Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Paukkupakkasia seuraa lumipyry: Sää lauhtuu paikoin jopa lähes 30 astetta – myös vesisateita ja jäätäviä sateita tulossa
  Uutiset |

  Paukkupakkasia seuraa lumipyry: Sää lauhtuu paikoin jopa lähes 30 astetta – myös vesisateita ja jäätäviä sateita tulossa

  Joulukuisia lumisateita.
  Loppuviikon ennusteissa on lumi- ja vesisateita sekä jäätäviä sateita. Arkistokuva: Ari Branthin

  Viikko on alkanut kylmänä, mutta sää on lauhtumassa rajusti loppuviikon ja ensi viikon aikana. Ennusteissa on lumisateita myös maan eteläosaan. Sateet voivat kuitenkin paikoin olla myös vettä, ensi viikolla mahdollisesti jopa Lapissa asti. Lumisateiden ja lauhtumisen lisäksi jäätävät sateet huonontavat ajokeliä loppuviikolla.

  Torstain vastaisena yönä pakkanen oli vielä osassa maata kireää. Yön kylmin lukema mitattiin Utsjoen Kevojärvellä, −33,2 astetta. Etelässäkin lämpötila oli laajalti −10 ja −20 asteen välillä, paikoin kylmemmissäkin lukemissa. Lappeenrannassa mitattiin jopa −31,0 astetta. Sää alkaa kuitenkin nyt vähitellen lauhtua.

  – Lämpötila lähtee kipuamaan ylöspäin viikon puolivaiheilta alkaen, ensin Suomen lounaisosassa ja vähitellen pohjoisessa asti. Jo lauantaina varsinkin lounaisrannikolla on mahdollisuus suojasäähän, sunnuntaina etelässä sekä lounaassa lämpötilat ovat nollan molemmin puolin. Lämpötilat nousevat alkuviikon pakkaslukemista laajalti 15–25 astetta, paikoin jopa lähes 30 astetta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Tuuli voimistuu torstaina, kovimmat pakkaset hellittävät

  Torstaina kaakkoistuuli alkaa jo voimistua lännessä ja etelässä, Pohjois-Lapissa lounaistuuli on kohtalaista.

  Revontulet heijastuvat Oulujoesta pakkasyönä.
  Revontulet heijastuivat Oulujoesta pakkasyönä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 3.12.2021

  – Kovin pakkanen alkaa hellittää jo torstaina lännessä ja etelässä, Ahvenanmaalla ollaan jo nollan vaiheilla tai vähän plussan puolella. Päivä on suuressa osassa maata poutainen, mutta Lapissa sataa vähän lunta, Anna Latvala sanoo.

  Perjantaina ja viikonloppuna lumipyryä – osa sateista vettä ja jäätävää sadetta

  Perjantai on tuulinen päivä. Lounaan saaristoa lukuun ottamatta on vielä pakkasta, enimmäkseen 5–15 pakkasastetta. Sadealue lähestyy Suomea lounaasta.

  – Hyvin kylmä ilmamassa on jo tässä vaiheessa väistynyt Suomesta itään ja koilliseen. Lisäksi voimakas tuuli estää pakkasta kiristymästä. Perjantaina päivällä lunta sataa näillä näkymin jo Uudellamaalla ja paikoin Lounais-Suomessa, iltapäivällä mahdollisesti paikoin Satakunnassakin. Voimakkaan tuulen vuoksi lunta voi suorastaan pyryttää. Lunta kertynee perjantain aikana etelässä parista senttimetristä jopa kymmenen senttimetrin tienoille. Tuuli vaikuttaa myös kinostamalla lunta, Anna Latvala ennustaa.

  Perjantai-illasta alkaen jäätävän sateen mahdollisuus kasvaa jo maan etelä- ja länsiosassa.

  Lauantain vastaisena yönä hajanainen lumisadealue leviää laajemmin maan etelä- ja keskiosaan ja alkaa siirtyä pohjoiseen.

  Katso videolta lumi- ja vesisateiden ennuste lauantaille asti!

  Lauantaina lunta tulee vähäisistä lumisateista paikallisesti 5–10 senttimetriin. Yli viiden senttimetrin lumisademääriä voi kertyä sekä etelässä että Lapissa.

  – Etelästä leviää maan etelä- ja keskiosaan jo uusi hajanainen sadealue, jossa suuri osa sateesta tulee lumena, mutta monin paikoin voi tulla myös jäätävää sadetta. Etelässä ja lounaassa on myös mahdollisuus vesisateeseen, mikäli sää lauhtuu päivän ja illan kuluessa riittävästi.

  Lauantaina iltapäivällä lämpötila vaihtelee lounais- ja paikoin etelärannikon nollan tienoilta maan keskiosan 2–8 pakkasasteeseen ja pohjoisen 5–15 pakkasasteeseen, kylmintä on Pohjois-Lapissa. Tuuli heikkenee vähitellen.

  – Sään lauhtuessa myös ajokeli muuttuu huonommaksi: pitkin maan etelä- ja keskiosaa voi viikonloppuna, etenkin lauantaista sunnuntaiaamuun, tulla jäätäviäkin sateita. Alijäähtynyt vesi jäätyy osuessaan pintoihin, kuten tiehen tai auton tuulilasiin, varoittelee Anna Latvala.

  Jäätävä sade kuorrutti auton.
  Jäätävä sade voi kuorruttaa auton ja tehdä tiet liukkaiksi. Arkistokuva: Foreca, Vantaa, 21.2.2021

  Tämän hetken ennusteen mukaan matalapaineen keskus jatkaa sunnuntaina Suomen länsipuolella matkaansa kohti pohjoista.

  – Sunnuntaina sää on siis ainakin vielä aluksi sateinen. Maan keski- ja pohjoisosassa sade tulee enimmäkseen lumena, sen sijaan etelässä ja lounaassa on lumisateen jäljessä jälleen paikoin mahdollisuus vesisateeseenkin.

  Päivälämpötila on sunnuntaina enimmäkseen 0–10 pakkasastetta, aivan etelässä ja lounaassa etenkin rannikon läheisyydessä ollaan näillä näkymin vähän plussan puolella. 

  Ensi viikon sää: Miten käy lumien?

  Ensi viikolla sää muuttuu jälleen vähitellen tuuliseksi. Sateita saapuu ajoittain Suomeen etelästä ja lännestä.

  – Samalla sää voi lauhtua kunnolla Lapissa asti. Vesisateet ovat sielläkin paikoin mahdollisia, mutta viikon aikana sateita tulee todennäköisesti sekä etelässä että pohjoisessa lumena ja vetenä, Anna Latvala ennustaa.

  Miten sitten käy tähän mennessä tulleille ja tämän viikon lopussa sataville lumille?

  – Ajoittain vetenä tulevat sateet sekä lauha suojasää saavat lumipeitteen vähän hupenemaan. Niillä alueilla, missä lunta on vain vähän, lumipeite ei siis välttämättä jää pysyväksi ja joulun lumitilannetta ei vielä tiedetä, toteaa Anna Latvala.

  Valkea joulu tilastoissa 1991–2020
  Valkean joulun esiintyvyys tilastojen mukaan 1991–2020.

  – Lauhasta säästä huolimatta etelässäkin on kuitenkin ensi viikon aikana pakkasia. Tämän alkuviikon kaltaisille koville pakkasille voi kuitenkin heittää ainakin hetkeksi hyvästit, Anna Latvala sanoo.

  Lue seuraavaksi: Joulukuun kuukausiennuste: “Säässä tapahtuu melko raju muutos” – tältä näyttää jouluviikko nyt!

  9.12.2021: Päivitetty ennustetta ja havaintoja.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 9.12.2021 klo 09.50

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat