, mutta väistyvät torstain aikana. Seuraava annos sateita tulva-alueelle on tulossa viikonloppuna. Silloin vuoristossa voi sataa myös lunta, Anna Latvala sanoo.

Ensi viikonlopun sateiden takana on Välimerellä kehittyvä matalapaine, joka voi tuoda rankkasateita myös muun muassa Italiaan. 

– Ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta, sillä matalapaineen reitti ja sateiden voimakkuus voivat muuttua. Tämänhetkisen ennusteen perusteella on kuitenkin mahdollista, että Italian Calabriassa sataa paikoin jopa 150–200 millimetriä viikonlopun aikana.

Euroopassa on liikkeellä monin paikoin sateita, joista osa tulee Keski-Euroopassa asti lumena. Etelämpänä lunta voi myös tulla vuoristoisilla alueilla.
Euroopassa on liikkeellä monin paikoin sateita, joista osa tulee Keski-Euroopassa asti lumena. Vuoristoisilla alueilla lunta voi sataa myös etelämpänä. Kuvassa ennuste torstaille 24. marraskuuta. Kuva: Foreca

Ruotsissa, muun muassa Tukholman seudulla, on tullut viime päivinä runsaita lumisateita. Havaintoasemilla lunta on mitattu paikoin 20–40 senttimetriä.

– Götanmaalla joillakin havaintoasemilla lunta on enemmän kuin Suomen Lapissa. Ruotsissa sateet vähenevät keskiviikon aikana ja osa sateista tulee jo eteläisessä Ruotsissa vetenä. Sää on Ruotsin puolella, varsinkin maan eteläpuoliskolla, selvästi lauhempaa kuin Suomessa. Paikoin lämpötila pysyy yölläkin nollan yläpuolella, Anna Latvala ennustaa.

Lumisateita tulee torstaina esimerkiksi Puolassa, paikallisesti jopa yli 10 senttimetriä. 

– Viikonlopun aikana vastaava määrä lunta voi sataa paikoin Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Baltiassa. Etelämpänä Euroopassa lunta satelee lähinnä vuoristoisilla alueilla, Anna Latvala kertoo.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste aiheuttaa kysymysmerkkejä: Heittääkö sää kuperkeikan ensi viikolla vaiko ei?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli 100 paikkakunnan lähipäivien ennuste!

Päivitetty 23.11.2022 klo 16.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat