Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lapissa mitattu poikkeuksellisen ankara pakkaslukema – etelässä ja…
Uutiset |

Lapissa mitattu poikkeuksellisen ankara pakkaslukema – etelässä ja idässä pyryttää

Ero
Pohjoisen ja eteläisen Suomen säässä on suuri ero. Lapissa pakkanen on paukkunut poikkeuksellisen kireissä lukemissa vuodenaikaan nähden, etelään on kertynyt yön aikana lunta paikoin yli 15 cm. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat

Lapissa on keskiviikkoyön ja -aamun aikana mitattu vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen ankaria pakkaslukemia. Savukosken Tulppion havaintoasemalla lämpötila laski –34,3 asteeseen. Tämä on kylmin huhtikuinen lukema lähes 50 vuoteen.

Suomen eteläpuolitse liikkuva voimakas matalapaineen keskus on tuonut maan etelä- ja itäosaan lumipyryä, pohjoiseen on vastaavasti kulkeunut Jäämereltä arktisen kylmää ilmamassaa.

Keskiviikkoyö ja -aamu ovat olleet Lapissa vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmiä, eli näin kylmää on tähän aikaan vuodesta keskimäärin kerran tai pari vuosisadassa. Kylmän sään mahdollistivat alueelle virrannut hyytävä ilmamassa sekä selkeä ja heikkotuulinen sää.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Lämpötila on laskenut alle –30 asteen peräti kahdeksalla havaintoasemalla. Hyytävimmät lukemat mitattiin Savukosken Tulppion havaintoasemalla, missä lämpötila painui aamukuuden jälkeen –34,3 asteeseen.

Pakkanen
Pakkanen paukkui varhain aamulla Lapissa. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat, Savukoski

Savukoskella mitattu –34,3 astetta on tiettävästi Suomen alhaisin huhtikuinen lukema sitten vuoden 1977, jolloin Sallan Naruskajärvellä mitattiin huhtikuun viidentenä päivänä –34,5 astetta (lähde: Ilmastopalvelu). Huhtikuun kaikkien aikojen kylmyysennätys on –36 astetta ja se on mitattu sekä Kuusamossa (2.4.1912) että Sodankylässä (9.4.1912).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tulevatkin yöt ovat Lapissa hyvin kylmiä ja on mahdollista, että seuraavan kerran poikkeuksellisen alhaisia lämpötiloja mitataan maan pohjois- ja keskiosassakin perjantain vastaisena yönä. Silloin lämpötila voi pohjoisessa jälleen laskea –30 ja –35 asteen välille, maan keskivaiheillakin voidaan mitata alle –20 asteen lukemia.

Kylmyys on koetellut maan pohjoisosaa toden teolla tänä vuonna, sillä tammikuussa Enontekiöllä mitattiin koko 2000-luvun alhaisin lämpötila, kun pakkanen kiristyi 44,3 asteeseen.

Kylmimmät lukemat 3.4.2024
HavaintoasemaLämpötila
Savukoski Tulppio–34,3
Sodankylä Lokka–32,8
Kittilä lentoasema–32,7
Sodankylä Vuotso–32,6
Kittilä Pokka–31,9
Muonio Oustajärvi–31,2
Savukoski kirkonkylä–30,6
Kittilä Lompolonvuoma–30,2

Etelässä ja idässä pyry jatkuu puoleenpäivään, Kouvolassa suurin lumikertymä

Talviset olosuhteet piinaavat myös maan etelä- ja itäosaa tänään. Yön aikana lunta on pyryttänyt eniten Kouvolaan, missä lunta on kertynyt 17 senttimetriä klo 9 mennessä. Muualla maan eteläosassa lumikertymät vaihtelevat 10 senttimetrin molemmin puolin.

Kouvolassa pyry
Kouvolassa ajokeli oli varhain aamulla talvinen ja luminen. Kuva: Fintraffic Oy, kelikamerat, Kouvola

Lumentulo heikkenee aamupäivän aikana ja näyttäisi siltä, että viimeiset lumisateet väistyvät etelästä ja kaakosta puolenpäivän jälkeen. Ajokeli on kuitenkin pyryn ja kylmenemisen jäljiltä huono maan etelä- ja kaakkoisosassa.

Seuraava lumisadealue saapuu Suomeen näillä näkymin perjantaiksi.

Lue seuraavaksi: Huhtikuun kuukausiennuste: Varaudu hyytävään takatalveen, lunta paikoin 30 cm – kuun puolivälissä käänne

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 3.4.2024 klo 09.28

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat