Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lapissa lämpötilat nousivat jopa lähes 40 astetta: Pian myrskyää –…
Uutiset |

Lapissa lämpötilat nousivat jopa lähes 40 astetta: Pian myrskyää – maa-alueillekin puuskaista tuulta

Aaltoja Toini-talvimyrskyn aikana Näsijärvellä Tampereella.
Sää on tuulista etenkin keskiviikkona ja torstaina. Arkistokuva: Ari Branthin

Lämpötilat ovat kohonneet Lapissa paikoin jopa lähes 40 asteella viikonlopun kireistä pakkasista. Viikon keskivaiheilla on odotettavissa tuulista säätä, merelle jopa myrskyä. Tuuli tuntuu myös maa-alueilla.

Lounaisvirtaus on tällä viikolla voimakas Suomessa.

– Sää on tuulista. Voimakkaimmillaan lounaistuuli on ennusteen mukaan keskiviikon ja torstain välisestä yöstä torstaiaamuun, jolloin Merenkurkussa ja Perämerellä tuuli puhaltaa jopa myrskylukemissa. Myrskypuuskia on odotettavissa paikoin Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä, paikallisesti myös Pohjois-Lapissa. Merenkurkussa ja Perämerellä puuskien voimakkuus voi olla ennusteiden mukaan jopa 25–29 m/s, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Katso videolta sateiden, tuulten ja lämpötilojen ennuste perjantaille asti!

Tuuli tuntuu myös laajemmin maa-alueilla Pohjois-Lapin lisäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maa-alueilla tuuli voimistuu keskiviikon mittaan, eniten maan pohjoisosassa. Tuuli on maa-alueilla voimakkaimmillaan torstain vastaisena yönä, jolloin puuskien voimakkuus on Pohjanmaan rannikkoseudulta maan pohjoisosaan laajalti 15–20 m/s, muuten maan etelä- ja keskiosassa 10–15 m/s, torstaina päivällä jopa 15–18 m/s. Yksittäiset puuskat voivat olla jonkin verran näitä lukemia voimakkaampiakin. Tuuli puhaltaa voimakkaimmin Vaasan eteläpuolella rannikolla sekä Perämeren pohjoisrannikolla, kun lounaistuuli puhaltaa suoraan mereltä.

Hurja lämpötilan nousu Lapissa – föhn-tuuli puhalsi yli kuuden plusasteen lukemia

Lapissa lämpötila on noussut paikoin jopa lähes 40 asteella muutaman päivän sisällä.

– Vielä lauantaina yli 30 asteen pakkaslukemia havaittiin laajalti niin Etelä-, Keski- kuin Pohjois-Lapissakin, kun taas tiistaina lämpötila on noussut Utsjoen Kevon Kevojärven sekä Kilpisjärven havaintoasemilla peräti 6,2 plusasteeseen, muuallakin Lapissa paikoin 4–5 plusasteeseen, Joanna Rinne kertoo.

Utsjoen Kevon Kevojärven havaintoasemalla mitattiin vielä myöhään perjantaina illalla −33,0 astetta. Kilpisjärvellä puolestaan oli −32,1 astetta.

– Vielä lauantaina Lapissa vallitsi pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus, sää oli heikkotuulista ja laajoilla alueilla selkeää. Lisäksi ilmamassa Lapin yllä oli kylmää. Sen jälkeen ilmavirtaus on kääntynyt puhaltamaan lännen puolelta. Ilma on tiistaina virrannut Pohjois-Lappiin Norjan Skandien yli föhn-tuulena. Lämmittävä föhn-tuuli sai lämpötilat nousemaan siis jopa yli kuuteen plusasteeseen, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

– Ruotsissa lämpötila on tiistaina noussut pohjoisen Norlannin alueella jopa 7,8 asteeseen ja Norjan Sørkjosenissa eli Rässikäisessä Kilpisjärven pohjoispuolella peräti 12,6 asteeseen. Ennusteiden mukaan lämpötilat laskevat kuitenkin keskiviikon vastaiseksi yöksi Lapissa pakkaselle, eikä vastaavia föhn-tuulitilanteita näy lähipäivien ennusteissa.

Liikkeellä myös joitain lumi- ja räntäsateita

Näyttää siltä, että sateet jäävät tällä viikolla Suomessa melko vähiin, mutta joitain sateita on liikkeellä viikon mittaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskiviikon vastaisena yönä maan itäosassa tulee hyvin paikallisia ja vähäisiä räntäsateita, torstaina maan pohjoisosaan leviää lumisateita. Pohjois-Pohjanmaan rannikolla sateet voivat tulla myös räntänä. Lumikertymää tulee enimmillään viitisen senttimetriä, sekin vain paikallisesti, Joanna Rinne ennustaa.

Perjantain kuluessa maan etelä- ja keskiosan yli liikkuu hajanainen lumi- ja räntäsadealue itään.

– Tästä lumikertymää tulee paikallisesti enimmillään kahdesta viiteen senttimetriä lähinnä paikoittain maan etelä- ja itäosassa. Viikonloppuna Suomen yli saattaa liikkua paikallisia sadealueita, mutta ennusteiden tarkentumista kannattaa vielä odotella, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Katso kevään pitkä ennuste: Tältä näyttää maalis–toukokuun jakso Suomessa!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 7.2.2023 klo 17.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat