Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumipyry jyllää Suomen yllä kolme päivää: “Lunta sataa mahdollisesti etelässäkin” – seuraa sadetutkaa!
  Uutiset |

  Lumipyry jyllää Suomen yllä kolme päivää: “Lunta sataa mahdollisesti etelässäkin” – seuraa sadetutkaa!

  Lunta satoi ajoittain sakeasti Jyväskylässä 14. huhtikuuta 2020.
  Lumisateet huonontavat ajokeliä lähipäivinä. Arkistokuva: Maarit Siitonen

  Lauantaista maanantaille kestävät lumisateet tuovat pohjoiseen lunta paikoin 10–30 senttimetriä. Lunta ja räntää voi sataa myös maan keski- ja eteläosassa.

  Tähän asti lumisateet ovat olleet tänä syksynä heikkoja ja paikallisia, mutta nyt pohjoiseen on tulossa ensimmäinen kunnon lumipyry. Lumi- ja vesisateet heikentävät ajokeliä syyslomien meno- ja paluuliikenteessä lähipäivinä.

  – Kolmen päivän aikana lauantaista maanantai-iltaan lunta voi sataa Keski-Lapista Koillismaan itäosaan 10–30 senttimetriä. Kun mukana on myös puuskainen tuuli, ajokeli on huono. Lunta sataa paikoin myös maan keskiosassa, mahdollisesti etelässäkin, mutta määrä jää pieneksi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Näin lumipyry etenee

  Perjantaina illalla lumipyryn tuova matalapaine on jo Norjan rannikolla Suomen luoteispuolella. Lappiin alkaa levitä luoteesta sadetta. Osa sateesta tulee aluksi vetenä Lapin pohjoisosassakin.

  – Yön aikana sateet leviävät jo monin paikoin Pohjois-Suomeen. Lapin pohjois- ja itäosassa sade tulee yöllä lumena, sanoo Anna Latvala.

  Lauantaina tuuli alkaa voimistua ja puhaltaa etelässä sekä maan keskivaiheilla lounaasta, Lapissa tuuli kääntyy vähitellen puhaltamaan koillisesta.

  – Varsinkin Lapissa puuskat ovat paikoin kovia ja lumisade tulee pyrynä, varoittaa Anna Latvala.

  Katso sadetutka ja sateen olomuotoennuste: Forecan sadetutka

  Sadetta tulee lauantaina enimmäkseen maan pohjois- ja keskiosassa. Maan keskiosassa sateet ovat vielä hajanaisia, etelärannikolla voi tulla jokunen vesisadekuuro.

  – Lunta sataa Keski-Lapissa sekä paikoin Koillismaalla, mutta lumisateen raja liikkuu lauantain aikana vähitellen etelämmäs. Lauantaina illalla sää poutaantuu Pohjois-Lapissa, kun taas maan länsiosassa vesisateet yleistyvät, yöllä etelässäkin sataa laajalti vettä. Lunta sataa Perämeren pohjoisrannikon tuntumassa asti. Lauantain aikana Lapin keski- ja kaakkoisosassa lunta voi tulla paikoin 10–20 senttimetriä, ennustaa Anna Latvala.

  Katso videolta, miten lumisateet etenevät!

  Räntää ja lunta paikoin eteläänkin

  Sunnuntaina matalapaine liikkuu hitaasti Suomen yllä. Sateita tulee Keski-Lapista aina eteläisimpään Suomeen asti. Koillistuuli on Lapissa edelleen kohtalaista ja puuskissa kovaa. Läntisillä merialueilla tuuli on kovaa ja ennusteissa on myös myrskypuuskia.

  – Lapissa sekä monin paikoin Koillismaalla pyryttää lunta, mutta myös maan keskiosassa alkaa tulla paikallisesti räntää tai lunta. Sunnuntaina illalla lunta ja räntää alkaa sataa yleisemmin maan keskiosassa, pohjoisessa tulee edelleen ajoittain vettäkin. Maanantain vastaisen yön aikana lumisade voi yltää etelään asti, varsinkin lounaaseen, toteaa Anna Latvala.

  Lämpötilat ovat lauantaina päivällä maan etelä- ja keskiosassa 4–9 astetta, sunnuntaina enää 1–5 astetta. Pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat lauantaina Pohjois-Pohjanmaan 4–7 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin nollaan asteeseen tai pikkupakkaselle. Sunnuntaina Lapissa ollaan nollan ja viiden pakkasasteen välimaastossa.

  Sunnuntain vastaisena yönä pakkasia on etenkin Lapissa ja maan länsiosassa, maanantain vastaisena yönä lämpötila on lähellä nollaa tai vähän pakkasella koko maassa.

  Sateet jatkuvat vielä maanantainakin – uusi pyry ensi viikolla?

  Maanantaina matalapaineen keskus siirtyy Suomen itä- ja kaakkoispuolelle. 

  – Ajoittaisia sateita tulee edelleen suuressa osassa maata, mutta vähitellen Lapin lumisade lakkaa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lumi- ja räntäsateet loppuvat vähitellen illan ja yön aikana. Maan etelä- ja keskiosassa suurin osa sateesta tulee maanantaina vetenä, mutta räntää ja lunta voi paikoitellen sataa etelässä asti, varsinkin maanantaina aamulla. Tiistain vastaisena yönä lumi- ja vesisateet ovat enää paikallisia.

  Tuuli on maanantaina laajalti kohtalaista. Pohjoisessa tulee edelleen paikoin kovia puuskia, etenkin Pohjois-Pohjanmaan seudulla, mutta ne heikkenevät maanantai-iltaa kohti.

  Tiistaina sää poutaantuu hetkellisesti. Tulossa on kuitenkin lisää sateita ja tuulta.

  – Keskiviikkona ja torstaina Suomeen leviää sateita, jotka tulevat etenkin Pohjois-Suomessa osittain lumena. Myös maan keskiosassa lumisade on paikoin mahdollista, mutta ennuste tarkentuu vielä lähempänä maan etelä- ja keskiosan sateiden olomuotojen osalta.

  Maanantaina ja tiistaina lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 0–5 asteen välillä. Pohjoisessa lämpötila on nollan molemmin puolin. Öisin voi yhä olla pakkasta pitkin maata.

  Viikon puolivälissä matalapaineen mukana Suomeen saapuu tämän hetken ennusteen mukaan lämpimämpää ilmaa. 

  – Yölämpötilat voivat kohota maan etelä- ja keskiosassa jälleen nollan yläpuolelle, mahdollisesti loppuviikon aikana paikoin pohjoisessakin. Sade muuttuu laajemmin vedeksi, kertoo Anna Latvala.

  Lue myös kuukausiennuste: Meteorologi: “Toisenkin syyslomaviikon lomailijat saavat näillä näkymin oman myräkkänsä” – katso kuukausiennuste

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.10. klo 17.38

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa