Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Utsjoella mitattu –40 astetta – sunnuntaina lännestä lumipyryä, pohjoisessakin kireimmät pakkaset hellittävät
  Uutiset |

  Utsjoella mitattu –40 astetta – sunnuntaina lännestä lumipyryä, pohjoisessakin kireimmät pakkaset hellittävät

  Pakkasaamu Inarissa Kettujoen rannalla.
  Pakkasaamu Inarissa Kettujoen rannalla. Kuva: Foreca, Inari, 27.11.2020

  Tänään tapaninpäivänä Utsjoella on mitattu Suomen tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila. Kireät pakkaset jatkuvat Lapin koillisosassa vielä sunnuntainakin, mutta lännestä leviävät lumisateet yltävät vähitellen myös koilliseen.

  Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla pakkanen on jatkanut kiristymistään päivän mittaan –40,9 asteeseen, joka on tämän talvikauden toistaiseksi kylmin lämpötila. Samalla myös aiempi tämän koko vuoden kylmin lämpötila, –38,8 astetta, jäi toiseksi. Se mitattiin samalla Kevojärven havaintoasemalla tammikuun 27. päivä.

  Yli 30 asteen pakkasia on mitattu tänään myös muualla koillisessa: Inarissa, Kittilässä, Sodankylässä ja Sallassa.

  Sunnuntaina lännestä lumipyryä

  Huomenna sunnuntaina kaakkoistuuli voimistuu kohtalaiseksi ja pilvisyys lisääntyy vähitellen myös Lapin koillisosassa, josta kylmin ilma alkaa väistyä pohjoiseen. Etenkin maan länsiosassa puuskat ovat kovia, ja läntisillä merialueilla on myrskypuuskiakin.

  Pohjois-Atlantilla liikkuva matalapaine tuo Suomeen asti lumisateita. Lumisade tulee tuulen voimistuessa paikoin pyrynä. Maan länsiosassa sää lauhtuu ja lumisade muuttuu päivällä Etelä-Suomen länsiosassa sekä paikoin lännessä väliaikaisesti vesisateeksi. Itäisimmässä Suomessa sää on huomenna enimmäkseen poutainen. Sateen etenemistä voi seurata Forecan sadetutkasta.

  Tuuli voimistuu sunnuntaina maan länsiosassa sekä Perämeren ympäristössä.
  Tuuli voimistuu sunnuntaina maan länsiosassa sekä Perämeren ympäristössä.

  Yöllä sateet painottuvat jo Pohjois-Suomeen, jonka länsiosassa tulee sunnuntaina vuorokauden aikana 5–15 senttimetriä lunta.

  Ajokeli on lännessä ja iltaa kohti myös pohjoisessa monin paikoin huono.

  Sunnuntaina päivällä lämpötila on Uusimaa–Keski-Pohjanmaa-linjan länsipuolella 0–4 astetta nollan yläpuolella, lämpimintä on lounaisrannikolla. Muualla maan etelä- ja keskiosassa on enimmäkseen heikkoa pakkasta. Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin on 8–14 pakkasastetta ja Lapin koillisosassa 20–30 pakkasastetta. Maanantain vastaisena yönä koillisen kova pakkanen hellittää.

  Alkuviikolla lumisateita ja pikkupakkasta

  Ensi viikon alussa melko tuulinen sää jatkuu ja Suomeen saapuu ajoittain etelästä uusia sadealueita. Suurin osa sateista tulee lumena, etelässä sekä Länsi-Suomen länsiosassa mukana on paikoin myös vesisadetta.

  Maanantai-iltana maan etelä- ja keskiosassa myös paikallinen jäätävä sade on mahdollista, etenkin etelässä ja lännessä.

  Lämpötila on päivisin suuressa osassa maata 1–6 pakkasasteessa, etelässä ja lännessä etenkin rannikon lähellä lämpötila on nollassa tai hieman sen yläpuolella. Idässä Pohjois-Karjalasta Lappiin on paikoin reilut 10 pakkasastetta.

  26.12.2020 kello 20.10: Päivitetty kylmintä lämpötilaa.

  Anna Latvala

  Päivitetty 26.12. klo 22.32

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa