Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Varo heikkoja ja petollisia jäitä – jäät ovat nyt selvästi tavanomaista ohuempia
  Uutiset |

  Varo heikkoja ja petollisia jäitä – jäät ovat nyt selvästi tavanomaista ohuempia

  Heikkoja jäitä koskessa Vähässäkyrössä.
  Heikkoja jäitä Vähässäkyrössä. Kuva: Matti Hietala, Vähäkyrö, 7.1.2021

  Jäät ovat vielä heikkoja laajoilla alueilla Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan koko maassa jäänpaksuus vaihtelee petollisesti. Sisävesistöjen jäät ovat 10–30 senttimetriä ohuempia kuin tavallisesti tähän aikaan.

  Tiedotusvälineet ovat uutisoineet viime päivinä useista jäihin pudonneista ihmisistä eri puolilla maata, muun muassa Vantaalla, Tuusulassa, Lohjalla, Porvoossa, Lahdessa, Hollolassa, Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Suonenjoella. Tampereella yksi ihminen löydettiin hukkuneena lauantaina.

  Pakkasista huolimatta jäät ovat vielä heikkoja ja petollisia. Suomen ympäristökeskuksen mukaan koko maan vesistöjen jäät ovat nyt 10–30 senttimetriä ohuempia kuin tavallisesti tähän aikaan tammikuussa.

  Pakkasista huolimatta jäät ovat vielä heikkoja ja petollisia. Suomen ympäristökeskuksen mukaan koko maan vesistöjen jäät ovat nyt 10–30 senttimetriä ohuempia kuin tavallisesti tähän aikaan tammikuussa.

  Suomen ympäristökeskus muistuttaa, että vesistöjen jäänpaksuus ja jäiden laatu vaihtelevat huomattavasti pienelläkin alueella sekä eri puolilla Suomea. Lisäksi teräsjäätä hauraampaa kohvajäätä muodostuu nyt yleisesti. Jäälle satava lumi hidastaa teräsjään kasvua, lisää kohvajään muodostumista ja hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä, joten jäällä liikkumista on nyt syytä välttää ja odottaa jäiden vahvistumista, todetaan Suomen ympäristökeskuksen sivuilla.

  Jäätilanne 11.1.2021. Jäät ovat 10–30 senttimetriä ajankohdan tavanomaisia lukemia ohuempia.
  Jäätilanne 11.1.2021. Jäät ovat 10–30 senttimetriä ajankohdan tavanomaisia lukemia ohuempia.

  Eniten jäätä Kilpisjärvellä

  Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan. Keskisessä Suomessa jäänpaksuus vaihtelee 2–20 senttimetrin välillä niillä havaintopaikoilla, joilla mittaus on voitu tehdä. Havainnot ovat 10–30 senttimetriä pienempiä kuin tavanomaisesti tähän aikaan. Keskisen Suomen suuret järvet ja niiden selkävedet, esimerkiksi Näsijärvi ja Päijänteen Tehinselkä, eivät ole vielä kokonaan jäätyneet.

  Katso jäätilanne Forecan sivuilta!

  Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jäänpaksuus on havaintopaikoilla 14–25 senttimetriä, mikä on 10–15 senttimetriä keskimääräistä vähemmän. Lapissa jäänpaksuus on 24–44 senttimetriä. Tämä on 10–20 senttimetriä keskimääräistä vähemmän. Paksuin jää, 44 senttimetriä, on mitattu Kilpisjärvellä.

  Suomen ympäristökeskus muistuttaa myös, että jäänpaksuushavainnot edustavat mittauspäivänä vain kyseistä paikkaa, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita.

  Merijäätkin nyt tavanomaista vähäisempiä

  Ilmatieteen laitoksen mukaan myös merijäitä on tällä hetkellä selvästi vähemmän kuin tähän aikaan tavanomaisesti. Eniten jäätä on Perämeren pohjoisosassa, 15–35 senttimetriä. Jäätä on ohuelti paikoin muuallakin rannikolla, myös itäisellä Suomenlahdella on sisäsaaristossa paikoin uutta jäätä. Viipurin ja Pietarin edustoilla on ohutta, hyvin tiheää ajojäätä ja uutta jäätä.

  Lue seuraavaksi: Näin lumipyry ja myrsky iskevät: Tälle alueelle 30–40 senttimetriä lunta alkuviikolla – myräkän jälkeen jopa 20–40 pakkasastetta

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 12.1. klo 17.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa