Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huhtikuun kuukausiennuste: Varaudu hyytävään takatalveen, lunta paikoin…
Kuukausiennuste |

Huhtikuun kuukausiennuste: Varaudu hyytävään takatalveen, lunta paikoin 30 cm – kuun puolivälissä käänne

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä 17 asteen raja ylittyi neljällä havaintoasemalla etelässä. Lukemat ovat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkeita. Kuluvasta viikosta muodostuu kuitenkin ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmempi. Takatalvi tekee tuloaan.
Pääsiäisenä eteläisessä Suomessa koettu lämpöpiikki vaihtuu takatalveen ja yöpakkasiin. Kuva vasemmalla: Keijo Väänänen, kuva oikealla: Maarit Siitonen

Sää kylmenee kuluvalla viikolla voimakkaasti ja takatalvi ravistelee maan etelä- ja keskiosaa. Osassa maata lunta voi kertyä 30 cm ja pakkanen voi varsinkin öisin ja aamuisin olla vielä kireää maan keski- ja pohjoisosassa. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan kylmä ja lämmin ilmamassa kamppailevat Suomen ympäristössä ja varsinkin huhtikuun alkupuoli näyttää tavanomaista sateisemmalta.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä 17 asteen raja ylittyi neljällä havaintoasemalla maan eteläosassa. Helsinki–Vantaan lentoasemalla lämpötila kipusi ylimmillään 17,7 asteeseen, mikä on poikkeuksellisen korkea lukema vuodenaikaan nähden. Jos sama lämpötila oltaisiin mitattu päivää aiemmin, olisi siitä tullut maaliskuun uusi lämpöennätys Suomessa. Maaliskuun kaikkien aikojen lämpöennätys, 17,5 astetta, mitattiin 27. päivänä Helsinki–Vantaalla vuonna 2007.

Suomen eteläpuolella maaliskuun viimeinen päivä löi kaikkien aikojen ennätyksiä alustavien tietojen mukaan ainakin neljässä valtiossa. Maaliskuun lämpöennätykset rikkoutuivat kaikissa Baltian maissa sekä Valko-Venäjällä seuraavasti:

Maaliskuun uudet lämpöennätykset (31.3.2024)
Valtio ja paikkakuntaUusi ennätyslukema (°C)
Viro, Valga21,3
Latvia, Skulte22,8
Liettua, Druskininkai25,5
Valko-Venäjä, Lyelchytsy27,1

Maaliskuisen lämpöaallon taustalla oli ainutlaatuinen sääasetelma, joka mahdollisti kesäisen lämpimän ilmamassan virtauksen Pohjois-Afrikan Saharasta saakka. Mukana kulkeutui myös Saharan hiekkapölyä.

Kuluvalla viikolla sää kuitenkin viilenee rajusti varsinkin Pohjois-Euroopassa. Suomessa on takatalvea ilmassa tiistai-illasta eteenpäin, mutta viikon loppupuolella Euroopassa on mahdollisesti avautumassa jälleen hyvin suotuisa asetelma kesäisen lämpimän ilmamassan pulssille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuoreen 1. huhtikuuta julkaistun kuukausiennusteen mukaan Suomi näyttää huhtikuun alkupuolella kuuluvan Etelä- ja Keski-Euroopan kesäisen lämpimän ja Jäämeren arktisen kylmän ilmamassan rajamaastoon. Ilmamassojen rajavyöhykkeellä kulkee ajoittain runsaita sateita.

Huhtikuun puolivälissä on kuitenkin viitteitä matalapainetoiminnan hiipumisesta ja tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta pohjoisessa Euroopassa.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 1.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

1.–7.4.

(Viikko 14)

Sää on tavanomaista kylmempää. Maan etelä- ja keskiosassa poikkeama on 0–3 ja pohjoisessa 3–10 astetta. Viikko on laajalti tavanomaista sateisempi.Hyvä

8.–14.4.

(Viikko 15)

Maan eteläosassa on hieman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää, keskisessä Suomessa ei ole poikkeamaa, pohjoisessa on normaalia kylmempää. Sademäärä on yhä keskiarvoa suurempi.Kohtalainen

15.–21.4.

(Viikko 16)

Ennustettavuus heikkenee. Lämpötila on eteläisimmässä Suomessa ajankohdan keskiarvon yläpuolella, muualla lähellä tavanomaista.Heikko

22.–28.4.

(Viikko 17)

Ennustettavuus on heikko. Eteläisimmässä Suomessa on yhä merkkejä hieman tavanomaista lämpimämmästä säästä.Heikko

1. huhtikuuta alkanut viikko: Ensin raju takatalvi ja napakat yöpakkaset, viikonloppuna voi lämmetä

Huhtikuun ensimmäisen viikon säähän mahtuu peräti kaksi suurta käännettä: ensin saapuu takatalvi lumipyryineen ja viikon loppupuolella sää näyttäisi lämpenevän ainakin maan eteläosassa.

ECMWF:n ennusteessa kuluvasta viikosta ennakoidaan suureen osaan maata tavanomaista kylmempää siten, että aivan eteläisimmässä osassa maata poikkeama on lähellä nollaa astetta, muualla maan etelä- ja keskiosassa 1–3 ja pohjoisessa peräti 3–10 astetta. Sademäärä on ennusteessa Lappia lukuun ottamatta tavanomaista suurempi.

Sää on jo tiistaina selvästi kylmempää kuin pääsiäismaanantaina. Eteläosassa maata lämpötilat ovat laskeneet jopa yli 10 asteella, Keski- ja Pohjois-Suomessa päivän korkeimmatkin lämpötilat jäävät pääosin pakkasen puolelle.

Suomen eteläpuolella on kuitenkin yhä kesäisen lämmintä ilmamassaa, kun taas Jäämereltä työntyy vastaan arktista ilmaa. Tässä ilmamassojen rajavyöhykkeellä matalapaine syvenee tiistaina nopeasti Baltian yllä ja työntää eteläiseen Suomeen runsaita sateita. Tiistai-iltapäivästä lähtien etelärannikolla tulee reilusti vettä, kun taas kauempana sisämaassa alkaa illan kuluessa kunnon lumipyry. Ajoittain voi esiintyä myös jäätäviä sateita.

Takatalvi Jyväskylässä huhtikuussa 2019.
Keskiviikkoaamuna voi näyttää monin paikoin tältä maan etelä- ja itäosassa. Takatalvi saapuu lumipyryn ja voimakkaan tuulen kera. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

Kun matalapaine liikkuu Suomen eteläpuolella idemmäs ja hyytävä koillistuuli voimistuu Suomessa, muuttuvat sateet lumeksi myös etelärannikolla keskiviikkoyön ja -aamun aikana. Maan etelä- ja itäosassa kannattaa keskiviikkoaamuna varautua huonoon tai jopa erittäin huonoon ajokeliin. Suurimmat lumikertymät osuvat ennusteen mukaan Kouvolan ja Savonlinnan välille maan kaakkoisosaan, missä on paikoin voinut pyryttää 20–30 cm lunta keskiviikkoiltapäivään mennessä. Etelärannikolla kertymät jäävät pienemmiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumipyryn jälkeen keskiviikkona lämpötila jää suuressa osassa maata pakkasen puolelle iltapäivälläkin. Päivä tuntuu koillisviiman myötä vuodenaikaan nähden viiltävän kylmältä. Torstaiyönä pakkasta on yleisesti 5–25 astetta siten, että kylmintä on Lapissa. Perjantaiyönä pakkanen voi olla kireää maan keskivaiheillakin, missä –20 astetta voi alittua. Pohjoisessa pakkasta voi olla paikoin 30 astetta, mikä on huhtikuulle harvinaisen kylmää. Kaikkien aikojen huhtikuun kylmyysennätys, –36 astetta, on mitattu vuonna 1912 sekä Kuusamossa että Sodankylässä.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Viikonlopun mittaan uudet matalapaineet lähestyvät Suomea lounaasta. Matalapaineiden reittiin liittyy vielä kuitenkin suurta epävarmuutta, mutta näyttäisi siltä, että ne liikkuvat talvisen ja hyvin lämpimän ilmamassan rajamaastossa. Näin ollen eteläiseen Suomeen voisi yltää jälleen keskisestä Euroopasta hyvin lämmintä ilmamassaa, kun taas maan keski- ja pohjoisosassa kannattaa vielä varautua sankkoihin lumipyryihin ja pakkasiin.

Heti Suomen eteläpuolella liikkuu viikonloppuna niin lämmintä ilmamassaa, että sekä eteläisessä Ruotsissa että Baltian puolella voidaan jälleen ylittää 20 asteen raja. Osa tästä lämmöstä voi kiilata myös eteläiseen Suomeen, mutta meillä lämpötilat jäänevät selvästi alempiin lukemiin.

Katso videolta ennuste takatalven saapumisesta ja lähipäivien voimakkaista tuulista:

8. huhtikuuta alkava viikko: Yhä kylmän ja lämpimän rajamaastossa

Huhtikuun toisella viikolla suursäätila Euroopassa näyttäisi pysyvän samanlaisena. Heti Suomen eteläpuolella on ECMWF:n ennusteessa vahva signaali tavanomaista lämpimämmästä, ajoittain jopa kesäisen lämpimästä säätyypistä, kun taas maan pohjoisosassa talviset olosuhteet jatkuvat yhä. Suomi kuuluu ilmamassojen rajavyöhykkeelle, missä runsaatkin sateet ovat mahdollisia. Sademäärä on ennusteen mukaan Suomessa pitkän ajan keskiarvoa suurempi.

8. huhtikuuta alkava viikko näyttää maan eteläosassa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämmältä, mikä viittaa siihen, että etelämpää Euroopasta voi ajoittain yltää lämpöpulsseja eteläiseen osaan maata. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa reilusti yli 10 asteen päivälämpötiloja. Keskisessä Suomessa lämpötilan ennustetaan olevan lähellä tavanomaista, mutta maan pohjoisosassa on yhä signaali normaalia kylmemmästä säästä, eli kaiketi talviset olosuhteet tulevat siellä jatkumaan. Yöpakkasia voi esiintyä eteläistä Suomea myöden.

Sinivuokko puskee takatalven jälkeen jälleen lumen alta.
Kevät ja talvi kamppailevat vielä Suomessa ensi viikollakin. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä

15. ja 22. huhtikuuta alkavat viikot: Käänne kohti korkeapainetta

ECMWF:n kuukausiennusteessa näkyy 15. huhtikuuta alkavalla viikolla käänne Pohjois-Euroopan säätilassa. Matalapainevoittoisen säätyypin ennustetaan muuttuvan korkeapainevoittoiseen, ja matalapaineiden rata näyttää siirtyvän pohjoisesta Euroopasta kohti keskistä ja itäistä Eurooppaa.

15. huhtikuuta alkavalla viikolla lämpötilan ennustetaan olevan Suomessa lähellä tavanomaista, eteläisessä Suomessa on yhä merkkejä normaalia korkeammista lämpötiloista. Mikäli matalapainetoiminta ennusteen mukaisesti Suomessa hiipuu ja sademäärät laskevat, tarkoittaisi tämä aurinkoisempaa huhtikuun loppua. Tällöin päivälämpötilat olisivat jo varsin keväisiä, mutta yöpakkasia esiintyisi vielä kautta maan.

Huhtikuussa auringonpaistetta on piisannut. Sademäärät ovat jääneet harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen alhaisiksi suuressa osassa Suomea.
Huhtikuun loppupuolisko näyttää ECMWF:n ennusteessa aurinkoisemmalta. Kuva: Keijo Väänänen, Mynämäki

Ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo merkittävästi, kun siirrytään 15. huhtikuuta alkavalle viikolle, joten muutkin käänteet säätilassa ovat mahdollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen sisällä voi olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän ennuste julki: Tältä näyttää huhti–kesäkuun tilanne!

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat