Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste aiheuttaa kysymysmerkkejä: Heittääkö sää kuperkeikan…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste aiheuttaa kysymysmerkkejä: Heittääkö sää kuperkeikan ensi viikolla vaiko ei?

Pilvinen marraskuun päivä Oulujärvellä.
Marraskuu on tuonut jo talven tuntua. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 21.11.2022

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi, kun taas ensi viikko olisi kuukausiennusteen perusteella selvästi tavanomaista lämpimämpi. Ensi viikolle ulottuvissa päivittäissääennusteissa ennusteet ovat kuitenkin vielä vaihdelleet, onko sää lauhtumassa – ja jos on, niin missä vaiheessa ja kuinka paljon.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 21. marraskuuta.

– Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa kuluvalla viikolla tavanomaista kylmempää ja vähäsateisempaa. Suomen itäpuolelle siirtyvän korkeapaineen vaikutuksesta meillä on enimmäkseen pilvistä pakkassäätä. Heikkoja lumisateita tulee kuitenkin paikoin, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tämän viikon jälkeen kuukausiennusteessa on näkyvissä tavanomaista lämpimämpiä tai keskimääräisen tuntumassa olevia viikkojen keskilämpötiloja. Päivittäissääennusteissa mahdollisen lauhtumisen ennusteet ovat kuitenkin vielä vaihdelleet.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 21.11.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
21.–27.11.Sää on Suomessa keskimääräistä kylmempää ja vähäsateisempaa.Hyvä
28.11.–4.12.Sää muuttuu kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämmäksi. Sademäärät ovat melko tavanomaisia. Ennusteen epävarmuus kuitenkin kasvaa jo.Kohtalainen
5.–11.12.Ennusteen epävarmuus kasvaa edelleen. Suomen alueella ei juurikaan näy merkittäviä poikkeamia keskimääräisestä, ei lämpötiloissa eikä sateissa.Heikko
12.–18.12.Ennusteen epävarmuus on suuri. Merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta säästä ei ole näkyvissä.Heikko

Marraskuun 21. päivä alkanut viikko: Sää on keskimääräistä kylmempää

Tällä viikolla Suomen säähän vaikuttaa korkeapaine. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on koko maassa tavanomaista kylmempi. Poikkeama keskimääräistä kylmempään suuntaan on suurimmassa osassa maata 2–3 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maanantaina lumisateita tuli paikoin etenkin maan etelä- ja länsiosassa. Loppuviikon sää on enimmäkseen pilvipoutaista, paikoin voi tulla vähän lunta.

– Sateet jäävät kuluvalla viikolla koko maassa tavanomaista vähäisemmiksi, mutta heikkoa lumisadetta tulee paikoin etenkin maan etelä- ja keskiosassa viikon jälkimmäisellä puoliskolla. Pohjoisessa pakkanen heikkenee pilvisyyden lisääntyessä ja etelätuulen vähän viritessä. Maan etelä- ja keskiosan lämpötiloissa ei tapahdu tämän hetken ennusteen mukaan merkittäviä muutoksia loppuviikon aikana, Joonas Koskela sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Etelämpänä Euroopassa sää on kuluvalla viikolla epävakainen.

– Atlantilla on laaja matalapaine, josta irtoavia osakeskuksia pohjoisen korkeapaine ajaa Keski-Eurooppaan ja Välimerelle. Tästä syystä Länsi-Euroopassa sekä Välimerellä viikko on laajalti selvästi tavanomaista sateisempi. Varsinkin Britteinsaarilla sää on viikon kuluessa hyvin sateinen ja tuulinen, kun kaksi varsin voimakasta matalapainetta vaikuttaa alueella, Joonas Koskela kertoo.

Ruotsissa on tullut viime päivinä runsaita lumisateita. Myös Tanskassa on satanut lunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ruotsista lumisateet ovat matalapaineen väistyessä heikkenemässä, Tanskassa sateet puolestaan muuttuvat vedeksi. Italian yli liikkuu tiistaina voimakas matalapaine sateineen. Varsinkin Alppien seudulla lumisadetta voi tulla reilusti. Myöhemmin viikolla lumisadetta tulee myös Adrianmeren itäpuolella ja samalle alueelle on odotettavissa myös viikonloppuna runsaita lumi- ja vesisateita, kun Italian yli itään liikkuu toinen voimakas matalapaine. Lumisateita tulee myös Itä-Euroopassa torstaista alkaen sekä Etelä-Norjassa pitkin viikkoa lauantaihin asti, Joonas Koskela ennustaa.

Lämpimintä Euroopassa on tällä viikolla Espanjassa, missä maan eteläosassa lämpötila kohoaa ylimmillään 20 asteen vaiheille keskiviikon ja sunnuntain välillä.

Marraskuun 28. päivä alkava viikko: Kysymysmerkkejä säässä – onko edessä käänne lauhempaan suuntaan?

Kuukausiennusteen mukaan korkeapainevoittoinen sää saattaa jatkua 28. marraskuuta alkavalla viikolla Suomessa. Viikon keskilämpötila olisi kuukausiennusteen perusteella koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Lapissa poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan olisi jopa 3–4 astetta.

– Korkeapaineen keskus on todennäköisesti jonkin verran Suomen itäpuolella ja meille ulottuu idästä korkeapaineen selänne. Ilmavirtaus käy todennäköisesti idän ja etelän väliltä, mutta läntisiä tuuliakaan ei voi sulkea pois, varsinkin kun ennuste on keskimääräistä lämpimämpi. Sateiden osalta ensi viikolle ei näy juurikaan merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta, Joonas Koskela kertoo.

Meteorologi näkee kuitenkin vielä ristiriitaisuuksia kuukausiennusteen ja päivittäissääennusteiden välillä.

– Ensi viikon osalta Lapin pilvinen sää ja sitä myötä heikommat pakkaset tukevat kuukausiennustetta keskimääräistä lämpimämmästä säästä, mutta etelässä ollaan tiistaina 22. marraskuuta tehdyn ennusteen mukaan ensi viikonkin aikana yhä enimmäkseen pakkasella, ehkä loppuviikosta nollan vaiheilla, mikä ei juuri tue kuukausiennustetta. Toki ennuste on jo ensi viikon osalta epävarma. Osassa ennusteissa on kuitenkin föhn-tuulen mahdollisuus ensi viikon lopulle, mikä voisi tuoda selvästi lauhempaa ilmaa, Joonas Koskela pohtii.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marras–joulukuun vaihteessa Suomessa maan eteläosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta, paikoin lounaisrannikolla, lounaissaaristossa ja Ahvenanmaalla 2–6 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on kuunvaihteessa laajalti 2 ja −2 asteen välillä ja pohjoisessa enimmäkseen 0 ja −6 asteen välillä. Kylmintä on pohjoisessa Lapissa.

Muun Euroopan osalta tilanne muuttuu kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla, kun korkeapaine näyttää muodostuvan myös Länsi-Eurooppaan tai Atlantille heti Euroopan länsipuolelle.

– Sademäärä jää suurimmassa osassa Eurooppaa keskimääräistä pienemmäksi. Vain Välimeren itäosassa on selvä sateisempi alue. Läntisessä Euroopassa sää on myös keskimääräistä lämpimämpää, Itä-Eurooppaan virtaa puolestaan koillisesta kylmempää ilmaa.

Joulukuun 5. päivä alkava viikko: Ennusteen signaalit heikkenevät

Joulukuun 5. päivä alkavalla viikolla tavanomaista lämpimämmän sään signaali heikkenee kuukausiennusteessa Suomen yllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Edelleen voi kuitenkin olla hieman keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärässä ei näy enää merkittäviä poikkeamia Suomen osalta, Joonas Koskela sanoo.

Näyttää siltä, että korkeamman ilmanpaineen alue siirtyy 5. joulukuuta alkavalla viikolla Pohjois-Atlantille.

– Jos näin käy, jäävät sateet Suomessa mahdollisesti keskimääräistä vähäisemmiksi, kun matalapaineita ei pääse saapumaan Atlantilta, Joonas Koskela sanoo.

Länsi-Euroopassa on ennusteen mukaan vähän keskimääräistä kuivempaa, Välimerellä paikoin keskimääräistä sateisempaa.

Joulukuun 12. päivä alkava viikko ja joulukuun loppu: Miltä ennuste näyttää?

Joulukuun 12. päivä alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus on jo suurta.

– Merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta säästä ei juuri näy Euroopan alueella. Vähäiset signaalit kuitenkin nojaavat enemmän tavanomaista lämpimämpään kuin kylmempään säähän, etenkin Pohjois-Euroopassa, Joonas Koskela kertoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

– Myös jouluviikon ennuste on epävarma. Tällä hetkellä ennusteessa ei näy Suomen alueella merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta, Joonas Koskela toteaa.

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Katso talven pitkä ennuste: Suomessa erityisen voimakas signaali – tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 22.11.2022 klo 14.07

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat