Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Öisistä pakkasista syysmyräkkään: Tuuli voimistuu – näille alueille osuvat runsaimmat sateet ja kovimmat puuskat
  Uutiset |

  Öisistä pakkasista syysmyräkkään: Tuuli voimistuu – näille alueille osuvat runsaimmat sateet ja kovimmat puuskat

  Harmaata ja tuulta Lohtajalla.
  Tuuli on voimistumassa merellä ja osassa maata. Arkistokuva: Matti Hietala, Lohtaja

  Pakkasia on mitattu viime öinä, paikoin etelässä asti. Osaan maata on loppuviikolla luvassa sateita, lisäksi etenkin torstai ja perjantain vastainen yö ovat tuulisia. Lounaissaaristossa vettä voi sataa torstaista lauantaille noin 30 millimetriä, etelässä, maan keskiosassa ja lännessä puolestaan 15–20 millimetriä.

  Keskiviikon vastaisena yönä mitattiin syyskauden tähän asti kylmin lämpötila, kun Ylivieskassa oli −6,8 astetta. Pakkasta oli paikoin etelässä ja lounaassa asti. Esimerkiksi Helsingissä Malmin lentoasemalla oli −0,8 astetta ja Turun lentoasemalla −2,4 astetta.

  Torstain vastaisena yönä pakkasta oli etenkin idässä ja paikoin etelässä. Yön kylmin lukema mitattiin Lappeenrannassa, −5,1 astetta.

  Säätyyppiin on tulossa nyt muutoksia. Suomen päällä pitkään ollut korkeapaine ja viileän ilmamassan alue ovat väistymässä.

  – Atlantilla muodostumassa oleva matalapaineen keskus liikkuu lähipäivien aikana kohti Suomea. Lisäksi meillä pitkän aikaa jatkunut pääosin pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus on nyt kääntymässä etelänpuoleiseksi. Lännestä lähestyy runsaamman pilvisyyden ja sateiden alue. Myös tuuli voimistuu, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Sateita leviää Suomeen – jopa myrskypuuskia merelle, puuskaista tuulta myös maalle

  Keskiviikkona tuuli myllersi jo osassa Lappia.

  Torstaina tuuli voimistuu alkuun läntisillä merialueilla ja maan länsiosassa. Merellä ja länsirannikon tuntumassa voidaan käydä puuskissa myrskylukemissa. Torstain edetessä ja perjantain vastaisen yön aikana tuuli voimistuu myös maan eteläosassa.

  Puuskaennuste torstai-iltapäivälle 23.9.2021.
  Puuskaennuste torstai-iltapäivälle 23.9.2021.

  – Maa-alueilla puuskissa tuulen nopeus on ajoittain yli 15 m/s. Suomenlahdella voi torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana esiintyä jopa myrskypuuskia. Keskituulen ei ennusteta yltävän myrskyksi asti, mutta on mahdollista, että paikallisesti havaitut keskituulen voimakkuudet voivat meriasemilla käväistä jopa myrskyn puolella, tai ainakin lähellä myrskyrajaa, Joanna Rinne sanoo.

  Myrskyraja on 21 m/s.

  Torstaina maan länsiosaan leviää sateita lännestä. Myös Käsivarren Lapissa ja Lapin länsipuoliskolla tulee sateita. Muualla sää on melko pilvinen, vaikka idässä ja etelässä voi aurinkokin paistaa ajoittain.

  – Torstaina sateita tulee runsaimmin aivan länsirannikolla, jossa sadetta kertyy vuorokauden aikana enimmillään noin 10 millimetriä.

  Päivälämpötilat ovat torstaista aina lauantaille asti etelässä enimmäkseen 9–11 astetta, maan keskiosassa 7–10 ja pohjoisessa 4–10 astetta.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 23.9.2021.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 23.9.2021.

  Torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana sateet levittäytyvät myös maan eteläosaan.

  Ennuste torstai-illalle 23.9.2021.
  Ennuste torstai-illalle 23.9.2021.

  Perjantaina päivällä sateita tulee siellä täällä. Pilvisyys vaihtelee, eniten ajoittaista aurinkoa nähdään maan itäosassa. Tuulet heikkenevät jo perjantaipäiväksi.

  – Perjantaina sateet painottuvat edelleen länteen ja etelään, mutta ne ovat edellispäivää laajemmalla alueella ja hajanaisempia. Sadetta tulee enimmillään 5–10 millimetriä, pohjoisessa korkeintaan pari millimetriä.

  Sateet heikkenevät perjantain mittaan.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 24.9.2021.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 24.9.2021.

  Lauantain vastaisena yönä Suomeen leviää uusia sateita lännestä. Sadealue liikkuu lauantaina maan yli. Sadetta kertyy ennusteen mukaan etelässä, lännessä ja maan keskiosassa jälleen noin 5–10 millimetriä.

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 25.9.2021.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 25.9.2021.

  – Lounaissaaristossa kolmen vuorokauden sademäärä torstaista lauantaille voi olla yhteensä jopa 30 millimetriä. Yleisemmin etelässä, maan keskiosassa ja lännessä tulee 15–20 millimetriä kolmessa vuorokaudessa. Ruotsin Norrlandissa sen sijaan kolmen vuorokauden sademäärä keskiviikosta perjantaille on laajalla alueella jopa 60–80 millimetriä, Joanna Rinne kertoo.

  Sunnuntaiksi poutaisempaa – mitä tapahtuu ensi viikolla?

  Sunnuntaiksi Suomeen ei sateita näyttäisi olevan juurikaan tulossa. Sunnuntain sää on edellispäiviä aurinkoisempi. Päivälämpötilat nousevat pari astetta edeltäviä päiviä korkeammiksi. Esimerkiksi lounaassa lämpötila voi kivuta 14 asteen tienoille, mikäli aurinko pääsee paistamaan.

  Ensi viikon tilanne on vaihdellut ennusteissa.

  – Ensi viikon sää on vielä huonosti ennustettavaa. Ennusteet ovat väläytelleet mahdollisuuksia sekä viileään korkeapainesäähän että hieman lämpimämpään, pilviseen ja sateiseen säätyyppiin. On vielä epävarmaa, kumman vaihtoehdon kannalle ennusteet kääntyvät, Joanna Rinne toteaa.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  23.9.2021: Päivitetty tilannetietoja ja ennustetta uusimpien ennustemallien mukaan.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 23.9. klo 10.34

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat