Sääuutiset ja blogi> Näin lumipyry ja myrsky iskevät: Tälle alueelle 30–40 senttimetriä…
Uutiset |

Näin lumipyry ja myrsky iskevät: Tälle alueelle 30–40 senttimetriä lunta alkuviikolla – myräkän jälkeen jopa 20–40 pakkasastetta

Takatalvi Jyväskylässä huhtikuussa 2019.
Alkuviikolla Suomeen tulee runsaita lumisateita. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Sankka lumipyry iskee Suomeen tiistain vastaisena yönä. Lunta tulee alkuviikon aikana osassa maata paikoin 30–40 senttimetriä. Tuuli voimistuu myrskyksi merellä, myrskypuuskat ovat mahdollisia tiistaina etenkin lännessä.

Maanantaiaamuna herättiin jo paikoin reippaisiin, kymmenen senttimetrin lumikertymiin, mutta tämä oli vasta alkusoittoa. Lumisateita on sääkartoilla alkuviikon ajan. Pahin pyry on edessä tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana. Tuuli voimistuu merellä myrskylukemiin. Mantereella tuuli on tiistaina voimakasta maan etelä- ja länsiosassa, etenkin lännessä voi esiintyä myrskypuuskia.

– Kolmen päivän lumikertymäksi maanantaista keskiviikkoon on ennustettu paikoin etelässä ja lounaassa 30–40 senttimetriä, laajemmalla alueella etelässä ja lännessä 10–25 senttimetriä. Maan keskivaiheilta Pohjanmaalle sekä Tornionjokilaakson Lapissa lunta on tulossa 4–10 senttimetriä ja muualla maassa alle neljä senttimetriä. Ennustetut lumikertymämäärät ovat jonkin verran pienentyneet sunnuntaina ennustetuista, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lumikertymäennuste 11.–13.1.2021.
Lumikertymäennuste 11.–13.1.2021.

Sankka lumipyry rymistelee Suomeen

Maanantaina maan kaakkoisosasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuu hajanainen lumisadealue, josta voi päivän mittaan sadella lunta muutama senttimetri. Maanantain edetessä tämä lumisadealue kuivahtaa vähitellen. Maan länsiosassa pilvipeite rakoilee paikoin, mutta enimmäkseen sää on pilvinen.

Sää on lauhtunut maanantaiksi maan etelä- ja länsiosassa 0–3 pakkasasteeseen. Maan keskiosassa on 5–10 ja idässä ja pohjoisessa laajalti 10–20 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistain vastaisena yönä alkaa säässä tapahtua.

– Yön aikana Suomeen leviää lounaasta lumipyryalue. Tiistaiaamuun mennessä lunta tulee maan etelä- ja länsiosassa. Lumentulo on etelässä ja lounaassa laajalla alueella runsasta. Ajokeli on erittäin huono, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta pyryn ja tuulten ennuste!

Lumentuloon liittyy myös voimakasta tuulta, merellä jopa myrskyä ja mantereella mahdollisesti paikoin myrskypuuskia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kaakkoistuuli voimistuu jo tiistain vastaisena yönä Selkämerellä myrskylukemiin. Tiistaiaamuna puuskainen kaakkoistuuli on voimakasta maan etelä- ja länsiosassa, paikoin voi esiintyä myrskypuuskia. Päivän edetessä tuuli vähitellen heikkenee, vaikka koko päivä tulee olemaan maan etelä- ja keskiosassa tuulinen, Joanna Rinne toteaa.

"Tiistaiaamuun mennessä lunta tulee maan etelä- ja länsiosassa. Lumentulo on etelässä ja lounaassa laajalla alueella runsasta. Ajokeli on erittäin huono."

Tiistain edetessä lumisadealue pysyy melko paikallaan.

– Runsaimmat sateet tulevat päivälläkin etelässä ja lounaassa, heikommin lunta satelee paikoin maan keskiosassa sekä Pohjanmaan tietämillä.

Ennusteen mukaan sateet tulevat laajalti täysin lumena, mutta lounaisimmassa Suomessa lämpötila nousee nollaan tai asteen verran plussalle, joten satava lumi on märkää. Ahvenanmaalla sateet tulevat osin vetenä.

"Kaakkoistuuli voimistuu jo yöllä Selkämerellä myrskylukemiin. Tiistaiaamuna puuskainen kaakkoistuuli on voimakasta maan etelä- ja länsiosassa, paikoin voi esiintyä myrskypuuskia."

Tiistai on lounaassa ja etelässä melko lauha päivä. Lämpötila on puoliltapäivin lounaassa 0–1 plusastetta, muuten etelässä ja lännessä on pakkasta 1–4 astetta. Maan keski- ja itäosassa pakkasta on 5–10 astetta, Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosassa 10–20 astetta.

Tiistai-iltana lumisateet jatkuvat maan etelä- ja länsiosassa, mutta heikkenevät hieman.

– Maan pohjoisosaan työntyy idän puolelta kylmää ilmaa. Sää selkenee ja pakastuu. Keskiviikon vastaisena yönä pakkasta voi etenkin itäisessä Lapissa olla reilusti yli 30 astetta. Myös lounaassa lämpötilat painuvat pakkaselle. Märät tienpinnat ja sohjo jäätyvät, sanoo Joanna Rinne.

Keskiviikon mittaan lumisateet väistyvät – pakkanen kiristyy

Keskiviikkona paikoin runsaitakin lumisateita tulee vielä maan etelä- ja länsiosassa, mutta sateet väistyvät vähitellen Suomen eteläpuolelle. Päivän kuluessa pohjoisen kylmä korkeapainealue vahvistuu. Maan keskiosassa sää selkenee.

Pakkasta on keskiviikkona etelässä jo 5–10 astetta, maan keskiosan pilvisillä alueilla 10–20 astetta ja Pohjois-Karjalan ja maan pohjoisosan selkeillä alueilla pakkasta on enimmäkseen 20–35 astetta.

– Paikallisesti keskiviikkona, torstaina tai perjantain vastaisena yönä kylmimmillä alueilla voi olla jopa 40 pakkasastetta, Joanna Rinne toteaa.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva!

Torstaina sää alkaa muuttua selkeämmäksi myös maan eteläosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Etelässäkin pakkanen kiristyy 15–20 asteeseen, muualla maassa pakkasta on laajalti 20–35 astetta. Osassa Pohjois-Lappia sää alkaa kuitenkin lauhtua pohjoisesta päin, joten pakkaslukemat jäävät siellä 10–20 asteeseen, Joanna Rinne sanoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan perjantaina maan eteläosasta Etelä-Lappiin saakka pakkasta on laajalti 20–25 astetta. Aivan pohjoisimmassa Lapissa lämpötila nousee kuitenkin nollaan asteeseen, jopa vähän plussan puolelle. Viikonloppuna kireimmät pakkaset näyttävät väistyvän.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste ei tunne armoa – talven jäätävimmät viikot saapumassa, lunta jopa 40 senttiä

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 12.1.2021 klo 09.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat