Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viileä vilahdus ennustekartoilla! Katkeaako helleputki, tuleeko ennätyksiä? 
  Uutiset |

  Viileä vilahdus ennustekartoilla! Katkeaako helleputki, tuleeko ennätyksiä? 

  Pitkään jatkunut kuuma sää on kuivattanut maaston.
  Pitkään jatkunut kuuma sekä pitkälti myös kuivana pysynyt sää on kuivattanut maaston. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 9.7.2021

  Helleputki on ollut päällä kesäkuun 17. päivä lähtien, kun aina jossain päin maata lämpötila on päivä toisensa perään noussut 25,1 asteeseen tai sen yli. Nyt ensi viikon ennusteissa vilahtaa vihjaus jo laajemmasta hellityksestä helteeseen.

  Sää on jatkunut lämpimänä jo pidemmän aikaan. Hellettä on mitattu viimeisimmän hellejakson aikana peräjälkeen jo 17. kesäkuuta lähtien. Tämä tekee sunnuntaista, heinäkuun 11. päivästä, meneillään olevan hellejakson 25. hellepäivän.

  Tällä saralla matkaa ennätykseen vielä on. Viimeksi vuonna 2014 hellepäiviä ynnättiin yhteen ennätys silmissä. Tuolloin helleputken pituus ylsi digitoitujen tilastojen jaetulle ykkössijalle vuoden 1973 helleputken kanssa. Molempina vuosina hellettä mitattiin aina jossain päin Suomea yhteensä 38 perättäisenä päivänä.

  Asemakohtaisen helleputken ennätykseen mahdollisuudet vaikuttaisivat olevan. Toistaiseksi pisin, vuodesta 1961 alkavissa tilastoissa oleva, asemakohtainen helleputki on 26 päivää. Ennätys on vuodelta 2014. Tuolloin hellettä esiintyi Helsingin Kumpulan havaintoasemalla 18.7-12.8. sekä Kouvola Utti lentoportintien ja Hattula Lepaan asemilla 17.7.-11.8..

  Tällä hetkellä ainakin Kouvolan Anjalan asemalla hellettä on mitattu yhtäjaksoisesti jo 24 päivää 18. kesäkuuta lähtien ja lähipäivinä lisää hellettä on yhä odotettavissa. Myös useilla muilla havaintopaikoilla on helteiset lukemat vilisseet mittareissa, mutta matkan varrella on mahtunut mukaan yksi tai useampi viileämpi päivä ja hellepäivien jatkumo on päässyt katkeamaan.

  Lue myös: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

  Ensi viikolla kohti ennätystä

  Alkuviikolla korkeapaine vaikuttaa etenkin maan eteläisellä puoliskolla ja sää on aurinkoista, enimmäkseen poutaista – sekä laajalti helteistä. Pieni sadekuurojen kehittymisen mahdollisuus on olemassa tiistaina ja keskiviikkona eteläosassa maata.

  Hellettä vaikuttaisi siis riittävän uuteen, yksittäisen aseman helleputkiennätykseen asti.

  Pohjoiseenkin lämpöä yltää. Maanantaina Lapissa tulee yhä sade- ja ukkoskuuroja ja sää on pilvisen puoleista, mutta hellelukemia mitattanee ainakin paikoin Etelä-Lapin korkeudella asti. 

  Paikallisesti viilentävien sadekuurojen mahdollisuus on myös Pohjanmaalta Koillismaalle ja Kainusseen ulottuvalla alueella, mutta rannikkoa tuuli pitää aurinkoisempana ja poutaisempana, vaikkakin myös paikoin viilentää.

  Tiistaiksi helteistä ilmaa virtaa laajemmalle Lappiin, mutta luoteesta saapuu sadealue, jonka perässä ylle virtaa viileämpää ilmaa päivän mittaan. Vaikka sade väistynee jo keskiviikoksi, viileää ilma vaikuttaisi jäävän Lapin ylle ja lämpötila jäävän pilvisimmillä alueilla alle 20 asteen, etelämpänä odotettavissa on yhä paikka paikoin hellettä.

  Lue myös: Vesistöt lämpiminä: Järvihellettä ja Itämerikin "vähintään 4 astetta normaalia lämpimämpi"

  Helle nostaa merivedenkin lämpötilaa.
  Rannikoilla tuuli viilentää paikoin alkuviikolla. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 8.7.2021

  Viileä tuulahdus – hengähdys helteistä?

  Viikon puolivälin vaiheilla ennusteessa epävarmuus alkaa kasvaa, mutta mukana on ennuste ennusteelta pysynyt vihjaus viileästä tuulahduksesta, joka vaikuttaisi nyt olevan tulossa.

  Viimeisimpien ennusteiden pohjalta arvioituna viikon puolivälin ja viikonlopun välillä lännestä on saapumassa sadealue ukkosineen, jonka jälkipuolella luoteisvirtaus voimistuu ja puhaltaa ylle viileää ilmaa.

  Sateen edellä on yhä odotettavissa 30 asteenkin lämpötiloja, todennäköisimmin etelän ja idän suunnalla, ja kosteuden lisääntyessä sää pääsee laajalti kuivemman alkuviikon jälkeen taas hiostavan kuumaksi.

  Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että tuulahdus sateen jälkipuolella saisi helteisen ilman väistymään Suomen yltä. Helleilmamassa jää kuitenkin lähistölle ja ei ole vielä poissuljettua, etteikö se kurkottaisi pian jo uudestaan osaan maata. 

  Sateen ja viileän ilman saapumisen ajoituksesta ja levittäytymisen laajuudesta sekä helleilman takaisin kurkotuksesta on vielä kiinni, katkeaako jo kesäkuun puolella alkanut helleputki koko maan osalta tarkasteltuna vai ehtiikö lämpötila kammeta itsensä helteelle sateen etu- ja jälkipuolella ilman katkoja.

  Katkeaa helleputki tai ei, ainakin isoon osaan maata on odotettavissa tämän hetken ennusteen valossa hetkeksi maltillisempia kesälämpötiloja.

  Lue seuraavaksi: Heinähelle ei hellitä – uusi kuukausiennuste: Lämmintä jopa elokuulle asti?

  Jenna Salminen

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa