Paikanna

  Kun takatalvi iskee, mistä on kyse? 

  Meteorologiset määritelmät
  Joutsen lumisateessa Jyväskylässä toukokuussa 2020.
  Joutsen lumisateessa Jyväskylässä toukokuussa 2020. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 11.5.2020

  Takatalvesta puhutaan, kun termisen kevään jo alettua sää antaa talvisen kylmää kyytiä.

  Kevät on Suomessa lyhyin vuodenaika ja säältään ailahtelevainen. Kun kevätsää on tuonut tullessaan jo lämpimämpiä päiviä, mutta lämpötilat tippuvat takaisin lähes talviselle tasolle, kyseessä on takatalvi.

  Mikä kevättä keikuttaa?

  Keväisin pohjoisen kylmän ja eteläisempien leveysasteiden ilmamassaraja kulkee Suomen leveysasteilla, kun kylmä ilmamassa alkaa vetäytyä Suomen yltä pohjoiseen ja tilalle saapuu etelästä lämpimämpää ilmaa. Näiden ilmamassojen rajalla syntyy matalapaineita, jotka voivat saapuessaan tuoda jo kesäisen lämmintä ilmaa etelästä. Matalapaine voi yhtälailla jälkipuolellaan kiskoa pohjoisesta talvisen kylmää ilmaa takaisin Suomen ylle ja yllättäin kevätsää muuttuu talviseksi.

  Kun kesken kevään Suomen ylle purkautuu pohjoisesta kylmää polaari-ilmaa, se voi tuoda mukanaan räntä- ja lumisadetta. Tyypillisesti takatalven tuomaan viileään jaksoon liittyy myös yöpakkanen sekä huomattavasti matalammat päivälämpötilat riippuen siitä, kuinka pitkälle kevät on jo ehtinyt edetä ja kuinka kylmää ilmaa pohjoisesta pääsee Suomeen virtaamaan.

  Takatalvi riepotteli Jyväskylää toukokuussa.
  Takatalvi riepotteli Jyväskylää toukokuussa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 11.5.2020

  Miksi takatalvi usein yllättää?

  Takatalvi on usein seurausta kylmän ilman purkauksesta. Kun pohjoisen kylmä ilmamassa alkaa purkautua kohti Suomea sekä työntyä vasten Suomen yllä olevaa keväisen lämmintä ilmaa, syntyy kylmän ilma purkauksen edelle kylmä rintama

  Kylmän rintaman kulkiessa ylitse sille tyypillisesti säässä voi tapahtua nopeitakin muutoksia. Takatalven tapauksessa tällaisia muutoksia ovat nopeasti jopa talviseksi kylmenevä sää sekä yllättävät, mahdollisesti runsaat räntä- ja lumikuurot, kun yllä ollut lämmin ilmamassa vaihtuu pohjoisen kylmään ilmaan. Jos sään viiletessä lämpötila vähintään maanpinnan läheisyydessä putoaa pakkaselle, märät tienpinnat jäätyvät liukkaiksi ja myös kuuraa voi syntyä.

  Takatalven tuoma lumisade sekä liukkaus huonontavat ajokeliä. Etenkin äkillisesti sään muuttaman rintaman saattelemana takatalvi voi keväisin yllättää henkisesti talvisään taakseen jättäneen ja mahdollisesti jo kesärenkaat alleen vaihtaneen autoilijan. Myös jalkakäytävillä saatetaan liukastella.

  Lue lisää: 

   

  Päivitetty 27.7. klo 13.43

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa