Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Eteläsuomalainen, älä anna talven yllättää – lähipäivät petollisen liukkaita, uusi lumipyry kärkkyy ensi viikolla
  Blogi |

  Eteläsuomalainen, älä anna talven yllättää – lähipäivät petollisen liukkaita, uusi lumipyry kärkkyy ensi viikolla

  Sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä ajokeli voi olla etelässä petollisen liukas jäätyvien tienpintojen vuoksi.
  Sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välillä ajokeli voi olla etelässä petollisen liukas jäätyvien tienpintojen vuoksi. Kuva: Foreca, Markus Mäntykannas

  Unholaan nyt jää  leuto lokakuun sää. Etelä-Suomessa on todennäköisesti vasta alkuviikosta siirrytty termisestä kesästä syksyyn ja jo nyt talvi uhittelee. Ajokeli muuttuu paikoin hyvinkin liukkaaksi lähivuorokausien aikana.

  Eteläsuomalaiset, tehdään lupaus toisillemme: ei anneta aikaisen talven kolkutuksen yllättää tänä vuonna. Parempi katsoa kuin katua!

  Lappiin ja paikoin itäiseenkin Suomeen on satanut lauantaina virallinen ensilumi, ja pian meno muuttuu talvisemmaksi myös maan keski- ja eteläosassa.

  Ensilumi satoi Kuusamoon lauantaina 17.10.2020.
  Ensilumi satoi Kuusamoon lauantaina 17.10.2020. Kuvankaappaus: @paumaria_ (Instagram)

  Sunnuntain aikana lisää lunta ja jäätyviä tienpintoja

  Sunnuntaiyön ja -aamun aikana lunta pyryttää sakeasti varsinkin Etelä-Lapin alueella, missä kertymä on yleisesti 10–20 senttimetriä, paikoin enemmänkin.

  Esimerkiksi Rovaniemellä herätään hyvinkin valkeaan maisemaan, vaikka sateet lauantaina vielä tulevatkin vetisinä.

  Kylmää ilmaa alkaa sunnuntaiyön aikana kiertyä jo maan länsiosaan, missä osa sateista voi tulla lumena ja erityisesti kosteat ja suolaamattomat tienpinnat uhkaavat jäätyä.

  Sunnuntai-illan ja maanantaiyön aikana tämä sama vitsaus on käymässä toteen myös eteläisessä Suomessa, mukaan lukien Uusimaa ja pääkaupunkiseutu.

  " Nyt on syytä harkita tarkkaan, onko maan etelä- ja keskiosassa tarpeen lähteä maanantaiaamuna omalla autolla liikenteeseen, jos on kesärenkaat vielä alla.

  Maanantaiyön aikana lunta voi kertyä maan keskivaiheilla, myöhemmin maanantaina lumihiutaleita voidaan nähdä etelämpänäkin. 

  Mutta lumi ei välttämättä ole tässä nyt se petollisin elementti: lumen näkee helposti paljain silmin ja sen aiheuttamaa liukkautta on helpompi ennakoida. Ongelman muodostavat jäiset tienpinnat, joita voi maan etelä- ja keskiosassa olla monessakin paikassa maanantaiaamuna erityisesti alemmalla tieverkostolla.

  Talvinen säteilysumu,. jossa kylmällä ja alavalla pellolla muodostui sumua
  Ajokeli voi lähipäivinä olla talvinen suuressa osassa maata. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Uusi lumipyry uhittelee ensi viikolla

  Harvoin olen joutunut lokakuun puolella kertomaan eteläsuomalaisille lumipyryn uhasta, mutta potentiaalia on ensi viikolla pariinkin otteeseen.

  " Sadealueet tunkeutuvat tulevalla viikolla Pohjois-Euroopassa olevan kylmän ilmapussin sisään ja sateen olomuoto on varsinkin sisämaassa yöaikana herkästi lunta.

  Tällä hetkellä näyttääkin siltä, että keskiviikkoyönä lunta voi sataa useampia senttejä maan etelä- ja länsiosassa sisämaassa, rannikoilla sateet pysyvät pääosin vetenä.

  Keskiviikkoyönä lunta voi sataa laajemminkin maan etelä- ja länsiosassa sisämaassa.
  Jos tämän hetkinen ennuste toteutuu, keskiviikkoyönä lunta voi sataa laajemminkin maan etelä- ja länsiosassa sisämaassa. Kuva: Foreca

  Alkaako talvi varkain?

  Ennusteet näyttävät nyt kovin talvisilta, vaikka ensi viikon puolivälissä koetaankin tilapäinen lauhtuminen.

  " En kuitenkaan usko, että terminen talvi vielä alkaa maan etelä- ja keskiosassa, mutta Pohjois-Suomen osalta se on mahdollista.

  Termisen talven määritelmä täyttyy, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvästi pakkasen puolelle.

  Kalseasta lokakuun lopusta huolimatta pääsemme vielä hyvin todennäköisesti nauttimaan loppusyksyn perinsuomalaisesta harmaudesta ja kylpemään leudossa marraskuisessa tihkusateessa.

  Lue seuraavaksi: Lapissa satoi yöllä yli 5 cm lunta, lumipyry sakenee

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 17.10. klo 17.15

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa